Sezona

Nisu Hrvatska samo stene i škljunkovite plaže: Pet peščanih oaza na Jadranu gde je more tirkizno plavo

Komentari

Autor: T. Stanković

21/07/2021

-

20:20

Nisu Hrvatska samo stene i škljunkovite plaže: Pet peščanih oaza na Jadranu gde je more tirkizno plavo
Hrvatske plaže - Copyright Printskrin/Youtube/Proelium Media, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je hrvatska obala karakteristično stenovita i šljunkovita, ova zemlja krije i nekoliko savršenih peščanih plaža, koje pored blistavog mora posetiocima nude brojne sportske i rekreativne aktivnosti.

Svima, kojima su sinonim za letovanje tirkizno more i beli pesak, ova država i te kako ima da ponudi i one "pitomije" plaže.

Predstavljamo pet peščanih plaža u Hrvatskoj, koje su idealne za porodice s decom i slabije plivače.

1. Zlatni rat, Brač

Na jugu države, na ostrvu Brač nalazi se nadaleko poznata plaža sa belim peskom Zlatni rat. Specifičnost ove plaže je ta što je u obliku roga koji se proteže u vodu, te su posetioci koji odmaraju na njoj okruženi morem s obe strane.

Na plaži, koja se nalazi u gradiću Bol, postoji nekoliko barova i restorana, mali vodeni park za decu, kao i luka sa koje kreću turistički brodići ka plavoj laguni na ostrvu Budikovac.

profimedia

 

Pored peščane plaže, i brojni izvori pitke vode učinili su gradić Bol prvom turističkom oazom na ostrvu Braču. Iznad gradića se uzdiže se Vidova gora, najviši vrh Brača.

2. Kraljičina plaža, Nin

Gradić Nin, udaljen samo dvadesetak kilometra od Zadra, bogat je prirodnim peščanim plažama.

Kraljičina je najduža peščana plaža u celoj Hrvatskoj, a ime je, prema legendi, dobila jer je prvi hrvatski kralj Tomislav tokom boravka u Ninu, na toj obali uživao u izlascima sunca s pogledom na planinu Velebit.

Plaža je idealna za porodice sa malom decom budući da ima deset metara dugačak plićak.

Printskrin/Youtube/Proelium Media

 

Među prirodnim darovima kojima ninsko područle obiluje, sigurno je jedno od najvrednijih lekovito blato, koje se može pronaći u blizini plaže. Već četiri decenije unazad meštani i turisti koriste blato za lečenje raznih tegoba, poput reume ili problema s kožom.

3. Crni molo, Crikvenica

Plaža Crni molo nalazi se u gradiću Crikvenica i deo je peščane plaže Gradsko kupalište. Poznato je po plitkoj vodi prikladnoj za decu. Tokom leta na Crnom molu se svakodnevno organizuje aerobik, a postoje i mogućnosti za mnoge druge sportske aktivnosti, poput mini golfa, vodenog tobogana i skijanja na vodi.

Printskrin/Youtube/Proelium Media

 

U Crikvenici, koja se nalazi oko 15 km južno od mosta ka Krku, postoji i akvarijum u kom posetioci mogu da vide preko stotinu vrsta ribe iz Jadrana i pedesetak primerka tropskih riba.

4. Slanica, Murter

Plaža Slanica, na ostvu Murter ima kako peščane, tako i stenovine delove, a pored mnogobrojnih restorana, hotela i kafića, nudi i sportste aktivnosti poput tobogana, odbojke na plaži, tenisa i skijanja na vodi.

Na određenim delovima plaže plava voda i beli pesak podsećaju na tropska letovališta, kao što su Maldivi.

profimedia

 

Plaža se nalazi u okolini malog gradića koji nosi ime ostva, a karakteristično je po svojim starinskim kamenim kućicama i prijatnoj mediteranskoj atmosferi.

5. Sveti Marak, Krk

Plaža Sveti Marak se nalazi u blizini naselja Risika na istočnoj obali Krka. Smeštena je u mirnoj i tihoj uvali do koje vodi asfaltiran put iz sela. Riska je maleno mesto koje broji svega oko 150 žitelja.

Printskrin/Youtube/Anna Tours

 

Sveti Marak je jedna od retkih peščanih plaža na ovom ostrvu, ipak, na njoj gotovo nikada nema velikih gužvi. Idealna je destinacija za sve koji su željni mira i odmora na obali mora, okruženi prirodom.

 

Komentari (0)

Putovanja