Sezona

Pet turističkih aranžmana koji su najprodavaniji na jesen: Gde sve možemo za Dan primirja, a da ne košta više od 120€

Komentari

Autor: T. Milenović

05/11/2022

-

22:40

Pet turističkih aranžmana koji su najprodavaniji na jesen: Gde sve možemo za Dan primirja, a da ne košta više od 120€
Pet turističkih aranžmana koji su najprodavaniji na jesen: Gde sve možemo za Dan primirja, a da ne košta više od 120€ - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Tokom jeseni turističke agencije najčešće nude aranžmane za obilaske evropskih gradova, a to se nije promenilo ni ove godine. Štaviše, čini se da je potražnja za tzv. city break destinacijama veća nego ikada.

Kako je za Euronews Srbija rekao direktor Jute Aleksandar Seničić, tokom jeseni i zime, putuje oko 200-250 hiljada ljudi, a najveći broj njih bira autobuske aranžmane u trajanju od pet, šest dana. On naglašava da za te ponude postoji velika zainteresovanost, i da nije bilo značajnih povećanja cena – oko deset odsto zbog rasta cena goriva.

"Kako se približava Dan primirja agencije nude aranžmane od 85 do 130 evra. U tom rasponu možete da otputujete u Istanbul, Prag, Trebinje, Budimpeštu, Beč, Solun... Zaista je veliki izbor za takva putovanja", ističe Seničić.

Dodao je da agencije sve više nude i avionske aranžmana, koji se obično kreću u rasponu od 350 do 500 evra, ali na ta putovanja ide oko 10-15 odsto ljudi, dok manje od jedan odsto njih bira tokom jeseni i zime tropske destinacije.

Izdvojili smo pet jesenjih autobuskih aranžmana koje većina agencija nudi, kao i njihovu prosečnu cenu.

Istanbul 120 evra

Autobuski aranžmani do "kapije između Istoka i Zapada" u većini turističkih agencija koštaju 120 evra. Putovanje obično traje šest dana, sa tri noćenja u hotelu. Fakultativni izleti između ostalog uključuju obilazak Plave Džamije, Aja Sofije, dvorišta Topkapi palate, kao i krstarenje Bosforom. Mnoge agencije takođe nude 4 noćenja na "biseru Bosfora" i putovanje avionom za oko 350 evra.

Severna Italija od 100 do 130 evra

Dve najčešće jesenje ponude za Italiju su putovanja autobusom do Milana i do Toskane. Aranžmani za Toskanu, koja je poznata po najkvalitetnijem vinu, u većini agencija koštaju 130 evra, dok trodnevno putovanje u Milano može da se pronađe i za 100 evra. U pojedinim agencijama je moguće pronaći aranžmane i za 90 evra.

Putovanje traje pet dana, sa dva noćenja u hotelu. U okviru putovanja u Toskanu obično je uključena poseta Ćinkve Tere, prelepog gradića na obali Jadranskog mora ili Firence, kolevke renesanse. Uz aranžman u Milanu, pored obilaska prestonice mode, nude se fakultativni izleti do jezera Lugano i grada Komo.

Unsplash

 

Ljubljana do 120 evra

Glavni grad Slovenije takođe je izuzetno popularna jesenja destinacija, budući da pored simpatičnog grada u kom se odseda, u aranžmanu se fakultativno nudi obilazak Trsta, Bleda i Bohinja. Putovanje takođe traje pet dana, autobusom, sa dva noćenja u prestonici Slovenije. Sama Ljubljana relativno brzo može da se obiđe, te je putnicima verovatno posebno interesantna jesenja priroda koja se ogleda u najlepšim jezerima te zemlje. Aranžmani u proseku koštaju 120 evra.

Prag 120 evra

Takozvani "Zlatni grad" najlepši je tokom najšarenijeg godišnjeg doba. Aranžmani autobusom izuzetno su popularni u agencijama, a u proseku koštaju oko 120 evra. Slično kao i kod ostalih destinacija, putovanje traje pet dana, a dve noći se odseda u hotelu. Agencije kao fakultativne programe nude izlet do Drezdena, odlazak u Karlove Vare, i krstarenje Vltavom.

Unsplash

 

Beč od 100 do 130 evra

Za Dan primirja, većina agencija nuti putovanje u muzičku prestonicu sveta, u kojoj su svojevremeno živeli najčuveniji kompozitori, poput Mocarta i Betovena. Cena ponuda se kreće od 100 do 130 evra za petodnevno putovanje sa dva noćenja. Među fakultativnim programima nudi se obilazak dvorca Šerbrun, odlazak do robne kuće Parndorf, i izlet do Bratislave.

Kreće sezona novogodišnjih vašara

Unsplash

 

Za manje od mesec dana počinje advent, četvoronedeljni period u kom Katolici iščekuju Božić. U tom periodu, evropski gradovi organizuju vašare, te se njihovi centri pretvaraju u "zimske bajke".

Međutim, i dalje je nepoznato da li će se ti vašari održati ove zime, budući da članice EU uvode sve više mera štednje električne energije, zbog straha od energetske krize.

Nakon ukidanja tople vode u javnim toaletima, i gašenja ukrasnih svetala u većim gradovima, ne bi bilo iznenađujuće da novogodišnje proslave budu sledeće na listi onoga što bi moglo biti otkazano.

"Polako izlaze cene za zimovanja i za advente po Evropi. Ipak, treba biti pametan i videti kako će se stvari odvijati. Naime, mnogo se priča o tome da će u Evropi svi biti gladni, žedni i da neće biti struje, međutim, mislim da situacija nije do te mere loša", ističe Seničić.

On ističe da se za sada očekuje da će sve funkcionisati kao i obično, i dodaje da nema informacije o otkazivanjima manifestacije.

"Informacije koje mi imamo da su obezbeđeni energenti. Ne znamo tačno u kojoj meri i da li će sve to biti kao i prošle godine. Ipak, vidim da oni neke aktivnosti planiraju normalno", zaključio je direktor Jute u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Putovanja