Novosti

Za pet meseci 16,5 odsto više turista, od stranih gostiju rekord drže Kinezi

Komentari

Autor: Fonet

04/07/2023

-

09:47

Za pet meseci 16,5 odsto više turista, od stranih gostiju rekord drže Kinezi
Za pet meseci 16,5 odsto više turista, od stranih gostiju rekord drže Kinezi - Copyright Tanjug/Sekretarijat za informisanje grada Beograda

veličina teksta

Aa Aa

Srbija postaje sve popularnija turistička destinacija, beležeći značajan rast broja turista u prvih pet meseci ove godine kada su registrovane 1.477.194 posete, što je povećanje od 16,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju poslednji rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Domaći turizam je, bez obzira na lošije vremenske uslove, zabeležio rast od 4,9 odsto, što ukazuje na trend povećanog interesovanja za putovanja i posete atraktivnim destinacijama u Srbiji.

Istovremeno, broj stranih turista porastao je za trećinu - 33 odsto, što potvrđuje da se Srbija uspešno vraća na međunarodnu turističku scenu.

Ukupan broj registrovanih noćenja je 4.432.841, što je povećanje od 132 odsto u odnosu na isti period prošle godine, od toga je 4,3 odsto povećanje u domaćem turizmu, a 26 odsto odsto su stranci.

Najveći broj dolazaka turista zabeležen je u Beogradu - 472.289, što je povećanje od 28 odsto, a sledi Zlatibor (123.771) uz rast od 68,6 odsto.

U banjskom turizmu dominira Vrnjačka Banja sa 66.826 dolazaka.

Wikipedia.org/Katarina Z

 

Među strancima najduže se zadržavaju gosti iz SAD i Kine

Najveći porast stranih gostiju registrovan je iz Ruske Federacije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Nemačke, Slovenije, Rumunije, Kine - uključujući Hong Kong, Grčke, Mađarske, Italije i Austrije.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U pogledu broja noćenja, rastu su najviše doprineli boravci turista iz Ruske Federacije, Turske, BiH, Severne Makedonije, Kina - uključujući Hong Kong, Crne Gore, Rumunije, Nemačke, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Grčke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Mađarske.

Uz prosečno tri noćenja po dolasku, strani turisti ostvaruju u proseku 2,91 noćenje, a domaći turisti 3,08.

Među strancima se najduže zadržavaju gosti iz SAD i Kine koji ostvaruju veći broj noćenja u odnosu na dolaske, prosečno provodeći 3,2, odnosno 3.81 noći u Srbiji.

Primetan je porast boja gostiju iz Bugarske, Rumunije, Ruske Federacije i Kine. Bugari su ostvarili povećanje od 100 odsto, Rumuni 95,4 odsto, a Rusi 86,3 odsto.

Rekord drže turisti iz Kine kojih je 168,4 odsto više, čemu je doprinela i činjenica da je Kina, nakon ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu na kome je bila zemlja-partner, uvrstila Srbiju na svoju listu preporučenih turističkih destinacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja