Novosti

Propast turističke agencije iz Novog Sada: Putnici koji nisu potpisali ugovore pre uplate novca ostaju bez letovanja

Komentari

Autor: Tara Tomović

08/08/2023

-

17:08

Propast turističke agencije iz Novog Sada: Putnici koji nisu potpisali ugovore pre uplate novca ostaju bez letovanja
Propast turističke agencije iz Novog Sada: Putnici koji nisu potpisali ugovore pre uplate novca ostaju bez letovanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novosadska turistička agencija "City Travel" koja je u subotu objavila da prestaje sa radom "zbog finansijskih problema", bila je posrednička agencija koja je prodavala turističke aranžmane drugih agencija koje su bile organizatori putovanja. Kako Euronews Srbija saznaje, samo četiri porodice potpisale su ugovor o putovanju sa agencijom "City Travel" iz Novog Sada i oni će otići na svoja letovanja. Oni, pak, koji su kao potvrdu za svoju uplatu dobili samo priznanicu, bez potpisanog ugovora o putovanju, neće moći da realizuju letovanje.

Naime, agencija je u subotu na svojoj Fejsbuk strasnici objavila poruku da od 5. avgusta obustavlja svoj rad uz "razumevanje prema onima koji su nezadovoljni", te da će "zajednički sa putnicima dogovoriti duži rok za vraćanje srestava", uz zahvalnicu na podršci i emotikonom koji šalje poljubac.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je nakon bankrota agencije dobio saznanja da je pomenuta agencija duže vreme bila u finansijskim problemima.

"To je subagentska agencija, koja kao takva nema nikakvu odgovornost. Međutim, ako je vlasnik uzimao novac na priznanice i nije pravio ugovore o putovanjima, onda se to smatra krivičnim delom", kaže Seničić.

Subagentske agencije koje prodaju aranžmane drugih agencija, koje su kao takve organizatori putovanja, dužne su da izdaju ugovore u kojima se to jasno navodi ko je organizator, ali i garanciju putovanja.

"Putnici koji su kupili aranžmane preko City Travel-a i imaju ugovore u kojima je navedeno ko je organizator putovanja i imaju garanciju putovanja, nemaju šta da brinu - oni će biti odvedeni na letovanje jer je to obaveza organizatora - bez obzira da li je subagent isplatio novac organizatoru ili nije. Čudno je, ali je tako", kaže direktor Jute.

Kako Euronews Srbija saznaje, četiri porodice otići će na svoja letovanja kako što je i planirano, a budući da je nadzor turističke inspekcije u toku, još nema informacija šta će biti sa ostalima.

"Preporuka je svima koji nisu otišli na svoje letovanje da se jave turističkoj inspekciji kako bi se lakše utvrdio tačan broj putnika", savetuje Seničić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Nezvančno saznajemo i da vlasnik agencije "repove" vuče još iz perioda pandemije virusa korona, a na pitanje kako se dogodi da jedna turistička agencija usred sezone bankrotira, Seničić odgovara:

"Tuđe pare se vrte dok mogu, a obično se u problem uđe kada vlasnik ne može više da plaća organizatorima prodate aranžmane", kaže on i dodaje da je u konkretnom slučaju City Travel imao ugovore sa dvadesetak uglednih organizatora putovanja iz Beograda i Novog Sada.

Osim toga, sudeći po Fejsbuk profilu turističke agencije, kao i njihovom internet sajtu, postoje indikacije da je "City Travel" imao pokušaje organizovanja individualnih putovanja, kao i prodaje avio-karata što, kao takozvana subagencija, nemaju dozvolu da rade.

"Ako je bilo tako, onda se radi o prevari. Subagentska agencija može da prodaje samo tuđe programe", ističe Seničić.

Šta znači kada je turistička agencija subagent?

Pravna lica u turizmu takođe posluju na različite načine, a kada su u pitanju turističke agencije, razlikuju se dva modela - agencije koje su organizatori putovanja i agencije koje su subagenti.

Agencije koje su organizatori putovanja moraju da zadovolje zakonom propisane norme i dobiju potrebne licence kako bi samostalno organizovale putovanja na različite destinacije. One koje su subagenti takođe su pravna lica, ali samo sa pravom na prodaju već pripremljenih aranžmana od strane agencija, koje se karakterišu kao organizatori putovanja.

Iako se i jedne i druge navode kao turističke agencije, jasno je da ne mogu sve agencije biti organizatori putovanja. Subagentske agencije imaju pravo da nude turističke aranžmane svih onih agencija organizatora sa kojima su sklopile ugovore. U tom smislu snose i manju odgovornost jer, za razliku od organizatora, ne odgovaraju za realizaciju putovanja i potencijalne propuste do kojih na njima može doći.

Svaka turistička agencija se može proveriti na osnovu tri stvari: licence, garancije i likvidnosti. Osim toga, važna je i provera u Agenciji za privredne registre o važećoj garanciji i licenci, ali i provera na sajtu Narodne banke o likvidnosti iste.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Seničić kaže da je za početak sasvim dovoljno obratiti pažnju na dve stvari pri kupovini aranžmana.

"Suština je da u ugovoru jasno stoji naznačeno ko je organizator i da postoji garancija putovanja. Ta garancija putovanja se, u slučaju uplate kod subagenata može dobiti u roku od nekoliko sati, obično putem mejla, a kod organizatora, odmah"

Direktor Jute ističe da oni koji su kod subagenata potpisali ugovor, mogu pozvati i organizatora putovanja, odnosno drugu agenciju i proveriti da li je izvršena rezervacija.

"Osim toga, sa validacionim kodom koji se nalazi na garanciji putovanja mogu proveriti i na sajtu Udruženja osiguravača da li je sve zavedeno kako treba", kaže on i zaključuje:

"Poenta je da se ljudi ne moraju baviti time do te mere, samo je važno imati ugovor sa navedenim organizatorom i garancijom putovanja za taj ugovor, koja vam obezbeđuje da ako subagent propadne, imate pravo na svoje putovanje"

Komentari (0)

Putovanja