Oko sveta

Najprodavaniji suveniri na planeti: Od bumeranga do babuški

Komentari

Autor: Euronews

14/05/2021

-

17:15

Najprodavaniji suveniri na planeti: Od bumeranga do babuški
Najprodavaniji suveniri na planeti: Od bumeranga do babuški - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Praznični suveniri su obavezan sastojak da biste oživeli sećanja na vaše vreme provedeno u nekoj turističkoj poseti.

Skoro objavljeno istraživanje pokazalo je koji su najpopularniji suveniri u svakoj zemlji na svetu.

Studija je osmišljena tako da pomogne ljudima u vreme pandemije da se podsete svojih prazničnih uspomena od kuće, i da virtuelno istražuju daleke zemlje kroz materijalne uspomene na destinacije čiji obilascima ćemo moći da se radujemo jednom kada se restrikcije ukinu.

Od ležaljki do čokolade i od ruma do čaja, evo nekih od najpoznatijih suvenira.

Najprodavaniji suveniri Severne Amerike

Unsplash

 

 

Severna Amerika ima mnogo različitih kultura, ali dve najveće zemlje prvenstveno nude uživanja za vaša nepca.

Ljudi koji posećuju SAD najverovatnije će odabrati američke slatkiše kao poklon svojim najbližima koji ih čekaju kod kuće, i tako podeliti neke jedinstvene ukuse sa porodicom i prijateljima.

Glavni suvenir iz Kanade možda i nije iznenađenje, s obzirom na to da je javorov list deo kanadske zastave: javorov sirup.

Ako, međutim, planirate putovanje u Australiju, sigurno već znate da je najpopularniji tamošnji turistički artikal bumerang, globani simbol te zemlje, koji su aboridžini koristili za lov.

Što se afričkih zemalja tiče, tekstil je najviše na ceni. U Nigeriji, to je čuvena živopisna nošnja Aso Oke, koju nose pripadnici plemena Joruba. Slično je u Zimbaveu i Kamerunu, dok su ručno tkani tepisi prvi izbor turista koji se vraćaju iz Malavija i žele da pribave uspomenu za ceo život. Drveni zanatski predmeti, poput ogrlica i maski popularni su suveniri na čitavom kontinentu, uključujući Demokratsku Republiku Kongo, Gambiju i Angolu.

Centralna Amerika i predeli duž ekvatora imaju savršene vremenske uslove i potrebnu toplotu za nastanak jednog od najomiljenijih suvenira na svetu: kafu.

Na Jamajci se uzgaja čuvena sorta Plava planina (Blue Mountain), koju neki smatraju najboljom kafom na svetu.

Najprodavaniji suveniri u Evropi

profimedia

 

 

Sa njenim čuvenim nepredvidivim vremenom, nije iznenađenje da je najpopularniji suvenir u Velikoj Britaniji... kišobran.

Belgija, Francuska i Irska imaju čokoladu kao najbolji suvenir za poneti, dok Letonija, Litvanija i Poljska više vole svetlucavo od slatkog, pa je vrhunski suvenir nakit od ćilibara.

Najpopularniji suvenir u Nemačkoj je pivo, a na Kipru je to - kiparsko vino.

U Rusiji je možda najpopularnija votka, ali nju možete kupiti i u vašoj zemlji, pa ćete se, kao i većina turista, odlučiti za kupovinu čuvenih ruskih babuški. U Danskoj su najpopularniji suvenir lego kockice, koje je 30-ih godina prošlog veka izumeo jedan danski stolar. Ujedno su i u toj zemlji mnogo jeftinije.

Najprodavaniji suveniri u Aziji

profimedia

 

Suveniri iz azijskih zemalja su odličan odraz raznovrsne kulture svake zemlje u tom delu sveta. Origami papir je vrhunski suvenir u Japanu, od kog se prave tradicionalni origami ždralovi.

Kaligrafski kompleti su najprodavaniji suvenir u Kini, a korejski čaj je najpopularnija uspomena iz Južne Koreje.

I dok vam neki suveniri omogućavaju da probate jedinstvenu kuhinju neke zemlje, drugi su neraskidivo povezani sa kulturom.

Savršen primer je Severna Koreja, koju je jako teško posetiti samostalno, izvan organizovanih tura. Ipak, oni koji su tu zemlju uspeli da obiđu odlučili su se da sa sobom za uspomenu ponesu neobične suvenire – lokalnu propagandu. Od razglednica do postera, u prodavnicama se prodaju predmeti kojima se izražava obožavanje severnokorejskog vođe Kim Džong una i njegovu politiku.

Isklesane maske su veoma tražene u Šri Lanki i Butanu, dok je bodež koji se nosi za strukom najbolji suvenir koji možete naći u Jemenu, ako se ikada tamo zaputite. Ipak, srećno na carini ako pokušate da ga ponesete kući u ručnom prtljagu!

Ako putujete na destinacije iz snova, kao što su Bahami ili Sejšeli, gotovo sigurno ćete se odlučiti da kući ponesete morske školjke i predmete napravljene od njih.

Komentari (0)

Putovanja