Sezona

Crna Gora je više od mora - upoznajte drugu stranu zemlje koja krije brojne prirodne lepote i tragove istorije

Komentari

Autor: T. Stanković

15/07/2021

-

20:29

Crna Gora je više od mora - upoznajte drugu stranu zemlje koja krije brojne prirodne lepote i tragove istorije
Crna Gora - Copyright Wikipedia.org/Martin Brož, Profimedia, Unsplash, Tanjug/Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najpopularnijih letnjih destinacija za srpske turiste Crna Gora, zapravo može da ponudi mnogo više od plaža, mora i dobrog provoda. 

Čarobni pejzaži, planine, reke i jezera, predstavljaju pravu oazu mira, koja može biti interesantna avanturistama i ljubiteljima aktivnog odmora.

1. Žabljak i Crno jezero

Kada su u pitanju crnogorske znamenitosti koje oduzimaju dah svojom lepotom i prirodnim okruženjem, jedna od prvih koja turistima pada na pamet jeste Žabljak smešten na severu zemlje.

Žabljak posetiocima nudi Crno jezero okruženo šumom, a sa obale se otvara pogled na planinski vrh Međed.

Wikipedia.org/Nick Savchenko

 

Crno jezero je zapravo podeljeno na dva manja jezera Veliko i Malo. Idealnu destinaciju za šetače predstavlja staza oko samog jezera dugačka oko tri kilometra.

2. Skadarsko jezero

Najveće jezero u Crnoj Gori, a i na Balkanskom poluostrvu koje menja svoju veličinu u zavisnosti od godišnjeg doba, nalazi se na jugositoku Crne Gore na granici sa Albanjom. 

Unsplash

 

Jezero je puno ostrva i poluostrva na kojima se nalaze tragovi istorije i vredna kulturna baština, poput tvrđave Grmožur koja stoji na steni usred jezera. Ovo je jedino stanište pelikana na jugu Evrope.

Na obali jezera nalazi se gradić — Rijeka Crnojevića. U blizini su ostaci grada Oboda gde je bila smeštena štamparija u kojoj je 1494. godine štampana prva knjiga u ovom delu Evrope "Oktoih".

Wikipedia.org/Ilya Bogin

 

3. Nacionalni park Durmitor

Nacionalni park Durmitor na severozapadu Crne Gore mnogi smatraju rajem na zemlji, jer pored Žabljaka i Crnog jezera, posetioce osvaja svojim autentičnim i živopisnim predelima i netaknutom prirodom.

Ime parka potiče iz keltske fraze "Dru Mi Tore" što znači "Planina puna vode".

Za sve ljubitelje planinarenja, pešačenje stazama Durmitora i osvajanje njegovih vrhova predstavlja pravu avanturu i fenomenalno iskustvo.

Unsplash

 

Na severu Parka nalazi se kanjon reke Tare, jedan od izuzetnih prizora koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Rafting ovom rekom svakako je najzanimljivija turistička atrakcija Crne Gore.

4.  Tragovi rimske kulture

U samom pregrađu Podgorice, na Duklji, nalaze se ruševine urbanog kompeksa iz vremena rimske dominacije, tačnije iz I veka nove ere.

Grad Dolcea je podelom Rimskom carstva postao glavni grad novonastale provincije Prevalis. U četvrtom i petom veku je doživeo nekoliko napada varvara, a srušen je u šestom veku usled zemljotresa. Ipak, konačno će ga razoriti Sloveni početkom sedmog veka.

Tragovi rimske civilizacije nalaze se i u Risnu, najstarijem naselju u Boki Kotorskoj.

Dobar uvid u bogatstvo iz perioda rimske dominacije može se steći u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, Muzeju grada Podgorice, Muzeju Budve i Pljevaljskom muzeju.

5. Cetinje

Istorijska prestonica Crne Gore je zbog svoje autentične arhitekture dobila naziv "grad-muzej". Cetinje je poznato po obilnim prolećnim i jesenjim kišama, te spada među najkišovitije gradove Evrope.

profimedia

 

Ljubitelji istorije imaju priliku da obiđu brojne muzeje na Cetinju. Jedan od njih je i Plavi dvor izgrađen 1896. godne kada je knjaz Nikola izjavio da će Cetinje ostati trajna prestonica Crne Gore.

U nekadašnjoj zgradi Crnogorske banke danas se nalazi Muzej novca, spomenik kulture pod zaštitom države, a na samo dvadesetak kilometra od Cetinja nalazi se Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša. Mauzolej je podignut na mestu na kome se prethodno nalazila kapela, izgrađena po Njegoševoj želji 1845. godine. Crkva je bila rušena tokom svetskih ratova, ali je na njenom mestu podignud današnji mauzolej.

Komentari (0)

Putovanja