Aktuelno

Istraga ubistva porodice Đokić: Tužilaštvo čeka izveštaj sa obdukcije, telefoni isključeni ubrzo posle nestanka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2021

-

19:38

Istraga ubistva porodice Đokić: Tužilaštvo čeka izveštaj sa obdukcije, telefoni isključeni ubrzo posle nestanka
Prinstscreen YouTube/24 sedam TV, Privatna arhiva - Copyright Prinstscreen YouTube/24 sedam TV, Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Obdukcija tela članova porodice Đokić, iz Aleksinca, koja su pronađena u subotu drugog oktobra, zvanično je završena, a o tome su usmeno obavešteni policija i Više javno tužilaštvo u Nišu, potvrđeno je za Euronews Srbija iz Zavoda za sudsku medicinu u Nišu. Trenutno se radi na detaljnom pisanom izveštaju. 

"Urađena je kompletna obdukcija sva tri tela koja podrazumeva sve DNK i toksikološke analize. Nadležne smo usmeno obavestili o tome, i za sada nam je potrebno nekoliko dana kako bi sačinili kompetne izveštaje o tome šta smo utvrdili i koji bi išli dalje u proceduru i pomogli pri daljoj istrazi", rekli su iz Zavoda za sudsku medicinu.

Iz Višeg javnog tužlaštva su za Euoronews Srbija rekli da imaju infomaciju da je obdukcija urađena, ali da još uvek nisu dobili zvaničan izveštaj.

"Čuli smo da procedura završena, i očekujemo da nam se kompletan izveštaj zvanično i preda kako bi mogli da nastavimo sa daljom istragom", rekao je za Euronews Srbija Borislav Radonjić iz Višeg javnog Tužilaštva u Nišu.

Tanjug/TV ZONA PLUS

 

Mediji su juče preneli informacije da je obdukcija pokazala da su Đokići ubijeni iz vatrenog oružja. 

Tročlana porodica, Goran (57), Gordana (56) i Lidija (25) iz Aleksinca poslednji put je viđena u nedelju, 26. septembra. Porodica je njihov nestanak prijavila policiji 28. septembra, kada su  shvatili da menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena. 

Đokići se od nedelje nisu javljali na telefone, a tog dana su poslednji put bili aktivni na Viberu, izjavila je medijima posle nestanka njihova rođaka.

Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, kada je intenzivirana i policijska potraga. Mediji su preneli da je njihov automobil "folksvagen pasat" crne boje snimila nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu. 

Rođaci su svedočili da su Đokići bili kod Goranove majke u selu Moravac, i pretpostavljalo se da su se odatle uputili ka Aleksincu. 

Kako su dani odmicali, a od Đokića nije bilo traga, policija je intezivirala istragu i apelovala na građane da pomognu u istrazi, ukoliko imaju bilo kakvu informaciju.

U subotu je prvo pronađen zapaljen automobil u ataru sela Tešica, prema Trnavi, desno od puta pored Morave. Tela su pronađena oko 15 časova, u šipražju u ataru sela Moravac, osam kilometara dalje od automobila. 

"Ubica imao najmanje 70 minuta da izvrši zločin i prikrije tragove"

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je novinarima da je "smrt članova ove porodice nastupila 27. septembra između 00.24 i 2.05 časova" i da je ubica imao "najmanje 70 minuta da izvrši ovaj zločin i pokuša da prikrije tragove".

Rebić je predočio da su Ðokići oteti u selu Moravac, da su potom ubijeni i da su sa mesta ubistva odvezeni na drugu, nepristupačnu lokaciju, sa gustom vegetacijom, na kojoj su njihova tela spaljena, a posmrtni ostaci sakriveni ispod otpada.

Tanjug/Filip Krainčanić

 

"Nestanak porodice Ðokić je prijavljen u utorak 18:45 i objektivno potraga je trajala samo tri dana jer mi smo njihova tela pronašli već u subotu ujutru. Ubica je primorao Gorana Ðokića da siđe sa asfaltnog puta i da nastavi da se kreće po nasipu uz Južnu Moravu. Ubica je nakon zločina nastavio kretanje nasipom i došao do sela Tešac i tu ga je kamera snimila kada je prešao most i s druge strane Južne Morave, opet u gustom šipražju, zapalio automobil porodice Ðokić", objasnio je Rebić za TV Tanjug.

Kada su isključeni telefoni porodice Đokić?

Važan pravac istrage mogao bi da bude praćenje signala mobilnih telefona. Ono što se o tome za sada zna, na osnovu ranije izjave ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, je da su telefoni porodice prilikom nestanka istog sekunda bili isključeni. 

Mediji su pisali da je Goran Đokić poslednji put bio aktivan na Viberu u noći kada je i nestao 26. septrembra. Međutim zvaničnih saopštenja o tome nema. 

Privatna arhiva

 

Mobilni telefoni još uvek nisu pronađeni, a ne zna da su ili izgoreli u zapaljenom "pasatu" ili ih je ubica poneo sa sobom.

Koji je motiv zločina?

Vladimir Rebić je naveo i da je ubica pokušao detaljno da isplanira zločin. Policija je razgovarala sa porodicom i prijateljima. Prema Rebićevim rečima, iz tih razgovora su saznali da Đokići nisu imali nikakve probleme ili sukobe. 

O motivima ubistva u medijima je bilo mnogo neproverenih informacija i navoda,a Rebić je povodom toga naveo da se pretpostavlja je je motiv ovog zločina koristoljublje.

Istog mišljenja je i predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović koji je za TV Prvu rekao da smatra da je zločn detalno isplaniran.

"Najverovatnije se radi o koristoljublju. Perfektno organizovano ubistvo sa ozbiljnom pripremom. Mislim da je više ljudi učestvovalo u zločinu. Nekakav je tu problem bio koji se ticao ili novca ili kriminala. Jedno je da vi nekoga ubijete iz vatrenog oružja, ali da nekome palite dete, suprugu stvarno je sve zaprepastilo", naveo je predsednik Policijskog sindikata.

Osunjičenih zvanično nema

Novosti pišu da su policajci svakog dana u Aleksincu i okolini i da detaljno razgovaraju sa meštanima zbog daljeg toka istrage, međutim, još uvek niko zvanično nije osumnjičen za ovaj zločin. 

Tanjug/TV ZONA PLUS

 

Pošto je od ubistva do otkrivanja tela prošlo mnogo vremena, zvaničnici navode da je moguće da je počinilac zločina već napustio Srbiju. 

Novosti takođe navode, pozivajući se na neimonovane izvore iz policije, da se sumnja da je bio više učesnika u zločinu i da su oni imali pomagača koji bi morao da dobro poznaje teren.

Komentari (0)

Srbija