Novosti

Broj putnika u svetu 2023. će dostići 8,4 milijarde, Beogradski aerodrom beleži rekorde

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2023

-

12:27

Broj putnika u svetu 2023. će dostići 8,4 milijarde, Beogradski aerodrom beleži rekorde
Tanjug/AP/Kin Cheung - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni savet aerodroma (ACI) očekuje da će ove godine aviosaobraćaj na globalnom nivou dostići 8,4 milijarde putnika.

Pre pandemije kovida 19, globalna prognoza broja putnika bila je 10,2 milijarde putnika u 2022. godini, ali se stvarni obim putnika u prethodnoj godini procenjuje na 6,8 milijardi putnika.

Očekivanih 8,4 milijarde putnika u 2023. u poređenju sa prognozom pre kovida 19, koja je iznosila 10,5 milijardi putnika za ovu godinu, predstavlja potencijalni gubitak od 20,4 odsto, pokazuje analiza ACI.

Takođe, ACI ove godine očekuje jaku letnju sezonu na severnoj hemisferi.

U vazduhoplovnoj industriji, poremećeni ekonomski uslovi imali su značajan uticaj na aerodrome i avio kompanije širom sveta. 

Sporije globalne stope rasta uticale su na potražnju za vazdušnim saobraćajem, što je dovelo do manjeg obima putnika i smanjenih prihoda za aerodrome.

Usporavanje inflacije i sve veće poverenje potrošača, u kombinaciji sa padom cena goriva za avione, govori o velikoj potražnji za putovanjima avionom koja će nastaviti da se povećava u letnjoj sezoni na severnoj hemisferi.

Region Evrope imao je najveći porast putničkog saobraćaja 2022, podstaknut porastom potražnje za letnjim putovanjima, sa 2,0 milijardi putnika ili 81,1 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine.

U 2023. godini očekuje se da će oporavak usporiti u regionu i iznositi ukupno 2,2 milijarde putnika ili 92,2 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine.

Beogradski aerodrom beleži najveći promet saobraćaja u svojoj istoriji

Dok se region Evrope nalazi na 81,1 odsto saobraćaja u odnosu na nivo iz 2019. godine, beogradski aerodrom beleži najveći promet saobraćaja u svojoj istoriji, a u odnosu na 2019. godinu u prvom kvartalu, prema ranije objavljenim podacima, broj putnika je povećan za 27 odsto, dok je broj letova povećan za 15 odsto.

U poređenju sa 2022. godinom, u prvom kvartalu ove godine broj putnika je povećan za 77 odsto, a letova za 39 odsto, a slična situacija se očekuje i u julu i avgustu.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

 

"Masovni turizam se vraća u Evropu, prednjače posetoci iz SAD"

Masovni turizam vraća se u Evropu nakon tri godine ograničenja, a brojke na nekim od najpopularnijih letnjih destinacija oboriće i rekorde iz 2019. godine.

Rast turizma u Evropi ove godine podstiču pre svega posetioci iz SAD, koji se oslanjaju na jak dolar i u nekim slučajevima na novac koji je ušteđen tokom pandemije, prenosi AP. 

Američkim posetiocima ne smetaju ni visoke cene, ni velike gužve, a imaju značajnu kupovnu moć. 

Španski ministar turizma Ektor Gomez je rekao da je ovo "istorijsko leto za turizam", pošto je njegovu zemlju samo u maju posetilo 8,2 miliona turista, oborivši tako rekord drugi mesec zaredom.

Neki španski lanci hotela ipak kažu da je broj rezervacija u prvim nedeljama leta raste nešto sporije zbog značajnog poskupljenja letova i smeštaja.

Grčka ove godine očekuje 30 miliona posetilaca, što je i dalje manje od rekorda od 34 miliona turista iz 2019. godine.

Profimedia

 

 

Uprkos povećanom ineteresovanju turista u odnosu na prethodne godine, broj putovanja u Evropu i po Evropi je manji za 10 odsto u odnosu na 2019. godinu, saopštila je Svetska turistička organizacija (UNWTO). 

Jedan od razloga je i manje interesovanje turista za posetu zemljama koje su geografski blizu ratu u Ukrajini, kao što su Litvanija, Finska, Moldavija i Poljska.

Pored toga, kineski turisti se nisu u potpunosti vratili u Evropu. 

Broj letova iz Kine i drugih zemalja azijsko-pacifičkog regiona je pao za 45 odsto u odnosu na 2019. godinu, saopštila je kompanija ForvardKiz.

Povratak masovnom turizmu je ekonomski blagoslov za hotele i restorane, ali postoji i njegova tamna strana, pošto su diskusije o održivom turizmu uglavnom pale u vodu.

"Pandemija nas nije opametila, svi misle samo na profit, a cene su neodržive", rekla je regionalna direktorka UNWTO za Evropu Alesandra Prijante.
 

Komentari (0)

Putovanja