Aktuelno

Obeleženo 111 godina od Kumanovske bitke, Selaković: Niko se međusobno ne razume kao Srbi i Makedonci

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2023

-

17:23

Obeleženo 111 godina od Kumanovske bitke, Selaković: Niko se međusobno ne razume kao Srbi i Makedonci
Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Copyright Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je danas na obeležavanju 111 godina od Kumanovske bitke da su srpski i makedonski narod mnogo puta u istoriji delili dobro i zlo.

Selaković je zahvalio Vladi Severne Makedonije, Gradu Kumanovu, Opštini Staro Nagoričane i svima koji su omogućili obeležavanje ovog velikog događaja iz zajedničke prošlosti.

Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

"Može se slobodno reći, da, kao i pre 111 godina, tako i danas, niko ne razume Makedonce kao što razumeju Srbi, niti iko razume Srbe kao što razumeju naša braća i sestre Makedonci", rekao je Selaković.

Kako je rekao, vojska je 6. oktobra 1912. zakoračila u Skoplje prvi put posle 520 godina. 

"Na crkvama u tom vremenu prvi put su zazvonila zvona i o tome svedoči i zvono u selu Dovezencu nedaleko odavde od Kumanova koje je bilo vest slobode", istakao je ministar.

On je naglasio da su naši preci ovde došli da oslobađaju svoju braću i sestre po krvi i veri koji su vekovima trpeli pod osmanskim ropstvom. 

"U toj dobroj veri, mi smo došli danas ovde da se zahvalimo onima koji čuvaju večnu uspomenu i ovaj večni dom naših predaka koji su izginuli u Kumanovskoj bici, da kažemo da se danas zajednički borimo za mir, da se zajednički borimo za prosperitet naših ljudi, naših žena, dece, starih, svih onih koji sa nama žive zajedno i dele životni prostor", rekao je Selaković.

Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

Dodao je da se "u borbi za mir i prosperitet borimo za svako novo radno mesto, da se borimo da na trećim tržištima i u trećim državama, kroz Otvoreni Balkan i zajednički nastupamo i jačamo naše privrede i da zajednički vidimo budućnost u evropskoj porodici i zajednici naroda kojoj smo pripadali i pre 111 godina, kojoj pripadamo i danas i kojoj i kulturološki i civilizacijski pripadaćemo i u budućnosti".

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je zahvalio Severnoj Makedoniji i "braći Makedoncima što smo u prilici da, zajedno sa rukovodstvom Srbije i zajednicom Srba u Makedoniji i njihovim udruženjima obiđemo sva mesta naših uspeha".

Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

"Mesta na kojima je srpska vojska donosila slobodu i sebi i drugima, da negujemo tradicije koje služe na ponos naroda koji se razumeju i žive zajedno i posebnu čast želim da izrazim u ime rukovodstva Republike Srpske, predsednika Republike Narodne skupštine Vlade na prilici da budem ovde zajedno sa svima vama i da odamo poštu divjunacima koji su primer za naše buduće bivstvovanje", naglasIo je Stevandić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija