Aktuelno

Završen protest kod Palate Srbija - incidenti obeležili početak blokade, policija čuvala prilaze zgradi, priveden vozač

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2022

-

12:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pokret "Kreni promeni" i ekološke organizacije održale su danas protest blokadom saobraćaja na Novom Beogradu, na prilazima Palati Srbija, gde je održana dodela odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije, koje je uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na terenu je bio prisutan veliki broj pripadnika policije, koji su u više navrata sprečili okupljene da priđu samoj zgradi. Protest je završen nešto posle 14 sati, nakon što su se razišli demonstranti i saobraćaj odblokiran. 

Povod za protest je to što Vlada i Skupština nisu izašli u susret zahtevu Inicijative "Kreni promeni" da se trajno zabrani iskopavanje litijuma i bora u Srbiji. Jedna od organizatora protesta iz Inicijative "Kreni promeni" Savo Manojlović pozvao je okupljene da se raziđu, nakon oko dva sata blokade, koliko je i bilo najavljeno da će protest trajati.

Euronews

Saobraćaj u Bulevaru Mihaila Pupina je odblokiran, a okupljeni su se razišli i sa druge strane Palate Srbije, odnosno u Bulevaru Nikole Tesle. 

Inače, tokom blokade, bili su blokirani su bulevari Nikole Tesle i Mihaila Pupina, a okupljeni su blokirali i ulicu Antifašističke borbe čime je saobraćaj sa te strane Palate Srbija bio potpuno obustavljen, a vozila su se polukružno okretala i vraćala nazad u smeru centra grada.

Protest je počeo u minut do 12h, a u prvom trenutku, kako javlja reporter Euronews Srbija sve je bilo mirno. Međutim, okupljeni su u prvom trenutku blokirali Bulevar Nikole Tesle, a kada su pokušali da blokiraju i druge prilaze Palati Srbija došlo je, u više navrata, do opšte jurnjave sa pripadnicima policije koji čuvaju prilaze Palati. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Sve je bilo mirno do trenutka kada su okupljeni pokušali da blokiraju i ostale prilaze i da krenu ka samom ulazu u Palatu, kada su im se pripadnici policije preprečili. Grupa okupljenih građana je pokušala u jednom trenutku da preko keja priđe policiji i tada je došlo do opšte juranjave. Takva situacija ponavljala se u nekoliko navrata, jer okupljeni pokušavaju da priđu bliže ulazu u Palatu gde dolaze zvanice i državni funkcineri na dodelu odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije", javlja naša reporterka. 

Takve manji incidenti, kako navodi, dešavali su se u nekoliko navrata dok su zvanice pristizale na dodelu odlikovanja, a situacija je, kada je počela ceremonija u Palati Srbija, i ispred zgrade već bila mirnija. 

Euronews

Međutim, i nakon toga je došlo do nekoliko incidenata mahom sa vozačima koji su pokušali da probiju blokade. Između ostalog, jedan od vozača je priveden nakon što je krećući na blokadu pokupio jednog od demonstranata i nosio na na haubi desetak metara. Muškarac je, nakon incidenta, za Euronews Srbija rekao da je dobro, a potom napustio protest. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i direktor kampanje "Kreni-promeni" Savo Manojlović, koji je i jedan od organizatora protesta, pozvao je okupljene preko megafona da blokade budu mirne blokade i da ne dolazi do incidenata sa policijom. On je rekao da će protest trajati dva sata. 

Manojlović je za Euronews Srbija rekao da okupljani oko Palate Srbija traže ispunjvanje svojih prava i jednog konretnog zahteva, a to je zabrana iskopavanja litijuma i bora u Srbiji. Oni se, kako je rekao, nadaju da skupština, uprakos najavi, ipak neće biti danas raspuštena i da će njihov zahtev biti ispunjen po hitnom postupku u narednih 24 sata. On je najavio da se večeras završava i "kampovanje" ispred Predsedništva Srbije, a da će, ukoliko zahtev ne bude ispunjen, večeras izaći sa novim planovima. 

Euronews Srbija

 

"Bilo je privođena. Zahtevao sam od policije da bude uzdržana, a građane pozivamo na miran protest. Ovo nije trenutak kada želimo sukobe između građana, već da se napravi jasna razlika između građana koji brane svoja prava i državnih funkcionera koji ih krše", rekao je Manojlović

MUP o protestima

Povodom današnjih protesta oglasio se i MUP. 

"Oko 200 demonstranata pokušalo je da spreči porodicu đenerala Radenovića da primi orden, pokušali su da spreče predsednicu Republike Srpske Željku Cvijanović i srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, pokušali su da spreče mnoge divne lekare, vojnike, policajce i prijatelje Srbije da prime odlikovanje. Pokušali su da pokvare Srbiji praznik, a nagrađenima dan njihovog ponosa", navodi se u saopštenju MUP-a, koje potpisuje ministar policije Aleksandar Vulin. 

On navodi da je ponosan na uzdržanost i strpljenje policajaca "koje smo izveli samo u uniformama i izvinjavam im se što za praznik nisu sa svojim porodicama".

Kako javlja reporter Euronews Srbija, protest je počeo u minut do 12h kada je blokiran bulevar Nikole Tesle, koji je jedan od četiri glavna ulaza u Palatu Srbija.

"Tu su se srele dve grupe okupljenih, jedna koja je stigla sa strane Novog Beograda i druga iz pravca grada, koja je na trenutak blokirala i saobraćaj na Brankovom mostu, dok je tim putem prilazila Novom Beogradu", javlja naš reporter.  

Euronews/Nataša Jovanović

 

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i direktor kampanje "Kreni-promeni" Savo Manojlović rekao je sinoć za Euronews Srbija da će protesti i blokade saobraćaja biti održane oko Palate Srbije na bulevarima Mihaila Pupina i Nikole Tesle. 

"Ono što smo jasno istakli - mi nismo protiv ove držve, mi nismo protiv Ustava. Ponosni smo na tradiciju i moderne srpske državnosti od Prvog srpskog ustanka i na Sretenjski Ustav kao najliberalniji svojevremeno Ustav u tadašnjoj Evropi. Ponosni smo i na mnoge ljude koji će dobiti sutradan naše odlikovanje, ali smatramo da ponašanje predsednika Republike apsolutno nedostojno funkcije koju obvalja", rekao je Manojlović obrazlažući razloge za organizaciju protesta.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Pripadnici "Kreni promeni" i ekoloških organizacija već nekoliko dana protestvuju ispred Predsedništva Srbije, gde su postavljeni i šatori, a sve sa zahtevom da se i donese zakona za zabranu i eksploataciju litijuma i bora. Oni su, nekoliko dana uoči raspuštanja Skupštine Srbije uoči izbora 3. aprila, tražili da se po hitnom postupku taj zakon donese, ali budući da raspuštanje parlamenta najavljeno za danas, ta zahtev nije ispunjen. 

 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Upitan znači li to da protesti nisu ispunili svoj cilj, Manojlović je za Euronews Srbija rekao:

"Ovaj protest jeste ispunio svoj cilj u svom jednom delu. Dakle, ova serija protesta je došla nakon što smo završili Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Nakon toga smo tražili ukidanje prostornog plana, što su tražile i sve ostale organizacije i dodat je još jedan zahtev - zabrana iskopavanja bora i litujuma".

Poslata je, kaže, ključna poruka - da oni neće da dozvole "nikakav medijski inžinjering koji vlada i predsednik planiraju da sprovedu nakon izbora, kako bi ponovo vratili u igru iskopavanje bora i litijuma, a najverovatnije i Rio Tinto". 

Komentari (0)

Srbija