Aktuelno

Montgomeri: Rešenje za KiM - odustanak od tvrdolinijaških pozicija

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

17:08

Montgomeri: Rešenje za KiM - odustanak od tvrdolinijaških pozicija
Montgomeri: Rešenje za KiM - odustanak od tvrdolinijaških pozicija - Copyright EPA PHOTO EPA/MILOS BICANSKI

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio je da je bez obzira na istorijski zapis, jedino dugoročno mirno rešenje za KiM nešto u skladu sa rešenjem sukoba Izraela i Palestine - da se odustane od tvrdolinijaških pozicija, koje dovode do neizbežnih ponovnih pojava varvarstva, smrti i razaranja.

"Oni u Srbiji ili na bilo kom delu Kosova koji se ne slažu sa mnom, molim da jednostavno prate dešavanja u Gazi, Zapadnoj obali i Izraelu", rekao je Montgomeri za Tanjug.

On je istakao da sa velikom tugom i besom posmatra trenutnu situaciju u Izraelu i Gazi i da možda zato što nikada nije služio u tom regionu, može da bude pragmatičan i da kaže da sve strane tamo imaju neke valjane, istorijske razloge da opravdaju svoje trenutne postupke, ma koliko oni užasni izgledali autsajderima. 

Kako je rekao, dela Hamasa 7. oktobra trebalo bi da osudi ceo svet, ali i neprekidno neselektivno bombardovanje Gaze od strane Izraela koje traje više od mesec dana.

"Štaviše, neizbežni rezultat tvrdolinijaških pozicija koje su zauzele obe strane sigurno će dovesti do neizbežnih ponovnih pojava istog varvarstva, smrti i razaranja u budućnosti. Jasno je da je uz pomoć, insistiranje i pritisak međunarodne zajednice jedino održivo rešenje formiranje dve države koje imaju mere da obezbede pomirenje i prihvatanje. Palestina mora biti sposobna da ima sopstvenu sigurnu državu sposobnu da cveta i raste, kao i Izrael. Sadašnji sistem aparthejda u Izraelu mora da se okonča ili moramo da prestanemo da ga nazivamo demokratijom. Ovo će biti veoma bolno i teško za obe strane da prihvate, ali to je jedini put ka boljoj budućnosti za sve", zaključio je Montgomeri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija