Sezona

Najjeftinije destinacije u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori: Kako letovati za 250 evra i manje

Komentari

Autor: Tara Tomović

21/08/2022

-

09:45

Najjeftinije destinacije u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori: Kako letovati za 250 evra i manje
Najjeftinije destinacije u Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori: Kako letovati za 250 evra i manje - Copyright Unsplash; Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa

Dve godine nakon pandemije virusa korona, koja i dalje traje, usledio je rat u Ukrajini koji je pogodio gotovo sve zemlje i svaku vrstu industrije. Sve je to, ponajviše zbog skoka cene energenata dovelo i do viših troškova života, a ponajviše putovanja. Tako se ove godine suočavamo sa nikad višim cenama letnjih aranžmana, posebno kada je u njega uključen i avionski prevoz.

Doduše, poskupeo je i autobuski prevoz, ali za desetak evra po osobi, što je mnoge podstaklo da se ove godine opredele za putovanje do mora drumskim putem, ne bi li se uštedeo prekopotreban novac na samoj destinaciji.

Dok su određene destinacije u Grčkoj i Turskoj cenovno ostale na prošlogodišnjem nivou, ima i onih koje su podigle cene za u proseku 15 do 20 odsto - uglavnom hoteli.

Međutim, postoji nekoliko jeftinijih destinacija u ove dve zemlje koje, osim što nude priliku za sjajan odmor, ne predstavljaju skup izbor za letovanje.

Pa, krenimo redom...

Peščane plaže duge kilometrima

Olimpska regija se nalazi na severoistoku Grčke sa centrom u gradu Kateriniju. Budući da čitava regija obiluje dugačkim peščanim plažama, nije ni čudo što je Paralija nadomak Katerinija jedno od najpopularnijih, ali i najpovoljnijih letovališta u Grčkoj koje naši turisti obožavaju. Iako se letovanje u Paraliji sa autobuskim prevozom može naći i za 200 evra, treba obratiti pažnju na neznatno skuplju Leptokariju koja je dosta intimnija. Poznata je i kao jedna od najsunčanijih tački u Grčkoj.

Youtube/screenshot/John Peroulakis

 

Za one koji ne vole "paralijsku gungulu" tu su takođe Platamon i Nei Pori za koje se može pronaći desetodnevni aranžman sa autobuskim prevozom za samo 230 evra. Platamon se nalazi u podnožju Olimpa i odlikuje ga peščana uvala sa raskošnom plažom koja je idealna za porodice s decom zbog postepenog ulaska u vodu. S druge strane, tu je i Nei Pori koji je poznat po ekološki čistoj vodi, dugačkoj plaži i atmosferi stvorenoj za pravi odmor.

Najčistije more do kojeg se kratko putuje

Asprovalta se može pohvaliti jednom od najlepših peščanih plaža na severu Grčke, ali i uređenim naseljem koje karakterišu park, šetalište, lepe kuće, velikim broj taveni, kafeterija i diskoteka. Inače, koliko je voda čista najbolji dokaz je da je ova plaža nekoliko puta nagrađivana tzv. Plavom zastavicom Evropske unije. Cene najma apartmana kreću se u proseku 240 evra po osobi sa uračunatim autobuskim prevozom iz Srbije.

profimedia

 

Ali, na samo desetak kilometara od Asprovalte nalazi se Stavros, centralno letovalište ove regije koje može biti pogodno i za one koji bi da vide Tasos i Kavalu (dnevni izleti). Međutim, ono što karakteriše Stavros jesu dve plaže - jedna gradska i čuvena Platani na južnoj strani, koju uglavnom posećuju porodice sa decom. Osim toga, zbog izuzetno čistog vazduha Stavros je proglašen i vazdušnom banjom. Cene desetodnevnih aranžmana na bazi autobuskog prevoza kreću se od 250 evra, pa naviše.

Idealno letovalište za sve koji znaju da se cenkaju

Tursko letovalište Kušadasi u sezoni poseti preko pola miliona turista što dovoljno govori o njegovoj popularnosti. Od Izmira je udaljen 90 kilometara, a od antičkog Efesa samo 12. U odnosu na grčka letovališta, Kušadasi je pristupačniji u smislu što u okviru aranžmana koji košta oko 250 evra možete dobiti 13 noćenja i to na bazi polu-pansiona. Ono što je pak, diskutabilno jeste duga vožnja autobusom. Za one kojima to nije problem, letovanje u Kušadasiju je više nego povoljan izbor.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Treba imati na umu da ćete, zbog velikog broja bazara u gradu dosta potrošiti i na šoping - što opet, ne mora da znači ako ste vešti u cenkanju.

18 kilometara peska

Ulcinjska rivijera duga je 33 kilometra, od čega čisto peščane plaže zauzimaju 18. Zbog povoljne klime mnogi biraju baš Ulcinj za svoje letovanje iz kojeg su pristupačne Velika i Mala plaža, a postoji i autobus ako želite da svoj dan provedete na Adi Bojani. Što se tiče cena letovanja u apartmanskom smeštaju za dvoje, tradicionalno je najjeftinije noćenje u Ulcinju od 20 evra, dok u hotelima ono ide od 50, pa naviše.

profimedia

 

U odnosu na prethodnu sezonu, cene pića i namirnica se nisu menjale, pa su o ovom delu Crne Gore jeftinije nego u Beogradu. Uzimajući u obzir cenu autobuske karte (put iz Beograda traje 11 sati), letovanje u Ulcinju po osobi košta 170 evra.

Vazdušna banja u kojoj žive potomci Srba

U pitanju je tursko letovalište naspram grčkog ostrva Lezbos koje je SZO svrstala u vazdušne banje budući da vlažnost vazduha iznosi neverovatnih 0,5 odsto. Sarimsakli je mali ribarski grad koji je danas poželjna turistička destinacija. Kako ga je naseljavao veliki broj bivši Jugoslovena i Grka, nije neobično čuti srpski jezik na ulici. Domaćini su više nego gostoprimljivi, a plaža je duga čak sedam kilometara i široka 100 metara.

Unsplash

 

Osim toga, Sarimsakli je dosta bliži od Kušadasija, pa će svakako i put biti kraći bilo da idete autobusom ili sopstvenim prevozom. Što se tiče cena, jako malo agencija uopšte i nudi Sarimsakli, ali one se za sada kreću od 250 evra, pa naviše. U proseku letovanje u ovom gradu košta oko 330 evra po osobi, ali većina hotela nudi uslugu polu-pansiona.

Peščane uvale od kojih zastaje dah

Sivota se nalazi 20 kilometara severno od Parge, tačno preokputa Krfa, a do nje se od grčke granice stiže za samo tri sata zahvaljujući novom autoputu. Mnogi je smatraju idealnim mestom za odmor prvenstveno zbog ambijenta - kamena riva, brodići usidreni u luci, peščane uvale i kristalno bistro more... Osim toga, u Sivoti možete menjati plaže, pa su tako one do kojih peške možete doći Zeri, Zavia i Mega Amos, a brodićem na još dve poznate - Piscina i Diapori. Osim toga, iz Sivote možete krenuti i na jednodnevni izlet do Krfa i upoznati ostrvo.

Unsplash

 

Što se cena tiče, one prvenstveno zavise od smeštaja do smeštaja. Iako je u poslednje vreme izgrađeno dosta hotela koji diktiraju cene, ostali su i porodični apartmani u kojima možete proći do 300 evra u sezoni sa autobuskim prevozom, a daleko manje ako se opredelite za kraj avgusta.

 

Komentari (0)

Putovanja