Oko sveta

Euronews Srbija u jednom od najneobičnijih kafića na svetu: Dok uživate u kafi, sa zidova vas posmatra na hiljade očiju

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

06/03/2022

-

11:14

Euronews Srbija u jednom od najneobičnijih kafića na svetu: Dok uživate u kafi, sa zidova vas posmatra na hiljade očiju
Euronews Srbija u jednom od najneobičnijih kafića na svetu: Dok uživate u kafi, sa zidova vas posmatra na hiljade očiju - Copyright Euronews/Nevena Zdravković

veličina teksta

Aa Aa

Iako u svakom većem gradu u samo jednoj ulici možete naići na pregršt kafića, retki su oni koji svojim enterijerom i ponudom pružaju nešto drugačije. Baš jedan takav, originalan i neobičan, nalazi se u Ankari, a njegova unutrašnjost će vas prilično iznenaditi.

Nedaleko od same tvrđave u turskoj prestonici, sa koje se pruža pogled na čitav grad, nalazi se "Tašbebek" - mesto koje nije samo kafić, već i svojevrsni muzej.

I dok će posetioce privući već na svom ulazu, na kom je izloženo nekoliko porcelanskih lutki, pravo iznenađenje treba očekivati tek unutra jer se ove igračke zapravo nalaze u svakom kutku.

Reč je, naime, o kafiću koji je u vlasništvu Murata Jurtsevera, čoveka koji je prve lutke nabavio za svoju ćerku, a čija kolekcija danas, kako je rekao za Euronews Srbija, čini čak oko 20.000 ovakvih lutaka.

Objekat se sastoji od više prostorija na čijim se zidovima nalaze na stotine lutaka, a ukupno ih je izloženo više hiljada od kojih su neke stare i više od 20 godina.

Prema podacima koji se mogu pronaći, izrada porcelanskih lutki otpočela je u prvoj polovini 19. veka, a one su danas, pre svega zbog kvaliteta izrade, veoma atraktivne za kolekcionare.

Iako je popularnost porcelanskih lutki tokom godina u svetu opadala, a one se danas retko mogu naći u prodavnicama igračaka, činjenica da se u ovom kafiću nalazi toliki broj njih i da su stigle iz različitih zemalja, dodatno daje na jedinstvenosti kafića "Tašbebek", čije ime u prevodu sa turskog, naravno, znači lutka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja