Sezona

Vodič za Santorini: Šta obići, gde odsesti i koliko novca izdvojiti za posetu magičnom grčkom ostrvu

Komentari

Autor: Tila Milenović

10/07/2022

-

20:54

Vodič za Santorini: Šta obići, gde odsesti i koliko novca izdvojiti za posetu magičnom grčkom ostrvu
Vodič za Santorini: Šta obići, gde odsesti i koliko novca izdvojiti za posetu magičnom grčkom ostrvu - Copyright Euronews/Tila Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Egejska lepotica za koju se veruje da ima više crkava nego ljudi, čuvena je po svojim plavo belim kućicama načičkanim na strmim liticama i savršenom vinu.

Možda najatraktivnije i najfotogeničnije grčko ostrvo – Santorini, dugo se smatralo destinacijom za najbogatije. Zapravo, nije potrebno izdvojiti previše novca da bi se jedan produženi vikend u gradu zamenio za ispijanje kafe na ivici kratera, šetnju uskim šarmantnim ulicama i uživanje na vrelom crnom pesku.

Malo parče mediteranskog raja "dušu je dalo" za fotografe, ali ne ostavlja praznih ruku ni fanatike istorije, ljubitelje vina, niti one koji umesto višečasovnih šetnji, tokom leta žele uz hladno piće da  se odmore na plaži.

Koliko košta odlazak na Santorini?

Iz Beograda za Santorini postoji direktan let aviokompanijom "Wizzair", a cene povratnih karata iznose oko 8.000 dinara. Svakako, ta cifra može da varira u zavisnosti od datuma leta. U cenu karte ulazi samo jedan komad ručnog prtljaga veličine ranca koji putnici mogu da ponesu sa sobom na avion, dok se čekiranje većih kofera dodatno naplaćuje. 

Ipak, za četiri dana u vreloj Grčkoj nije potrebno mnogo više od kupaćeg kostima, kreme za sunčanje i omiljene odevne kombinacije.

Prilikom odabira smeštaja, umesto gradića (poput Fire i Ije) bolje je okrenuti se ka jugu ostrva. Najjeftiniji apartmani su verovatno u Perisi, retko naseljenom i prilično mirnom mestašcu, gde turisti mogu da vide kako meštani zapravo žive.

Ukoliko se putovanje planira od petka do ponedeljka, dve osobe mogu da pronađu smeštaj za ukupno 17.000 dinara. To bi značilo da karte i smeštaj za jednu osobu koštaju oko 16.000 - 17.000 dinara.

Vlasnici smeštaja najčešće nude transport od aerodroma što naplaćuju pet-šest evra po osobi.

Odmor i plaže na Santoriniju

Često se kaže da plaže na Satnoriniju nisu idealne za kupanje, te da posetioci jedino mogu da uživaju u pogledu na more, a plivaju u bazenu. Međutim, oni koji posete Perisu, videće da je to potpuna zabluda. Naime, na jugoistoku ostrva se prostire dugačka plaža, koja, ako se ne uzme u obzir crni pesak, izgleda identično kao svaka druga u Grčkoj. 

Kafići, restorani, ležaljke i prodavničice s peškirima i drugim sitnicama koje turisti povremeno zaborave kod kuće, ređaju se duž obale kao i u drugim letovalištima.

Korišćenje ležaljki se ne naplaćuje, već su slobodne za korišćenje svim gostima lokala koji naruče kafu ili piće.

Šta posetiti?

Najveći grad na ostrvu jeste Fira, do kog lako može da se dođe javnim prevozom. Iz Perise na svakih pola sata kreću autobusi i vožnja ne traje više od pola sata. Centar Fire zaista izgleda kao na razglednicama. Prolazeći kroz uske ulice ukrašene belim kamenim kućicama, posetioci mogu da se dive pogledu na more i zalasku sunca. Ovaj grad je takođe umetnički centar ostrva, pa šetnju dodatno ulepšavaju umetničke slike, a mnogobrojni restorani i kafići nude vrhunsku hranu i domaće vino (po paprenoj ceni) uz magični pogled koji nikada ne može da dojadi.

Za one koji se pitaju gde je čuvena crkva sa plavim krovom, odgovor je svuda. Iako je jedna od njih postala obavezna lokacija za slikanje, na Santoriniju postoji na desetine sličnih zdanja. 

Ipak, ako želite slike kod "baš te" crkve potrebno je otići do Ije (Oia) gradića na samom severu ostrva, do kod se stiže autobusom iz Fire.

Euronews/Tila Stanković

 

U ovom malom mestu se takođe nalazi autentična vetrenjača, pored koje se pruža možda i najlepši pogled na zalazak sunca.

Euronews/Tila Stanković

 

Obilazak dva grada i brčkanje u moru, mnogima je već dovoljno programa za jedan produženi vikend, ali ovo malo ostrvo krije i druge zanimljivosti.

Na samom jugozapadu Santorinija nalazi se čuvena Crvena plaža i ruševine praistorijskog sela Akrotiri, za koje se veruje da je srušeno prilikom erupcije vulkana u 16. veku pre nove ere.

profimedia

 

Centralni deo Santorinija preplavljen je vinarijama, jer je u pitanju jedna od najinteresantnijih grčkih vinskih regija. Poznato je po belim vinima proizvedenim od grožđa lokalne sorte Assyrtiko, koje raste pri zemlji. 

Cene na Santoriniju

I pored povoljnih cena aviokarata, mnoge verovatno brine koliko novca treba izdvojiti za džeparac i hranu na Santoriniju. Iako ne može da se kaže da je ostrvo jeftino, troškovi uopšte nisu mnogo veći u odnosu na druga grčka letovališta.

Na plaži, grčka kafa košta 2-3 evra, a frape oko 4. Giros u piti je u restoranima pored mora oko pet evra, a u centru Fire može da se pronađe i za 3 i po. Iako je pametnije pogledati okvirno cene u meniju pre ulaska u restoran, u mnogima može da se ruča ili večera za 25 evra (po osobi).

U samoposlugama su cene malo više, ali može se kupiti sve što je potrebno za doručak za 10-ak evra. Cene obilaska vinarija prilično variraju, ali je moguće pronaći ponude za 14-15 evra.

Autobuske karte od Perise do Fire koštaju 2,20 evra, a od Fire od Oie 1,60 evra.

Sve i svemu, 50 evra po danu je i više nego dovoljno za jednu osobu. 

Najveći problem

Prilikom poseta izuzetno popularnih destinacija, u jeku sezone, turisti uvek moraju da računaju na gužve. Što se Perise tiče, plaže niti su prazne, niti su krcate. Fira je prilično velika, pa iako ima dosta posetioca na većini mesta može da se prođe bez problema.

Gužve se najviše osete u Iji, gde se formiraju manji redovi turista koji žele da se slikaju na pojedinim tačkama i gde su ulice toliko uske da "reka ljudi" kroz njih neprekidno teče.

Euronews/Tila Stanković

 

Ipak za obilazak Ije nije potrebno više od dva-tri sata, a pored te male nerijatnosti autentična arhitektura i šarm tog mesta će vas sigurno oduševiti.

Komentari (0)

Putovanja