Aktuelno

Prvi skokovi u 63. padobranskoj brigadi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2022

-

19:05

Prvi skokovi u 63. padobranskoj brigadi
mod.gov.rs - Copyright mod.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Vojnici generacije „septembar 2021“ koji vojni rok služe u 63. padobranskoj brigadi uspešno su izveli svoj prvi skok u okviru završnog dela osnovne padobranske obuke.

U ovoj elitnoj jedinici Vojske Srbije oni se obučavaju za vojnike padobranske specijalnosti i realizaciju kolektivnih zadataka u skladu sa namenom brigade, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Kako bi došli do završne faze padobranske obuke, vojnici su uspešno savladali sadržaje osnovne individualne obuke u jedinicama Komande za obuku, a potom u 63. padobranskoj brigadi taktičku, vatrenu i zemaljski deo padobranske obuke. Za to vreme su stekli osnovna vojnička znanja, naučili da rukuju ličnim naoružanjem i opremom i savladali tehnike izvršenja padobranskog skoka", navodi se u saopštenju.

 

Vojnici padobranske specijalnosti tokom služenja vojnog roka izvode padobranske skokove u dnevnim i noćnim uslovima, sa naoružanjem i dodatnim teretom.

Skokovi se realizuju iz aviona An-2, uz korišćenje savremenih desantnih padobrana, koji su na upotrebi u jedinici od 2018. godine.

U duhu tradicije jedinice, sa mladim vojnicima skok je izveo i komandant 63. padobranske brigade brigadni general Nenad Zonić, pruživši im na taj način podršku u ovom važnom trenutku za svakog padobranca i priznanje za dosadašnji trud i zalaganje koji su pokazali na obuci.

Uspešnom realizacijom padobranskih skokova i osnovne padobranske obuke vojnici dobijaju zvanje „padobranac“, a time i mogućnost da postanu profesionalni pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, za šta su svi iz ove generacije već iskazali interesovanje. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija