Aktuelno

Uklonjeni vozovi sa mesta nesreće kod Odžaka, Vesić: Železnička preduzeća do ponedeljka da dostave predloge kontrole

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2023

-

15:20

Uklonjeni vozovi sa mesta nesreće kod Odžaka, Vesić: Železnička preduzeća do ponedeljka da dostave predloge kontrole
Uklonjeni vozovi sa mesta nesreće kod Odžaka, Vesić: Železnička preduzeća do ponedeljka da dostave predloge kontrole - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Teretni i putnički voz koji su se sudarili sinoć na delu pruge Odžaci - Ratkovo, uklonjeni su sa pruge, a pruga Odžaci - Ratkovo danas od 14.30 ponovo je otvorena za teretni i putnički saobraćaj.

U sudaru vozovanije bilo poginulih, dok su 52 osobe povređene i zbrinute u Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović" u Somboru.

Pet pacijenata je hospitalizovano, od kojih je jedan sa teškim telesnim povredama jetre i prelomima rebara smešten na Jedinici intezivne nege. Četiri pacijenta nalaze se u stanilnom stanju i smešteni su na Odeljenje hirurgije zbog povrede glave i preloma rebara. 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da je danas uputio pismo  železničkim preduzećima u kome od njih traži da do ponedeljka dostave predloge mera za dodatnu kontrolu nad zaposlenima u železničkim stanicama, kako se ne bi dešavale nesreće poput ove koja se sinoć desila kod Odžaka.

"Takođe sam zatražio da kontaktiraju sve koji su bili povređeni i da im ponude adekvatnu odštetu na koju imaju pravo po zakonu", kazao je Vesić za Tanjug.

Naglasio je da MGSI izražava žaljenje zbog železničke nesreće kod Odžaka, kada je putnički voz naleteo na teretni i poručio da će svi oni koji su odgovorni za to snositi posledice u skladu sa zakonom.

"Kada železnička komisija bude završila svoju istragu, svi nadležni i nezavisni organi, tužilaštvo, policija, biće obavešteni o rezultatima istrage" kazao je Vesić.

Vesić: Obeštećenje povređenima

Ministar je svim povređenima u ovom incidentu poželeo brz oporavak i naglasio da će naša železnička preduzeća učiniti sve da ih obeštete za ono što se dogodilo iako to što su preživeli ne može ni na koj način da se obešteti.

"Naša železnička preduzeća moraće da daju dodatne doprinose i nekim dodatnim kontrolama da se ovakve situacije svedu na minimum, iako greške ljudskog faktora ne možete nikada potpuno isključiti, a ovde je činjenica da je ovaj incident zaista čista ljudska greška i nešto što je moglo da se spreči sa većom pažnjom", kazao je Vesić.

On je naveo da su prvi preliminarni podaci pokazali da je odgovorno lice za to što je putnički voz između službenih mesta Ratkovo i Odžaci naletio na teretni voz, koji je stajao na pruzi, osoba zadužena  za poslove u železničkoj stanici Ratkovo, koja je i usmeno priznala grešku.

"Infrastruktura železnice Srbije odmah je pokrenula istragu o ovom incidentu i na lice mesta se našao i Centar za istraživanje nesreća u železničkom saobraćaju. Sada se sprovodi postupak u skladu sa zakonom kako bi se utvrdili svi detalji kako bi on bio nastavljen onako kako zakon predviđa", kazao je Vesić.

Ministar je naveo i da je lekarsku pomoć zatražila 51 osoba, od kojih su 48 putnici, a troje mašinovođa i da se trenutno na lečenju u bolnici u Somboru nalaz njih petoro među kojima je i mašinovođa.

Podsetio je da je deo pruge gde se dogodila nesreća rekonstruisan i da su ograničenja brzine oko 100 kilometara na čas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija