Oko sveta

Na listi "50 najboljih mesta" i neke od omiljenih srpskih destinacija: Grčki grad bogate istorije i biser Bosfora

Komentari

Autor: Tila Milenović

06/08/2022

-

23:41

Na listi "50 najboljih mesta" i neke od omiljenih srpskih destinacija: Grčki grad bogate istorije i biser Bosfora
Na listi "50 najboljih mesta" i neke od omiljenih srpskih destinacija: Grčki grad bogate istorije i biser Bosfora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki magazin Tajm objavio je listu sa 50 najboljih mesta na svetu za 2022. godinu, a na spisku su se našle neke od omiljenih destinacija srpskih turista.

Listu je sastavio tim dopisnika i saradnika Tajma, a kako časopis ističe u saopštenju, pokušao je da izdvoji one destinacije koje nude nešto novo.

Od uobičajenih i dobro poznatih mesta poput Balija, Floride ili Uskršnjih ostrva, na spisku su i destinacije koje je malo ko posetio kao što su ostaci nekada čuvenog puta svile, ili najređe posećivana gostionica koja se nalaza 400 km iznad nas.

Evropa

Kada su u pitanja mesta u Evropi, istaknut je bio Solun, koji se nedavno našao na Uneskovoj mreži gradova sa kreativnom gastronomijom.

Na listi je takođe grad koji se pruža na dva kontinenta, biser Bosfora između Mramornog i Crnog mora – Istanbul.

Časopis je istakao i francuski lučki grad Marsej, koji sve više dobija na popularnosti kao letovalište na Mediteranu, kao i špansku lepoticu dobro poznatu po savršenim plažama – Valensiju.

Malo poznata južna italijanska regija Kalabrija se takođe istakla na ovoj listi. Iako je jedna od siromačnih delova zemlje, i te kako je bogata kada je u pitanju priroda, plaže i magična mediteranska arhitektura, a ne oskudeva ni u gastronomskoj ponudi.

Unsplash

Kalabrija

Zatim tu su portugalska regija Alentejo i arhipelag Madeira, koji podseća na "evropske Havaje".

Što se Britanije tiče, čari engleskog okruga Devon i grada Portre, na škotskom ostrvu Skaj, ove godine bivaju istaknute.

Tu je i grad Male sirene, danska prestonica – KOpenhagen, kao i još severnje mesto u Švedskoj Šelefteo. 

Unsplash

Dolni Morava

Malo češko skijalište Dolni Morava i litvanska tvrđava Kaunas takođe su se našli na listi.

Pixabay

Kaunas

Bliski Istok

Katar i njegov glavni grad Doha privukli su pažnju svih ove godine, zbog Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. u decembru, dok je nova destinacija Ras Al Haima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima takođe ostala upamćena.

Pixabay

Doha

Severna Amerika

U Sjedinjenim Državama, časopis Tajm je izdvojio obale Portlanda i San Franciska, a na istočnoj strani priobalni centar Majamija i takozvani "Comeback City" – Detroit u Mičigenu.

Unsplash

San Fransisko

Odredište za zimsko skijanje Park Siti u Juti, takođe dobija priznanje.

U Kanadi istaknuti su Toronto i mali gradić za surfovanje Tofino, kao Britanska Kolumbija.

Unsplash

Tofino

Severnije, na obali Grenlanda, grad Ilulisat, gde se šarene kućice ređaju na maltene na santama leda, dobio je svoje mesto na listi.

Uvek popularne plaže na Jamajci i meksičkoj rivijeri Najarit takođe su na listi za 2022. godinu.

Unsplash

Najarit

Južna Amerika

Grad Salta, na planinskom severozapadu Argentine, i selo El Šalten, u Nacionalnom parku Los Glaciares, ove godine su privukli pažnju časopisa Tajm.

Unsplash

Nacionalni park Los Glaciares

Čileanski Rapa Nui – poznatije kao Uskršnje ostrvo – i ekvadorska ostrva Galapagos dva su vulkanska čuda koja su se našla na listi.

Užurbane metropole Bogota u Kolumbiji i Sao Paulo u Brazilu su još dve urbane preporuke američkog lista.

Unsplash

Bogota

Afrika

Kenijski glavni grad Najrobi i glavni grad Ruande Kigali istakli su se na ovogodišnjem spisku.

Preporučuju se i južnoafrički gradić Franshuk, poznat po svojim vinarijama, i nacionalni park Donji Zambezi u Zambiji.

Azija i Pacifik

Indijska država Kerala i grad Ahmedabad – prvi u Indiji koji se našao na listi svetske baštine Uneska i može se pohvaliti drevnim znamenitostima, našli su se među azijskim preporukama.

Pixabay

Ahmedabad

Pored toga, tu su i japanske regije Setuči i Kljuši sa prirodnim pejzažima koje ste do sada videli samo u putnim časopisima.

Glavni grad Južne Koreje Seul, kao i indonežanska provincija Bali i centralno filipinsko ostrvo Borakaj, su na listi.

Unsplash

Bali

Veliki koralni greben u Australiji i lučki grad Fremantl dobijaju pohvale, kao i novozelandski Kvinstaun, centar avanturističkih sportova na Južnom ostrvu.

Konačno, Transbutanska staza u Butanu i istorijski putev svile u Uzbekistanu su neke od retko posećivanih područja koje su se našle u ovogodišnjoj listi.

Unsplash

Butan

S druge strane

Za najneustrašivije putnike, izbori za 2022. godinu časopisa Tajm uključuju i polarnu regiju Artika i Međunarodnu svemirsku stanicu. Kako časopis navodi, najređe posećivan smeštaj nalazi se 400 km od vas u visini

"Ne tako mala gostionica – Međunarodna svemirska stanica je tokom svog 24-godišnjeg života ugostila šaku turista koji su platili više od 20 miliona dolara po sedištu da bi leteli na ruskom svemirskom brodu Sojuz", ističe Tajm.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja