Novosti

Najjeftinija alternativa Egiptu i Turskoj: Veliki povratak Tunisa u ponudu srpskih turističkih agencija

Komentari

Autor: Tara Tomović

16/04/2023

-

19:00

Najjeftinija alternativa Egiptu i Turskoj: Veliki povratak Tunisa u ponudu srpskih turističkih agencija
Najjeftinija alternativa Egiptu i Turskoj: Veliki povratak Tunisa u ponudu srpskih turističkih agencija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zahvaljujući povoljnoj klimi, velikom izboru znamenitosti, rajskim plažama i bogatoj kulturi, nije iznenađenje što popularnost Tunisa kao turističke destinacije raste. Štaviše, nedavni podaci pokazuju da je to zvanično jedna od najtraženijih mediteranskih destinacija u 2023. godini.

Često zanemaren zbog poznatijih komšija - Italije, Španije i Francuske, Tunis je zabeležio neviđeni porast rezervacija za leto, a tome svedoče i turističke agencije u Srbiji. A usred tekućih ekonomskih izazova i ograničene kupovne moći mnogih Evropljana, jasno je da Tunis pruža sjajnu alternativu skupljem jugu Evrope.

Srećom, Tunis ne samo što nije previše skup, već je podjednako fascinantan po svojim prirodnim lepotama i prožet istorijom.

Tunis je inače pred Novu godinu ukinuo sva preostala ograničenja koja su vladala zbog kovida. Međutim, maske ostaju obavezne u zatvorenim prostorima za one koji su pozitivni na kovid.

Četvoročlana porodica može letovati za 1.400 evra

Aleksandar Seničić direktor Jute u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se Tunis i ove godine vratio na velika vrata u ponude srpskih agencija, nakon duže pauze od sedam-osam godina. Srpski turisti će tako moći da biraju između nekoliko mesta u kojima žele da letuju - Susa, Hamameta, Jasmin Hamaeta, Port el Kantauija, Mahdije i Monastira.

"Povratak Tunisa je generacijska pojava - kada jedna obiđe tih nekoliko mesta koja se nude, onda opadne interesovanje, pa se Tunis opet vraća za sedam-osam godina kada dođe vreme da ga nova generacija upozna", kaže on.

Unsplash

 

Međutim, Seničić kaže da izostanak Tunisa iz ponuda srpskih agencija nije samo zbog pada interesovanja - vlasti Tunisa se takođe nisu trudile da ga promovišu, a hoteli su zahtevali renoviranje.

"Od prošle godine su krenuli u ekspanziju. I mi smo ušli u priču, dignuti su čarteri i ono što je zanimljivo jeste da imaju iste cene kao prošle godine", dodaje.

Unsplash

 

Tunis je trenutno najpovoljnija porodična destinacija zahvaljujući velikom broju hotela koji daju popuste za decu do 14, a poneki i 16 godina. Uostalom, aranžmani su na bazi polupansiona i all inclusive, a sezona traje od sredine maja do kraja oktobra.

Direktor Jute kaže da je trenutno moguće uplatiti hotel sa tri zvezdice na bazi polupansiona do 1.400 evra za četvoročlanu porodicu.

"Veliko je interesovanje jer Tunisa dugo nije bilo u ponudi naših agencija. Stvarno je interesantna destinacija, imaju jako dobre ture, posebno one po pustinji od dva-tri dana. Boravi se u hotelima u pustinji, sjajan je program, jahanje kamila, posećivanje pustinjskih oaza. Ljudi to vole. Tu je ostrvo Đerba, grad Sidi Bu Said, kao najveća atrakcija koja liči na Santorini"

Unsplash

 

Da veliko interesovanje vlada za Tunis posebno kada su u pitanju porodice sa decom, u razgovoru za Euronews Srbija potvrđuje i Dušan Anastasov iz agencije "BigBlue".

"Tamo se ipak može dobiti i neki povoljniji all inclusive, pa tako četvoročlana porodica može platiti putovanje oko 2.000 evra", kaže on.

Upoređujući Tunis sa Egiptom, Anastasov kaže da je Tunis "ipak pravi Istok". Fantastična istorija, mnoštvo lokaliteta za obići, samo su neki od razloga za posetu.

Unsplash

 

Tunižani se baš kao i Egipćani podjednako trude da ugoste turiste i u hotelima zapošljavaju osoblje koje govori minimalno tri jezika - arapski, francuski i engleski.

"Tunis je ipak mnogo povezan sa Evropom. Naravno da ponuda nije razvijena kao, na primer, u Turskoj, ali sve su bliži tome. U poređenju sa Egiptom, usluga je bolja prvenstveno zato što je hrana ukusnija, približnija evropskoj i nema mnogo začina", kaže Anastasov.

Oni koji se odluče za nešto jeftiniji polupansion ne treba da brinu jer je vanpansionska potrošnja u Tunisu izuzetno povoljna.

"Kad izađete iz hotela imate gde da prošetate, nalazite se u urbanom naselju i sigurni ste. Niste izolovani u pustinji", dodaje Anastasov.

Odmaranje na najboljim plažama Tunisa

Sever Tunisa odlikuju divlje uvalice belih litica i bujna vegetacija dok južnije dominiraju duge peščane plaže i tirkizno more.

Tunižansko ostrvo Đerba doslovno podseća na Maldive, a oni koji ga posete trebalo bi da naprave pauzu u glavnom naselju i trgovačkom gradiću Humt Suk.

Unsplash

 

Trebalo bi videti i grad Tunis budući da je prava mešavina kultura zbog toga što su ga tokom vekova naseljavali Arapi, Španci i Osmanlije. Takođe, zbog velikog broja sukova sjajan je za šoping.

Zemlja je inače puna opipljivih tragova severnoafričkih i evropskih kultura koje su se spajale na ovoj teritoriji.

Unsplash

 

Nekada moćni grad Kartagina koji sada leži odmah ispred modernog Tunisa, jedno je od najpoznatijih arheoloških nalazišta u zemlji. Naseljen od strane feničanskih Grka, bio je moćno trgovačko središte u drevnom svetu. Vekovi ratova i invazija sveli su grad na ruševine, koje i dalje odaju utisak kakva je to bila istorijska metropola.

Impresivniji i bolje očuvani antički spomenik je amfiteatar El Džem, ovalna arena koja je pod zaštitom Uneska i koja može parirati Koloseumu u Rimu.

Unsplash

 

Obavezno ostavite vremena i da se uputite u Saharu. Posetite grad od blata Tozeur, kao i oazu zemljanih građevina u drevnoj berberskoj tradiciji.

Komentari (0)

Putovanja