Sezona

Put do mora skuplji zbog naplatnih rampi: Koliko je potrebno novca za putarine ka omiljenim letovalištima

Komentari

Autor: Tila Milenović

26/06/2022

-

19:00

Put do mora skuplji zbog naplatnih rampi: Koliko je potrebno novca za putarine ka omiljenim letovalištima
Put do mora skuplji zbog naplatnih rampi: Koliko je potrebno novca za putarine ka omiljenim letovalištima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sezona godišnjih odmora definitivno je počela, a građani Srbije pokušavaju da izračunaju koliki će biti troškovi putovanja ove godine. Turisti koji odluče automobilom da odu na more teško da mogu da izbegnu auto-put, a u tom slučaju neophodno je u troškove uračunati i cenu putarine. Koliko je potrebno novca izvojiti na naplatnim rampama ka najpopularnijim letovalištima?

Grčka

Građani Srbije koji se odluče da krenu ka Grčkoj, od Beograda do graničnog prelaza Preševo moraće da plate 1.490 dinara, odnosno 13 evra, ukoliko putuju iz Novog Sada cena putarine je 1.720 dinara, a iz Niša 640.

Putarina kroz Severnu Makedoniju košta ukupno 380 denara ili 8,50 evra.

Posle ulaska u Grčku cena putarine zavisi od destinacije. Prema podacima stranica za procenu troškova puta poput "ViaMichelin" do Soluna putnici treba da izdvoje 1,80 evra, do Lefkade 14,65 evra, a do Halkidikija 2,30 evra 

Crna Gora

Oni koji su izabrali letovanje u Crnoj Gori, ukoliko idu auto-putem "Miloš Veliki" od Beograda mogu da računaju na trošak od 430 dinara kroz Srbiju, dok putnici iz Novog Sada treba da izdvoje 670 dinara.

U Crnoj Gori, putarina se trenutno plaća za deonicu tunel Sozina – putni pravac Bar – Podgorica. Za tunel Sozina potrebno je izdvojiti 2,5 evra. Međutim, najavljeno je otvaranje deonice auto-puta od Kolašina do Podgorice gde bi cena, prema najavama, trebalo da bude 3,5 evra.

Hrvatska

Putarina od Beograda do Šida na auto-putu iznosi 420 dinara, odnosno četiri evra.

U Hrvatskoj, auto-putem do Zagreba potrebno je izdvojiti 17 evra, a do Rijeke 198 kuna, odnosno oko 26 evra.

Do Krka je putarina oko 25 evra, do Splita malo više od 40 evra, a ako se neko uputi u Dubrovnik, a celim putem putuje kroz Hrvatsku troškovi putarine će biti skoro 48 evra, prema informacijama navedenim na Interaktivnoj mapi Hrvatskog autokluba (HAK). 

Bugarska

Od Beograda do Dimitrovgrada, poslednje naplatne rampe pre ulaska u Bugarsku putarina košta 1.310 dinara.

Bugarska je 2019. godine uvela obavezne elektronske vinjete. Nedeljna vinjeta košta 15 BGN, tačnije oko 7,60 evra. 

Vinjeta se kupuje na Bugarskim graničnim prelazima na specijalnim mašinama i moguće je kupiti isključivo kreditnom ili debitnim karticama, ili onlajn putem veb stranice bgtoll.bg.

Albanija

Putarina kroz Albaniju naplaćuje se za prolazak kroz tunel na auto-putu nakon mesta Kukeš. Kako navode na portalu albanija.rs, naknada se plaća u iznosu od 5 evra, a na naplatnoj rampi je moguće plaćanje i karticama.

Jednim TAG uređajem kroz tri države, sa popustom od 5 odsto

Vozači će uskoro plaćati putarinu elektronski, jedinstvenim TAG uređajem, u tri države - Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. 

Na samitu "Otvorenog Balkana" u Ohridu, dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine (ENP) u tri države članice, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi. Kako za Euronews Srbija kažu u "Putevima Srbije", primena novog sistema očekuje se do kraja letnje sezone.

Po aktuelnom predlogu, planirano je da građani Srbije u Severnoj Makedoniji i Albaniji korišćenjem ovog uređaja ostvaruju popust od 5 odsto i recipročno za građane Republike Severne Makedonije i Republike Albanije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja