Tenis

Politikološkinja iz Australije za Euronews Srbija: Đoković je "žrtveno jagnje" predizborne politike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2022

-

19:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Teniski broj jedan Novak Đoković se i dalje nalazi u karantinu u Melburnu, gde je sproveden nakon što mu nije odobren ulazak u zemlju kako bi učestvovao na turniru Australijen open. Njemu su, nakon jučerašnje celodnevne sage, australijske vlasti odbile vizu pošto je objavio da je dobio medicinsko izuzeće za učestvovanje. Konačna odluka je, ipak, odložena do ponedeljka, kada će se konačno znati da li će Đoković biti deportovan.

"Novak Đoković je 'žrtveno jagnje' predizborne politike Australije. Ovo dolazi premijeru Skotu Morisonu usred apsolutnog rasula u mnogim delovima javnog života Australije, od toga da nema nekih osnovnih namirnica, do štrajka vozača", rekla je u uključenju za Euronews Srbija iz Australije politikolog Nina Marković Kazi.

"Javnost je podeljena, ali je zanimljivo da mediji uglavnom izveštavaju o onima koji podržavaju odluku Vlade Australije. Srpska zajednica je danas pisala pisma članovima parlamenta, i državnog i federalnog, međutim, oni su sada na odmorima do desetog", dodala je.

Kako je dodala, da bi se ušlo u Australiju, potrebno je da se osoba prijavi kod Ministarstva unutrašnjih poslova za ulazak u zemlju, a nejasno je da li je to obavljeno. Takođe, potrebno je i da se podnesu i zahtevi za izuzeće od karantina, kao i za igranje na turniru. 

"Mnogi su i pre ulazili sa beneficijama"

"Mnogi su i pre ulazili u zemlju sa posebnim beneficijama, poput holivudskih zvezda i mnogih drugih", rekla je Marković Kazi.

Ona odluku da se Đokoviću ne dozvoli ulazak u zemlju vidi kroz prizmu izbora u Australiji, zato što su, kako kaže, u toku predizborne debate.

"Ovo je došlo 'kao kec na jedanaest' i vladi u Viktoriji, i federalnoj Vladi. Međutim, ne znamo kakav je odgovor ministra sporta, niti da li su prijatelji Srbije iz SAD nešto urgirali. U ovom slučaju definitivno nije dovoljan bilateralan, već multilateralan pristup", istakla je.

Kaže da za sada šanse nisu dobre da Đoković učestvuje na turniru, međutim, da je veliki pritisak na sudiji Entoniju Keliju koji bi u ponedeljak trebalo da odluči, i da vlasti žele na tome da pokažu kako bi trebalo da se svi vakcinišu.

Istovremeno s postupkom u Australiji Srbija je pokrenula i diplomatsku inicijativu kako bi se slučaj rešio. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas na konfenreijci za medije na pitanje novinara Euronews Srbija  rekao da je Đoković u razgovoru s njim tražio samo da mu Srbija pomogne da se skloni iz užasnog hotela u kojem je trenutno smešten sa migrantima.

"Ono što smo mogli da uradimo, ja sam sinoć prvi put razgovarao, jutros drugi put, u skladu sa dogovorima koje imamo, Ana Brnabić upravo poziva telefonom, moleći i želeći da zamoli jednu stvar, da pre konačne odluke suda u ponedeljak, omoguće Novaku da ne bude u ovom zloglasnom hotelu, već u kući koju je iznajmio, da može da se kreće. To je ono što je Novak tražio od svoje države, naša je obaveza da čuvamo svoje građane. Pričao sam sa njim sinoć i jutros, naše ministarstvo je uključeno", rekao je predsednik Srbije.

On je takođe ocenio da je u pitanju politička odluka. Kako kaže, ono što nije fer je da se vodi "politička hajka na čelu sa premijerom Australije".

"Iste tenisere su pustili, Novaka Đokovića nisu. Svakome je jasno o čemu se radi, nemam dlake na jeziku ne plašim se da izgovorim istinu, moj posao je da štitim građane Srbije i da štitim istinu. Razgovarao sam i sa ocem Novaka Đokovića, ali plašim se da će ta vrsta političkog iživljavanja da se nastavi, jer ne mogu drugačije da ga pobede", rekao je Vučić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport