Aktuelno

U Jovičićevom stanu pronađeno 350.000 evra, direktor policije: "Nelegalno stečena imovina biće mu oduzeta"

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2021

-

09:20

U Jovičićevom stanu pronađeno 350.000 evra, direktor policije: "Nelegalno stečena imovina biće mu oduzeta"
U Jovičićevom stanu pronađeno 350.000 evra, direktor policije: "Nelegalno stečena imovina biće mu oduzeta" - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu odredio je kasno noćas pritvor do 30 dana predsedniku beogradske opštine Palilula i funkcioneru Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Jovičiću, koji se sumnjiči za omogućavanje nelegalne gradnje u toj opštini. Direktor policije istakao da je akcija pripremana dve godine i da je u Jovičićevom stanu i službenim prostorijama pronađeno 350.000 evra čije poreklo treba da se utvrdi. 

Odluku o pritvoru za Jovičića doneo je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, a to je potvrdio i direktor policije. 

"Jovičić je u pritvoru, kao i još jedno lice, a ostalih šest osumnjicenih je pušteno da se brani sa slobode", rekao je Vladimir Rebić na TV Prva. 

On je govorio i o delima za koja se osumnjičeni terete. 

"Blizu 29 miliona dinara je bio vredan posao na ime tih 'usluga', da se nezakonito gradi. U stanu i službenim prostorijama Jovičića pronađeno je oko 350.000 evra, ali na istrazi je da utvrdi dalje odakle su te pare. Treba utvrditi poreklo tih 350.000 evra. To će svakako biti oduzeto, jer imovina koja je stečena nelegalno, mora se oduzeti. Ovo je odličan primer da ne možete biti zaštićeni, bez obzira na kojoj se poziciji nalazite", istakao je Rebić.

Direktor policije je poručio da ovo nije kraj policijskih akcija, ali nije želeo da otkriva detalje o eventualnim sličnim istragama.

Pored Jovičića okrivljeno je još sedam osoba.

Oni su prethodno saslušani u tužilaštvu, gde su juče od 9.00 do 20 sati detaljno iznosili svoje odbrane, jedan po jedan.

Za šta se tereti Jovičić?

Jovičić se sumnjiči da je uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove u Opštini Palilula da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora za navedene objekte potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

On se tereti za krivično delo trgovina uticajem u saizvršilaštvu sa D. V. (43), odgovornim licem za inspekcijske poslova u Gradskoj opštini Palilula.

Takođe, zbog sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su građevinski inspektori M. M. (63), Z. R. (68), Đ. R. (62), Z. P. (62), G. P. (52) i D. L. (55), dok se, pored navedenog, osumnjičeni G. P. i D. L. terete i za krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja omogućili zaštitu od strane inspekcijskih organa GO Palilula od rušenja za njihove nelegalno izgrađene objekte, kao i da su nakon što su u zapisnicima i rešenjima koje je donela građevinska inspekcija, uneli neistinite podatke u vezi sa objektima, potom ih prosledili na ozakonjenje, suprotno Zakonu o ozakonjenju objekata, saopštio je sinoć MUP.

Komentari (0)

Srbija