Sezona

Pet stvari koje morati znati ako ove godine letujete u Egiptu: Ograničeno kupanje, voda, bakšiš i druge važne specifičnosti

Komentari

Autor: Tara Tomović

16/07/2021

-

06:58

Pet stvari koje morati znati ako ove godine letujete u Egiptu: Ograničeno kupanje, voda, bakšiš i druge važne specifičnosti
Pet stvari koje morati znati ako ove godine letujete u Egiptu: Ograničeno kupanje, voda, bakšiš i druge važne specifičnosti - Copyright Tara Tomović/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Egipat je decenijama popularna destinacija za letovanje, a zbog pandemije koronavirusa Crvenom moru su počeli da se okreću i oni srpski turisti koji su, tradicionalno, letovali na Mediteranu. Tako je većina srpskih turista prošle godine letovala upravo u Egiptu, što zbog povoljnih aranžmana koji su u proseku iznosili 500 evra, što zbog činjenice da do 1. septembra ova država nije zahtevala nikakve uslove za ulazak u zemlju.

Ove godine je pak, situacija drugačija - priznaju se sve vakcine iz Srbije, a nevakcinisani će morati da imaju negativan PCR test. Takođe, prema ranijoj izjavi Aleksandra Seničića direktora Jute, Egipat je ove godine skuplji i do 30 odsto, ponajviše zbog ponovnog vraćanja ruskih turista na Crveno more.

Uprkos tome, i dalje ostaje dobar deo turista koji će ove tek otkriti Egipat, pa je dobro znati da se letovanje u ovoj zemlji razlikuje od Mediterana, a evo i po čemu:

U moru možete biti do 18h

U Egiptu postoji zakon po kojem niko od kupača ne sme ostati u vodi duže od 18 časova u julu i avgustu, odnosno od 17:30 u septembru, oktobru i novembru. Egipat se nalazi u našoj vremenskoj zoni, pa tako u 17:30 sunce već uveliko zalazi, a od 18h već pada mrak kada se i završava smena dežurnih spasilaca na plaži. Iako to nikako neće uticati na vaše letovanje, da je kraj plaže za taj dan znaćete po pištaljci spasioca koji 10 minuta ranije najavljuje izlazak iz vode.

Internacionalna kuhinja, ali...

…na egipatski način. Većina rizortova sa pet zvezdica nude internacionalnu kuhinju u okviru "all inclusive" aranžmana, ali valja znati da to nije baš onako kao u, recimo Turskoj. Iako ćete u ponudi imati sva jela na koja ste navikli, Egipćani su poznati po tome što vole da ih začine na svoj način. Tako će vam biti neobično da pica umesto origana ima neki drugi začin, a da je meso možda malo preprženo za nečiji ukus.

Međutim, postoje jela koja su čak i ukusnija na njihov način poput bureka sa sirom, ali i raznih vrsta peciva, rižota i morskih specijaliteta.

Tara Tomović/Euronews

 

Bakšiš za poseban tretman

Iako hotel sa 5* i "all inclusive" aranžman znače da ne da ostavite ni dinar sa strane, imajte na umu da će osoblje izuzetno ceniti ako, barem sobaru i barmenu ostavite koju egipatsku funtu. Oko 50 egipatskih funti dnevno je sasvim dovoljno, a to je samo 2 evra, odnosno 3 dolara.

Lek koji se nosi u Egipat

Iako je voda sa česme tehnološki ispravna, previše je hlorisana zbog čega se može javiti dijareja praćena visokom temperaturom. Zato se u Egiptu pije isključivo flaširana voda, a voda sa česme se može koristiti za tuširanje i pranje zuba.

Nažalost, i pojedini vodiči su takođe doprineli dezinformacijama da u Egiptu ne bi trebalo jesti povrće i voće jer se pere vodom sa česme. Tako nečega se ne treba plašiti, posebno u hotelima sa pet zvezdica.

Tara Tomović/Euronews

 

Još jedna dezinformacija koja je preplašila srpske turiste jeste onda da se led pravi od vode sa česme. Ipak, pitali smo Egipćane koji su nam objasnili da je led napravljen od tehnološke vode i potpuno siguran za konzumiranje.

U slučaju da dođe do dijareje, lek koji će svi preporučiti je egipatski Antinal, koji je po sastavu isti kao bosanski Enterofuril - oba su na bazi nifuroksazida i najbolje deluju na bakterije.

Putovanje u Kairo

Jedan od najčešćih izleta iz Hurgade je upravo obilazak piramida u Kairu. Međutim, treba znati da u letnjim uslovima to nije baš praktičan izlet, budući da je Kairo od Hurgade udaljen 453 kilometra. Iz hotela se obično kreće oko jedan sat iza ponoći, a ujutru se stiže u prestonicu Egipta.

S druge strane, vrućine su gotovo nesnosne da bi se na pravi način uživalo u obilasku Gize, a i dan je obično prekratak za sve što treba videti u Kairu. Stoga dobro treba razmisliti da li ste uopšte raspoloženi za tako nešto, ako ste u Egipat isključivo došli radi odmora.

Komentari (0)

Putovanja