Sezona

Pet neotkrivenih grčkih ostrva za miran odmor: Od divljih peščanih plaža do uređenih

Komentari

Autor: Tara Tomović

03/05/2022

-

10:07

Pet neotkrivenih grčkih ostrva za miran odmor: Od divljih peščanih plaža do uređenih
Pet neotkrivenih grčkih ostrva za miran odmor: Od divljih peščanih plaža do uređenih - Copyright Pixabay; Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Jedan život nije dovoljan da obiđete sva grčka ostrva. Pa, zašto ga onda uopšte traćiti i ići negde drugde? Ovo će vam reći stariji Grci koji često u razgovoru vole da naglašavaju lepotu svoje zemlje.

I činjenica je da su grčka ostrva svetski poznata po svojim jedinstvenim plažama, arhitekturi i gastronomiji. Ipak, posebnu lepotu poseduju manje poznata ostrva koja nisu u centru pažnje svetske javnosti kao što su, na primer Mikonos i Santorini, a u kojima možete uživati u lokalnom ambijentu, fantastičnim plažama i sjajnoj kuhinji.

Predstavljamo vam pet grčkih ostrva koja su poznata po tome što predstavljaju pravu utopiju u kojoj savršen odmor u prirodi i miru zaista postoji.

Amuljani

Ovo malo poznato ostrvo, koje je do 1900. godine pripadao svetogorskom manastiru Vatoped, nalazi se u oblasti Halkidikija, na samo 120 kilometara od Soluna. Smešteno je na površini od 4,5 kvadranih kilometara, između Sitonije i Atosa. Ima tek 600 stalnih stanovnika.

Na Amuljaniju se nalazi istoimeno naselje gde pristaje i trajekt. Baš u tom mestu su smešteni apartmani i hoteli, lekar, taverne, supermarketi i kafići - sve što je potrebno za ugodan boravak.

Pixabay

 

Do ostrva se stiže trajektom iz Uranopolisa ili luke Tripiti na Atosu gde postoji redovna trajekt linija do ostrva. Vožnja traje maksimalno 15 inuta i košta po putniku od 2,5 evra, dok je za decu mlađu od pet godina vožnja besplatna. Za one sa automobilima karta je 10 evra.

Pošto je ostrvo jako malo, i sve pllaže su blizu, pa se mogu obići kolima ili skuterom.

Zanimljivo je da je ovo ostrvo turistima iz Srbije bliže nego Tasos. Noćenje u dvokrevetnoj sobi košta oko 55 do 65 evra.

Skopelos

Iako je u Srbiji daleko popularniji Skijatos, ništa manje lep nije ni Skopelos koji se nalazi prekoputa njega. Više od polovine ostrva prekriveno je borovom šumom, pa naše turiste često podseća na nekadašnja letovanja na Jadranu.

Glavni grad je Hora ili Skopelos, a najpoznatiji deo koji turisti obilaze je Kastro (zamak). Tu se nalaze ostsaci građevine, za koju se smatra da datira iz 340. godine p.n.e, iz vremena vladavine Filipa Drugog Makedonskog.

Pixabay

 

U samom gradu cena noćenja za dvoje kreće se već od 30 evra, a nešto je niža ukoliko izaberete da boravite u nekom od naselja kao što su Panormos ili Neo Kilima. O plažama ne treba ni trošiti reči - od divljih peščanih uvalica do onih uređenih, izbor je veliki.

Oni koji pak, nisu sigurni da li bi im se svidelo ovo ostrvo, treba da pogledaju ekranizaciju mjuzikla "Mamma mia" koji je sniman upravo na Skopelosu.

Egina

Ljudi iz svih delova sveta posećuju ovo ostrvo kako bi se poklonili moštima sveca i iscelitelja Nekatarija koji je početkom prošlog veka upravo na Egini osnovao manastir.

Osim mošti Svetog Nektarija, turiste privlači i hram Afaje koji je smešten u kompleksu svetilišta posvećenom boginji Afaji na 160 metara visokom brdu na istočnoj strani ostrva. Hram je izgrađen 500 godine p.n.e. na ruševinama hrama koji je 70 godina pre toga izgoreo u požaru.

Unsplash

 

Međutim, osim verskog turizma i bogate istorije ostrvo Egina je takođe jedna od najtraženijih destinacija u ovom delu Grčke. Prelepe plaže, dostupnost glavnom gradu, ali i niske cene su razlog što turisti sve više hrle ka Egini.

Noćenje za dvoje na ostrvu kreće se već od 40 evra, a valja imati na umu da su i cene hrane i pića pristupačne u odnosu na neka druga ostrva.

Osim konvencionalnog načina letovanja, Saronski zaliv privlači i ljubitelje jedrenja, pa biste tako mogli da uzmete u obzir sedmodnevno letovanje na jedrilici tokom kog ćete obići Eginu, Poros, Hidru, Speces, Kitiru i Agistri. Iznajmljivanje jedrilice kreće od 1,200 evra, pa naviše, a na jedrilicu može stati do desetoro ljudi.

Kufonisja

Kufonisja, u doslovnom prevodu "gluva ostrva" obične su tačkice na karti Grčke, a ni mnogi Grci do pre tridesetak godina nisu znali gde se ona nalaze. Sastoje se od dva ostrva Ano i Pano Kufonisi (gornji i donji).

Šezdesetih godina gornje ostrvo počeli su da naseljavaju prvi stanovnici, a brzo se oformilo i seoce koje do početka osamdesetih godina nije imalo struje. Na donjem ostrvu se i dan danas nalazi samo jedna taverna "Venecanos".

Unsplash

 

Početkom devedesetih godina prošlog veka počeo je da se pojavljuje manji priliv turista, uglavnom onih "alternativnih" koji su tražili miran odmor u Kikladima. Zanimljivo je da su i tada dominirali Italijani, a tako je i danas.

Budući da se nalazi u srcu Kiklada, tako su i cene noćenja odgovarajuće za ovu oblast - minimum od 70 evra po noćenju za dvoje.

Folegandros

Folegrandros se smatra netaknutim draguljem Grčke, a njegova relaksirajuća atmosfera, gostoprimljivost i plaže nalaze se tek na koju nautičku milju od Santornija i Milosa.

Folegandros ima i fenomenalne plaže do kojih je, doduše, teško doći. Ili ćete morati malo da hodate ili da iznajmite brodić. Samo do dve plaže možete doći kolima, a to su Karavostasi i Anagali, koja je jedna od najlepših.

Do Zlatne pećine (Hrisospilja) je takođe teško doći, ali ona ima veliku arheološku vrednost. Neverovatna je zato što se nalazi 10 metara iznad nivoa mora na brdu planine Paleokastro. Jedna je od najvećih u Grčkoj, a njeni stalaktiti i stalagmiti formiraju komoru koja odaje utisak kraljevskog trona. Priča se da su se baš u ovoj pećini u 4. veku pre nove ere odigravali mistični rituali i ceremonije.

Pixabay

 

Uprkos maloj veličini i udaljenosti od Pireja bio je oduvek omiljena letnja destinacija mnogih Grka. Uličice su uske, a kućice impresivne tek ponegde prošarane plavom bojom.

Cene noćenja kreću se već od 60 evra za dvoje, kada je u pitanju apartmanski smeštaj. Na ostrvu ima i puno butik hotela gde su cene daleko više i kreću se između 100 i 200 evra po noćenju.

Komentari (0)

Putovanja