Novosti

Turistička sezona na Halkidikiju samo što nije, nadležni zabrinuti zbog potencijalnih nestašica vode

Komentari

Autor: Voria.gr

22/04/2023

-

19:10

Turistička sezona na Halkidikiju samo što nije, nadležni zabrinuti zbog potencijalnih nestašica vode
Turistička sezona na Halkidikiju samo što nije, nadležni zabrinuti zbog potencijalnih nestašica vode - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Halkidiki se suočava sa potencijalnim problemom tik pred turističku sezonu. Naime, smanjene količine kiše tokom jeseni i zime, ali i ograničene snežne padavine, dovele su do neobogaćivanja podzemnih voda što, u kombinaciji sa naglim porastom potražnje u letnjim mesecima, ne isključuje mogućnost problema u vodosnabdevanju, ali i u navodnjavanju ruralnih područja.

Prema podacima koje je u razgovoru za Voria.gr izneo dr meteorologije Mihalis Sjutas, na Halkidikiju je od prošlog proleća do februara ove godine, uz nekoliko izuzetaka, došlo do značajnog smanjenja padavina, koje je u pojedinim mesecima dostizalo čak i 80 do 90 odsto.

Intervali smanjenih padavina su duži a to, u kombinaciji sa visokim temperaturama i toplom zimom, pogoršava problem nestašice vode, ističe meteorolog.

Sjutas apeluje da bi hitno trebalo preduzeti mere za uštedu vode na Halkidikiju, navodeći primer Španije gde sever zemlje već ima planirana isključenja vode noću, pošto su dostupne količine vode postale previše ograničene.

Gradonačelnik Sitonije Kiparisi Deblas za Voria.gr kaže da će doći do problema sa oticanjem voda u postojećim bunarima. On dodaje da će na takvim mestima, poput Sartija, Nikitija, ali i naselja Paradisos u Neos Marmarisu, na mrežu biti priključeni i rezervni bunari.

"Na Halkidikiju ove godine nismo imali kišu", kaže Deblas i dodaje:

"Spremamo se i činimo sve kako bi se smanjili problemi koji mogu nastati zbog ovogodišnje suše"

Gradonačelnica Kasandre Anastasija Halkija uverava da u normalnim uslovima neće biti problema sa vodosnabdevanjem.

"Ono što govorimo već tri godine jeste da zbog toga što uopšte postoji problem sa nivoom vode, ne bi trebalo da bude raspianja vode na zalivanje travnjaka i dvorišta", kaže ona.

Međutim, brigu ne krije ni zamenica guvernera Halkidikija Katerina Zografu koja kaže da nesumnjivo postoji rizik od nestašice vode zbog klimatskih uslova.

"Imali smo toplu zimu, niske količine kiše i bez snežnih padavina. Prethodnih godina u planinskom delu Halkidikija merili smo snežne padavine od 30-70 centimetara, dok smo ove godine imali male snežne padavine od samo pet. To znači da ćemo biti deficitarni u obogaćivanju podzemnih voda"

Zografu pak, ocenjuje da neće biti problema sa vodosnabdevanjem stanovnika i turista, ali izražava bojazan da će efekti biti vidljiviji u navodnjavanju poljoprivrednih površina.

Komentari (0)

Putovanja