Sezona

Pet grčkih ostrva koja bi trebalo da otkrijete u 2023, a jeftinija su od Halkidikija

Komentari

Autor: Tara Tomović

02/01/2023

-

18:15

Pet grčkih ostrva koja bi trebalo da otkrijete u 2023, a jeftinija su od Halkidikija
Pet grčkih ostrva koja bi trebalo da otkrijete u 2023, a jeftinija su od Halkidikija - Copyright Euronews Srbija/Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa

Grčka obala nudi toliko opcija da čak i ako svake godine menjate destinaciju na kojoj ćete letovati, pitanje je hoćete li uspeti sve da obiđete za života. Iako su najpopularnije destinacije za srpske turiste one koje se pretežno nalaze na severu, poput Halkidikija, Olimpske regije, Tasosa i Skijatosa, ova mediteranska zemlja nudi pregršt kvalitetnih lokaliteta na kojima možete proći čak i jeftinije nego na severu.

Kiklade tradicionalno bije glas da su najskuplja ostrva, prvenstveno jer se u toj grupi ostrva nalaze naširoko poznati Mikonos i Santorini. Slično je i kada je u pitanju Saronski zaliv koji proslavlja čuveno ostrvo Hidra. Ipak, ove grupe ostrva kriju prave pravcate bisere na kojima ćete čak i u jeku sezone moći da uživate u prirodi i plažama bez prevelike gužve, ali i po vrlo pristupačnim cenama.

Hajmo redom...

Mesto na kojem se Grčka i Italija sudaraju

Administrativni centar Kiklada, ostrvo Siros sa prestonicom Ermupolj malo je poznat srpskim turistima, a zapravo je do njega jednostavno doći. Nalazi se na samo 150 kilometara od prestonice Grčke. U pitanju je jedan od najlepših gradova Grčke koji spaja tradicionalni kikladski, ali i italijanski stil arhitekture.

Čim trajekt počne da prilazi bajkovitom ostrvskom gradu imaćete osećaj kao da vas je put naneo na Siciliju. Možda ćete se u prvi mah pitati gde su te uske uličice sa belim kućicama i plavim prozorima čije zidove krase bogunvile. Ne brinite, tu su. Ipak, to nije ono što ćete uočiti na prvi pogled i postoji dobar razlog za to. Naime, zbog dugogodišnje italijanske vladavine kroz istoriju, ovaj narod je i te kako ostavio svoj pečat koji je prisutan u svakoj uličici donjeg Ermupolja. Prava kikladska arhitektura očekuje vas u gornjem gradu Ermupolja do kog možete stići taksijem ili, ako imate volje, pešaka.

Euronews/Tara Tomović

 

I baš je ta razlika između Gornjeg i Donjeg grada ono u čemu je čar – kao što je stanovništvo katoličke i pravoslavne vere dosta izmešano, tako je i arhitektura grada. Da harmonično žive vekovima i kroje svoju priču njajbolji je dokaz činjenica da je Vatikan jedino na Sirosu dozvolio da se katolički i pravoslavni praznici slave isti dan kako ne bi bilo nikakvih razlika. Tako u gradu možete videti najviše pravoslavnih crkava, a van grada više katoličkih.

S obzirom na to da se ostrvo nalazi u samom srcu Kiklada, prilično je povoljno, pa se tako u nekom od gradskih butik hotela može naći i povoljan smeštaj koji je u proseku 60 evra dnevno za dvokrevetnu sobu. Uzimajući u obzir veličinu ostrva do plaža ćete brzo stizati lokalnim gradskim autobusom.

Euronews/Tara Tomović

 

Do Sirosa se od Atine može stići brodom kompanije Blue Star Ferries za samo tri i po sata, a praktična lokacija ostrva vam pruža priliku da posetite i neko od, samo pola sata udaljenih ostrva – Mikonos, Tinos, Delos, Paros, Naksos ili pak, Santorini koji je udaljen samo dva sata od Ermupolja.

Za ljubitelje mirnijeg odmora

Jedna od opština u okrugu Ostrva periferije Atika je i ostrvo Egina, zajedno sa još nekoliko manjih nenaseljenih ostrva i hridi, koje se nalaze u blizini. Na njemu živi oko 13.500 stanovnika.

Iako je Sveti Nektarije mnogima prva asocijacija na ostrvo Eginu, u pitanju je destinacija koja je idealna najpre za ljubitelje mirnijeg odmora. Međutim, na ostrvu ima i sasvim dovoljno atrakcija, koje vredi posetiti.

Podsećanja radi, glavni grad ostrva je kratko bio i prestonica zemlje u prošlosti, o čemu danas svedoči i zgrada prve Vlade.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Ostrvo je dobilo ime po jednom od kraljeva drevne Egine. U vreme vladavine Vizantije na ovom ostrvu, koje je smešteno u Saronskom zalivu, postojalo je čak više od tri stotine crkava. Tek neke od njih su ostale koliko-toliko očuvane do današnjih dana. U najpoznatije spada hram posvećen boginji Afeji, jednoj od ćerki vrhovnog boga grčkog panteona, Zevsa.

Samo ostrvo je odlično saobraćajno povezano sa Atinom, pa je zato jedno od čestih vikend destinacija za predah stanovnika grčke prestonice. Noćenje u proseku košta oko 40 evra za dve osobe, a karta za trajekt u jednom pravcu košta u proseku 19 evra.

Uspenje (do) presvete Bogorodice

Iako Tinos, za razliku od ostalih ostrva u okruženju ima tek nekoliko plaža, ima čime da nadomesti ovaj nedostatak. Čim sa trajekta kročite u grad Tinos zabljesnuće vas belina i plavetnilo kućica i uskih uličica kikladskog stila. Moraćete čak i da se uštinete da biste shvatili da šetnja ovakvim mestom nije samo san. Iako će vas grad na prvi pogled oduševiti, čekajte samo da čujete podatak da Tinos ima 40 sela od kojih je svako po nečemu poznato i ima svoju priču.

Govorimo o ostrvu koje je do pre deset godina bilo sinonim za verski turizam ponajviše zbog činjenice da ima preko 700 crkava i manastira na tako malom parčetu zemlje. Tu je i svetski poznata Crkva Presvete Bogorodice u kojoj je pronađena ikona Blagovesti, odnosno Bogorodice Evangeliste nakon što je Sveta Pelagija, tada monahinja, imala viziju.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Stoga svake godine na praznik Uspenja Bogorodice, ostrvo poseti na desetine hiljada ne samo pravoslavnih, već i katoličkih vernika iz Grčke i sveta i to samo da bi se poklonili ikoni za koju se veruje da je čudotvorna. Nemojte ni da se začudite ako za vreme hodočašća vidite ljude kako na kolenima puze od luke do crkve čitavih 800 metara uzbrdo u znak poštovanja prema Bogorodici, ali i kako bi se zahvalili za svoje ozdravljenje ili ozdravljenje najbližih. Ako uzmemo u obzir visoke temperature 15. avgusta, onda je jasno da se radi o velikom izazovu.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Iako je smeštaj na Tinosu za dvadesetak evra skuplji nego na Sirosu, pa tako prosečno noćenje u dvokrevetnoj sobi košta između 80 i 100 evra, ostrvo je za sve ostalo prilično povoljno. Osim toga, trajekt saobraća direktno od Atine i to isti onaj kojim biste išli ka Sirosu. Za Tinos se izlazi na drugoj stanici.

Neoklasicizam kao zaštitni znak

Kada govorimo o Androsu ne govorimo o bilo kakvom grčkom ostrvu. Iako je najsevernije kikladsko ostrvo udaljeno samo dva sata trajektom iz atinske luke Rafine, i dalje ga turzam nije "pregazio" uprkos veoma pristupačnim cenama za jedno ovakvo ostrvo.

Takođe, iako su u istom komšiluku, Andros nimalo ne liči na Siros i Tinos. Prvo, sva ostrva luku imaju u Hori (najvećem naselju na ostrvu). Ne i grad Andros (Hora) koji sebično čuva svoju privatnost i arhitekturu neoklasicizma, okrenut ka istoku, dok se luka nalazi u mestašcu Gavrio na severozapadu ostrva, koje je šest kilometara udaljeno od najpoznatijeg letovališta na ostrvu - Baci. Dakle, govorimo o tri različita mesta.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Baci je klasično turističko mesto koje krasi magična plaža u centru naselja, ali i niz drugih popularnih plaža u neposrednoj blizini. Tu je i bezbroj taverni i luka, ali i nešto potpuno neobično.
Naime, dok ispijate kafu u nekom od kafića koji se naslanjaju jedni na druge, ugledaćete prizor zbog kog ćete pomisliti da vas oči varaju – dva bela labuda koja elegantno plove zalivom Bacija. I eto još jednog dokaza da Andros nije isti kao ostala ostrva.

Međutim, računajte da ćete morati na jedan kraći izlet. Najpoznatija plaža i simbol Androsa, nalazi se na drugoj strani ostrva. U pitanju je kikladsko remek-delo prirode, odnosno plaža Tis Grias To Pidima, što u prevodu znači ’mesto sa kojeg je stara dama skočila’, ili kako smo je mi u šali nazvali 'grčka Skočiđevojka'. Nalazi se na par kilometara od grada Kortija, a od same magistrale put do plaže je prava peripetija. Kada su Turci okupirali Andros, legenda kaže da je  jedna starija žena nehotice otvorila vrata zamka Kohilos i tako nenamerno pustila Turke da ga zauzmu. Od sramote je potom skočila sa litice, a po njoj ova plaža nosi ime.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Uprkos tragičnoj legendi koja se vezuje sa plažu, sve ostalo će vam oduzeti dah. Smeštena je ispod litice, a ako nju niste videli, kao da niste ni bili na Androsu.

Ipak, ono što je najvažnije jeste da je letovalište Baci i te kako dostupno prosečnom srpskom turisti, ali u nedostatku aranžmana u agencijama za Andros, svoje letovanje ćete morati da organizujete sami. Dvokrevetna soba se može naći za 50 evra po noćenju, a cene hrane i pića su možda čak i jeftinije nego na Halkidikiju.

"Ukradena" plaža od hiljadu čudesnih sunašaca

Ostrvo Milos je manje turistički poznato, ali u tome je i njegova čar. Iskrcavanje u luci Adamos već pruža prvi utisak da ostrvo nije zagušeno turistima.

Većina plaža ovog magičnog ostrva okrenuta je sa druge strane i do većine njih je moguće doći samo brodićem. Stoga, obavezna stavka pri obilasku Mikonosa trebalo bi da bude jednodnevni zlet koji će vam pružiti priliku da upoznate prelepu plažu Gerasimos, ali i najpoznatiju Kleftiko.

Da ste blizu Kleftika znaćete onog trenutka kada vas obasja eklektično plava boja mora okružena formacijama belih stena koje obiluju pećinama u kojima se sunce prelama na površini vode, stvarajući tako nove nijanse plave. Kleftiko se nalazi na južnom delu ostrva i može mu se prići samo brodom, a potom doplivati do neke od uvalica. Ime u doslovnom prevodu znači "ukraden", a odnosi se upravo na istoriju ovih pećina u kojima su se nekada krili pirati. Kupanje na ovoj plaži je jedno od onih koje ćete pamtiti čitavog života.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Međutim, to nije jedino iznenađenje koje Milos krije. Na suprotnoj strani, nedaleko od magične Hore, odnosno centralnog naselja na ostrvu, grada Plake, nalazi se Sarakiniko.

U pitanju je jedna od najfotografisanijih plaža na severnoj obali ostrva. Talasi koje pokreću severni vetrovi oblikovali su sivkasto-bele vulkanske stene u neverovatne oblike koji se često porede sa pejzažom na Mesecu. Lokalci slikoviti pejzaž Sarakinika stoga nazivaju lunarnim. Koštano bela i neobična plaža karakteristična je po svojim neobičnim erozijama, a baš kao i Kleftiko, i ona je dobila ime po piratima Sarakinima. Postoji mala plažica, ali je mnogo popularnije skakanje sa litica - samo za one najhrabrije.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Milos, naravno obiluje "konvencionalnim" plažama kao što su Firiplaka, Platiena, Tsigrado, Paleohori i druge. Noćenje na ovom ostrvu košta u proseku od 60 do 80 evra zavisno od lokacije koju izaberete. Ipak, sve ostalo je prilično povoljno iako Milos spada u jedno od najlepših ostrva ne samo u Grčkoj, već i svetu.

 

Komentari (0)

Putovanja