Oko sveta

Svi idu u Istanbul, ali i ovaj turski grad bi trebalo da se nađe na listi želja svih turista

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

10/03/2022

-

12:55

Svi idu u Istanbul, ali i ovaj turski grad bi trebalo da se nađe na listi želja svih turista
Svi idu u Istanbul, ali i ovaj turski grad bi trebalo da se nađe na listi želja svih turista - Copyright Euronews/Nevena Zdravković

veličina teksta

Aa Aa

Ankara, prestonica Turske u kojoj živi oko pet miliona ljudi, jedan je od gradova koji su mnogi turisti stavili po strani i to zbog brojnih čari koje nudi Istanbul. Ipak, grad "birokratije i politike", koji baš zbog toga nazivaju i "turskim Vašingtonom", mogao bi da iznenadi posetioce i to za samo jedan dan boravka.

Kao glavni grad, rezervisan za državne institucije, Ankara je posetiocima uglavnom bila najpoznatija po čuvenom mauzoleju posvećenom osnivaču moderne Turske Republike Mustafi Kemalu Ataturku. Međutim, iza, na prvi pogled, ne tako bogate turističke ponude, Ankara zapravo nudi pregršt mogućnosti - od šetnje ulicama koje će vas vratiti u prošlost, preko posete najfascinantnijem muzeju anadolijskih civilizacija, do, naravno, nezaobilaznih turskih specijaliteta.

Samo nekoliko dana i kroz ponudu Agencije za promociju i razvoj turizma Turske biće dovoljno da Ankaru zapravo svi počnu da gledaju drugačije - kao grad koji ozbiljno pretenduje da se, uz Istanbul i Kapadokiju, nađe na "listi želja" mnogih turista.

Ulice koje vraćaju u prošlost

Kao i mnogi drugi gradovi čija prošlost seže stotinama, pa i hiljadama, godina unazad i Ankara je tokom svoje istorije više puta menjala ime. Od osmanskih vremena bila je poznata kao Angora, a današnje ime dobila je tek 1930. godine. 

Grad se sastoji zapravo od dva dela, severnog i južnog, a dok je ovaj gornji sačuvao srednjovekovni izgled, južni je podignut uglavnom tokom 20. veka. Jedna od retkih oblasti koja je uspela da izdrži test vremena i očuva svoju arhitekturu jeste četvrt pod nazivom Hamamonu, sačinjena od tradicionalnih otomanskih kuća sa drvenim gredama. 

Euronews/Nevena Zdravković

 

Reč je o četvrti u čijem se središtu nalazi jedan od najznačajnijih hamama "Karacabey" i čiji naziv u bukvalnom prevodu upravo znači "okolo hamama". 

Oblast je renovirana i danas je u njoj moguće pronaći tradicionalne zanatske radnje, prodavnice suvenira, ali i posebne kafiće i restorane od kojih su neki posebno specijalizovani za lokalnu anadolijsku kuhinju.

Euronews/Nevena Zdravković

 

Vekovni "čuvar" grada, tvrđava podignuta na brdu predstavlja još jedan važan simbol Ankare. Iako se tačan datum kada je tvrđava podignuta ne zna, način na koji je ona izgrađena i obnovljena dokazuje da je svedočila brojnim istorijskim periodima. 

Ono što, međutim, ovom delu grada daje posebnu dragocenost jeste mogućnost da prošetate kaldrmisanim ulicama unutar, ali i van zidina tvrđave i svatite u pregršt radnji u kojima se prodaje, pa skoro sve - od raznoraznog alata, preko suvenira, pa do najrazličitijih začina među kojima bi posebno mogao da vas privuče i šareni cvetni čaj, inače poznat i kao "ljubavni".

Baš u tim ulicama lokalci ne samo da će vas sa osmehom pozivati sa uđete u radnju sa slatkišima, već će vam zbog njihove srdačnosti biti teško da odbijete čak i kupovinu tradicionalnog turskog tepiha. 

Koje muzeje posetiti

I pored svega ovoga, za posetu Ankari dovoljan je samo jedan jedini razlog - Muzej anadolijskih civilizacija, jedino mesto u Turskoj na kom ćete se susresti sa celokupnom istorijom Anadolije još od ere paleolita. Muzej je zapravo jedan od najfascinantnijih muzeja na svetu, a zbog svoje jedinstvene kolekcije 1997. godine osvojio je prvo mesto na listi najboljih evropskih muzeja.

Iz sobe u sobu, eksponati vas vode još od paleolita i neolita, preko ranog bronzanog doba, pa dve do grčkog, rimskog, vizantijskog, a na kraju i osmanlijskog perioda. U delu posvećenom ranom bronzanom dobu nalazi se i posebna statua, visoka svega 24 centimetra, koja zapravo danas predstavlja simbol grada. Reč je verskom obrednom artefaktu čija se znantno veća verzija, napravljena kao spomenik, nalazi na Trgu Sihije.

Euronews/Nevena Zdravković

 

I iako Ankara možda nema umetničku scenu kao Istanbul, u ovom gradu se nalazi jedan od najvažnijih muzeja kada je reč o turskoj umetnosti 19. i 20. veka. Reč je o Muzeju slikarstva i skulpture u kom se nalazi više hiljada dela i u kom su izložena stvaralaštva svih najznačajnijih imena turske umetničke scene. Nalazi se nedaleko od Etnografskog muzeja ispred kog se nalazi i spomenik Ataturku i odakle se pruža pogled na čitavu Ankaru.

Euronews/Nevena Zdravković

 

Na kraju, nikako ne najmanje važno, građevina koja od nedavno predstavlja ponos za sve stanovnike Ankare. U CSO Ada Ankara, koja zapravo izgleda kao da nije sa ove planete, smešten je Predsednički simfonijski orkestar. 

Apsolutno sve u ovoj zgradi podređeno je muzici i što boljem zvuku, a u sklopu kompleksa nalaze se čak tri koncertne sale. Najveća sala, "Glavna", opremljena je najnovijom tehnologijom i obogaćena neverovatnom akustičnom strukturom. Deo za publiku nudi pregled na centralni deo od 360 stepeni, a može da ugosti oko 2.000 ljudi.

Komentari (2)

Marija

11.03.2022 10:08

Zaista bi trebalo, deluje k'o iz bajke. Želja mi je da sad na proleće odem tamo, već sam rezervisala i kartu za royal charter service. Letim do Istanbula, a onda mi je želja da obiđem i Ankaru, pa da se malo spustim i do mora, da vidim usput i Pamukale i Kapadokiju, ali šta će od svega biti - videćemo. Mnogo je to za svega desetak dana, koliko sam planirala.

George

11.03.2022 20:32

Bio sam proslo leto u Turskoj. Zaista prelepa zemlja,mnogo toga ima da ponudi. Svaki grad ima toliko toga da ponudi,sta god da izaberete necete se pokajati. Ankara mi je na listi.

Putovanja