Politika

Ove godine Srbija će potrošiti pola milijarde evra na naoružanje i vojnu opremu: "Nužda diktira šta će se kupovati"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2022

-

13:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane potrošiće ove godine skoro pola milijarde evra za kupovinu naoružanja i vojne opreme. Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je da je reč o defanzivnom naoružanju te da, kako je istakao, Srbija nikome ne preti već želi da modernizuje svoju vojsku.

Među oružjem koje se nabavlja je ruski protivoklopni sistem Kornet koji pogađa metu na 8 kilometara i niko, kako su to nedavno predstavili predsedniku Srbije, u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo. Kornet je i najnovije pojačanje Vojske Srbije koja poslednjih nekoliko godina značajno modernizuje svoje naoružanje, a s tim se, prema najavama ministra odbrane, neće stati.

"Srbija nije nikome pretnja, Srbija se naoružava u dinamici koja je potrebna da bi jedinice vojske bile sposobne da je odbrane, a mi isto pratimo šta rade i ostali. Mi se ne trkamo sa bilo kim, investiramo onoliko koliko smatramo da je potrebno za našu zemlju", kazao je ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Za nabavku naoružanja i vojne opreme iz inostranstva, samo ove godine, biće utrošeno pola milijarde evra, odnosno 44 odsto vojnog budžeta.

"Imamo najave da ćemo još dve baterije sistema pancir dobiti u našim oružanim snagama, tj. da su kupljene jos dve baterije, a prema mojim informacijama, očekujem da se sistm FK-3, sistem kineske proizvodnje, prva baterija nađe već na proleće u Republici Srbiji", rekao je za Euronews Srbija Vlade Radulović iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

Zbog modernizacije svoje vojske, Srbija je napredovala na listi portala "Global Firepower", koji je svrstava na 61. poziciju u svetu, odnosno najbolje rangiranu zemlju bivše Jugoslavije.

Euronews Srbija

 

Srbija je najviše uložila u nabavku opreme ratnog vazduhoplovsta i protivvazduhoplovne odbrane. Kupljeni su migovi, helikopteri, borbeni dronovi i pvo sistemi. Uz to, Rusija je donirala i borbene tenkove i oklopna izviđačka vozila.  

"Srbija zaista troši puno na naoružanje u poslednjih nekoliko godina,ali ono što je najveći problem je što mi ne znamo tačno na đta se trosi taj novac, odnosno sam budžet nije dovoljno transparentan, pa mi ne znamo o kojim konretno nabavkama se radi osim kada političari odluče da u nekom obraćanju javnosti objave cene i sadržaj neke nabavke", navela je Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"Nužda diktira šta će se i kada kupovati"

Vlade Radulović takođe navodi da je u zemljama bivše Jugoslavije uglavnom dotrajala ratna tehnika, te da je nužda ta koja diktira šta će se i kada kupovati.

"Mislim da nema trke u naoruzanju iz dva razloga. Prvi je što suštinski sve zemlje bivše Jugoslavije imaju isti problem, one svoju ratnu tehniku baziraju na tehnici JNA. Zub vremena učinio je svoje, koncepti ratovanja su promenjeni, neka sredstva su dotrajala. Suštinski, nužda je ta koja diktira da nabavljate. Nekada niste imali bespilotne letelice, a vi sada morate da imate u vašim oružanim snagama", navodi Radulović. 

Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da se oružje nabavlja sa svih strana, što je u skladu sa spoljnom politikom balansiranja. 

"To je porblematično zato što se nabavke ne sprovode u skladu sa nekim planovima i potrebama sistema odbrane već se upravo ti ugovori dogovaraju ad hok da bi se neki spoljnopolitički interesi ostvarili", navela je Marija Ignjatijević.

Poslednje istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pokazalo je da 40 odsto  građana misli da je vojska dobro opremljena, što je dvostruko više u odnosu na pre 10 godina, dok dve trećine ispitanika smatraju da ista količina ili više novca treba da se izdvaja za nabavku naoružanja.

U nabavku naoružanja značajna sredstva ulaže Hrvatska. Ta država će platiti milijardu evra za 12 borbenih aviona Rafal, a 200 miliona dolara će potrošiti za kupovinu 62 borbena vozila tipa Bradley, koja će imati 25 mm automatski top, mitraljez, protivoklopne rakete.

Bosna i Hercegovina zaostaje za svojim susedima pa za svoje oružane snage izdvaja oko 160 miliona evra, dok prištinske vlasti najavljuju kupovinu oklopnih vozila iz Turske i Sjedinjenih američkih Država.

Tabak: Za zemlje NATO-a važe drugi standardi

Vojni analitičar iz Zagreba Igor Tabak rekao je za Euronews Srbija da je razlika kada je naoružanje u pitanju to Srbija nije deo NATO saveza.

Euronews

"Bitna je još jedna stvar, sve zemlje oko Srbije su NATO savezu, za njih važe drugačiji standardi. Za zemlje članice NATO-a najvažnije je usklađivanje vojne opreme zato što idemo u zajedničke misije, rekao je Tabak.

Kako je objasnio, to je razlog zašto se i Hrvatska oslanja na SAD kada je u pitanju vojno naoružanje.

Napominje i da se o ovakvoj vrsti naoružanja najviše govori, jer je to javnosti najlakše pokazati, ali da najveći problem za sve zemlje u regionu predstavlja manjak stručnih kadrova, pre svega kada je reč o sajber ratovanju.

Komentari (0)

Srbija