Sezona

Osam malih italijanskih ostrva koja mogla bi da iskorene koronu do početka letnje sezone

Komentari

Autor: Euronews

14/05/2021

-

17:14

Osam malih italijanskih ostrva koja mogla bi da iskorene koronu do početka letnje sezone
Osam malih italijanskih ostrva koja mogla bi da iskorene koronu do početka letnje sezone - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako su kampanje vakcinisanja protiv virusa korona krenule punom parom širom kontinenta, počela da raste nada za normalnim letnjim odmorom ove sezone.

Italija je saopštila da planira prioritetnu vakcinaciju svih stanovnika na ostvima koja su popularne letnje destinacije, kako bi se pokrenula lokalna ekonomija koja zavisi od turizma.

Taj korak, koji je podržao ministar turizma, došao je u trenutku kada italijanski gradonačelnici pozivaju vlasti da slede primer Grčke.

Jadranski sused Italije najavio je slične planove za vakcinaciju stanovnika na 69 svojih ostrva, kako bi oživeo turističku industriju zemlje koja je na mukama.

Planovi Italije su malo kontraverzni, budući da popularni turistički regioni koji nisu na obalama mora protestuju zbog toga što su, iako privlače više stranih turista, "ostavljeni na cedilu".

Gde će najverovatnije moći da se putujete u Italiji ako se ti planovi ostvare?

Kapri

Unsplash

 

 

Postoji razlog zbog čega bogati i poznati ljudi iz čitavog sveta opsedaju Kapri. Iz istog razloga su ga obožavali i rimski carevi.

Superlativi ne uspevaju da opišu njegovu veličanstvenost; od strmih litica koje se uzdižu iz neverovatno plavog mora, do elegantnih vila i savršeno sređenih vrtova, da ne pominjemo ekskluzivne prodavnice i restorane na tom ostrvu. Kapri je idealan izbor za sve koji žele da iskuse kako žive privilegovani bogataši ovog sveta.

Iskija

Unsplash

 

Ostrvo Iskija je tradicionalna destinacija za beg od vreve grada i sjaja Kaprija.

Najveće od ostrva Napuljskog zaliva, ovo vulkansko brdo predstavlja sve u čemu je Italija najbolja: mirne plaže, ukusna hrana i ležerno ponašanje. Ima mnogo toga da se vidi na ovom ostvu, ali obavezni deo programa bi trebalo da bude poseta termalnoj banji.

Pročida

Unsplash

 

 

Sa svojim pastelno oslikanim kućama i osunčanim, uskim ulicama, pravo je čudo da je Pročida i dalje jedna od najbolje čuvanih tajni Napuljskog zaliva.

Obično vrvi od posetilaca u avgustu, dok tokom ostatka godine, na ovom malom ostrvu uglavnom borave meštani. I dok plaža nema dovoljno, barovi i restorani su brojni, posebno oko glavne luke Marine Grande.

Eolska ostrva

profimedia

 

Kao olupina broda koji pluta na vrhu Mediterana, ovaj arhipelag stenovitih ostrva na severnoj obali Sicilije još uvek se odlikuje vulkanskom aktivnošću.

Prikladno nazvan Vulkano, ostrvo na kom se nalazi aktivni vulkan za čiju posetu vredi izdvojiti dan i ne propustiti njegove tople blatne kupke. Lipari, na kome živi većina stanovnika ostrva, je prava riznica blaga iz antike, dok se u Stromboliju takođe nalazi vulkan, a ujedno je i mesto gde dizajneri Dolče i Gabana imaju svoju vikendicu.

Egadi ostrva

profimedia

 

Još jedan ostrvski lanac u blizini obale Sicilije, Egadi ili Egadijana, su grozd tri mala vulkanska ostrva. Taj trojac je i dalje jedna od najbolje očuvanih tajni Sicilije za sve, osim za bogate Italijane.

Ova ostrva su definicija laganog i sporog življenja; nema baš šta da se radi, pa je potpuno omogućeno opuštanje uz degustaciju crnog vina i lokalne testenine.

Pelagijska ostrva

profimedia

 

 

Ime Pelagijska potiče iz grčkog izraza "otvoreno more". Ova ostrva su udaljena od Italije, u blizini Tunisa i Malte. S obzirom na udaljenost od Sicilije i kopna, i dalje su "van radara" većine turista koji posećuju Italiju.

Ipak, ostrva mogu da se pohvale nekim od najboljih plaža u toj zemlji. Zečje ostrvu na Lampeduzi nedavno je izglasana za jednu od najlepših plaža na svetu. Na plažama ostrva živi i ugrožena vrsta kornjače.

Ostrva Tremiti

profimedia

 

Milenijumima korišćen kao kažnjenička kolonija, arhipelag Tremiti u Pulji sada je izolovano utočište sa mirnim uvalicama, kristalno čistim morem i tihim seoskim putevima.

Brodom iz Termolija uplovićete na najveće od pet ostrva San Domino. Poseta tom opuštenom ostrvu ili njegovom susedu Sveom Nikoli (na kome živi većina stanovništva) je poput ukrcavanja u vremenplov i putovanja u prošlost.

Elba

profimedia

 

Smešteno između Korzike i kopna, Elba je čuveno ostrvo na kome je Napoleon Bonaparta proveo svoje prvo izgnanstvo. To je takođe treće najveće italijansko ostrvo posle Sardinije i Sicilije.

Elba, ipak, nije tipično turističko mesto na koje se putuje iz Toskane. Nudi ronjenje, prelepe plaže i termalna kupatila koje gotovo svakoga mame da skrene pogled od valovitih brežuljaka Toskane i njenih čuvenih avenija čempresa.

Komentari (0)

Putovanja