Fudbal

Hrvatska ili Argentina: Ko će biti prvi finalista Mundijala u Kataru?

Komentari

Autor: Euronews

13/12/2022

-

09:12

Hrvatska ili Argentina: Ko će biti prvi finalista Mundijala u Kataru?
Hrvatska ili Argentina: Ko će biti prvi finalista Mundijala u Kataru? - Copyright AP Photo/Francisco Seco - LukAP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Argentina i Hrvatska će od 20.00 časova (TV Arena Premium 1) odlučiti prvog putnika za finale Mundijala u Kataru, ovo će im biti treći duel na SP, ali prvi u nokaut fazi.

Do sada je skor izjednačen 1:1. Argentina je na Mundijalu 1998. u Francuskoj pobedila Hrvatsku 1:0 u trećem kolu Grupe H golom Pinete u 36. minutu. "Gaučosima" i Hrvatima tada meč nije mnogo značio je su već bili obezbedili prolazak u nokaut fazu.

Pre četiri godine u Rusiji, ponovo su se iste selekcije našle u istoj grupi. U drugom kolu Grupe D, Hrvatska kje golovima Ante Rebića (53), Luke Modrića (80) i Ivana Rakitića (90+1) nanela Argentini jedan od najubedljivijih poraza na Mundijalima 3:0. Tom pobedom Hrvati su osigurali prvo mesto u grupi, dok su Argentinci u trećem kolu jedva slomili otpor Nigerije i prošli dalje kao drugoplasirani.

Hrvatska je oba puta kada je bila u grupnoj fazi sa Argentinom igrala najmanje polufinale Mundijala. Sada će u direknom okršaju sa "gaučosima" pokušati kao i pre četiri godine da drugi put uzastopmno uđu u borbi za trofej najbolje selekcije sveta.

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

 

Ove dve selekcije u istoriji su odigrali i tri prijateljske utakmice, a i u njima je skor izjednačen. prvi duel 1994. godine završen je bez golova, zatim je Hrvatska pobediula 3:2 2006. godine, dok je Argentina slavila 2014. godine 2:1.

Mesi protiv Modrića 27. put u karijeri, a sve je počelo 1. marta 2006. i traje 16 godina 

Posebnu motivaciju imaće kapiteni dveju ekipa Lionel mesi i Luka Modrić. 

Obojica su do sada igrala mečeve za najveći trofej, ali ga nisu i osvojili te im taj trofej i jedini nedostaje u vitrinama. Mesi je izgubio finale 2014. u Brazilu od Nemačke, Modrić ono pre četiri godine u Rusiji i obojica žele poslednju šansu s obzirom da će 2026. godine imati 39, odnosno 41 godinu! 

Ali, Mesi i Modrić dobro pamte 1. mart 2006. godine i duel Argntine i Hrvatske u prijateljskom meču na stadionu "Sent Jakob" u Bazelu. Mesi je tada u šestoj utakmici za selekciju "gaučosa" postigao prvi gol za reprezentaciju, a Modrić je na tom susretu debitovao za Hrvatsku! Mesi, tada je nosio dres sa brojem 19, bio je strelac za vođstvo od 2:1, na kraju je Hrvatska slavila 3:2, ali rezultat je bio najmanje bitan. Luka se izašao na teren sa brojem 14, a zatim su obojica debitovala na Mundijalima. 

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

 

Nije prošlo mnogo vremena od kada su obojica zadužili "desetke" koje su proslavile u 16 godina rivalstva. Sutra će se njih dvojica sastati 27. put kao rivali, Modrić ima 12 pobeda, pet remija, a 9 pobeda pripalo je Argentincu. Oba duela u selekcijama dobio je Modrić. Detaljnije pročitajte u posebnom tekstu

Preporuka za vas

Komentari (1)

Sport