Aktuelno

Vučić povodom dana sećanja na žrtve Holokausta: Da se nikada nikome ne ponovi

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

17:17

Vučić povodom dana sećanja na žrtve Holokausta: Da se nikada nikome ne ponovi
Tanjug/Vladimir Sporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, istakao da čuvamo sećanje na tu veliku žrtvu jevrejskog naroda i borimo se da se tako nešto nikada nikome ne ponovi. 

"Na Dan sećanja na Holokaust, čuvamo sećanje na veliku žrtvu jevrejskog naroda, dok se borimo za očuvanje najviših vrednosti čovečanstva za sve - slobodu, jednakost i pravo na dostojanstven život. Da se nikada nikome ne ponovi", napisao je Vučić na društvenoj mreži X. 

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava se od 2005. godine, donošenjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

Dan kada je 1945. godine oslobođen koncentracioni logor Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je kao dan ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje, zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je preko šest miliona nedužnih žrtava. 

Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Topovske šupe, Jasenovački logori smrti, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu, samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija