Aktuelno

Velika akcija policije: Uhapšeno 17 osoba, u korist Albanaca falsifikovali isprave Srba sa KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2024

-

13:27

Velika akcija policije: Uhapšeno 17 osoba, u korist Albanaca falsifikovali isprave Srba sa KiM
Velika akcija policije: Uhapšeno 17 osoba, u korist Albanaca falsifikovali isprave Srba sa KiM - Copyright Prinstskrin/Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa SBPOK danas su u Srbiji lišeni slobode pripadnici dve organizovane kriminalne grupe, odnosno ukupno 17 osoba zbog sumnje da su, između ostalog, falsifikovali dokumenta o kupoprodaji katastarskih parcela na KiM u vlasništvu raseljenih Srba.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, grupa se sumnjiči za izvršenje krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, koje su, kako se sumnja, izvršili od 2023. godine do danas, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Prvu organizovanu kriminalnu grupu činili su M.N., N.G., V.S., L.R.S., S.B i N.P., dok je drugu organizovanu kriminalnu grupu činilo 11 osoba, odnosno R.B., A.B., B.D, D.G., I.D., Z.V., M.B., M.P., S.K., B.Đ i S.K.. 

"Sumnja se da su pripadnici ovih organizovanih kriminalnih grupa nabavljali radi dalje upotrebe kao i izrađivali falsifikovana dokumenta i to: lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja o kupoprodaji katastarskih parcela na AP KiM u vlasništvu raseljenih Srba sa teritorije KiM na koji način su osobama albanske nacionalnoti sa prostora AP KiM koji su zainteresovani za dobijanje statusa državljana Srbije na nezakonit način omogućavali prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i lačnih isprava", navode iz tužilaštva.

Takođe, sumnja se da su zainteresovanim osobama pravili falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time su omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave. 

Na ovaj način su napravili oko 400 različitih isprava i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od, za sada, 100.000 evra.

Među pripadnicima ove dve organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, jedan pripadnik MUP, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik zaposlen u Ministarstvu prosvete.    

Pretresanje prostorija na više lokacija je u toku. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija