Aktuelno

Odloženo ročište u postupku protiv Belivuka i Miljkovića, čeka se odluka o izuzeću

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/03/2022

-

15:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje Veljku Belivuku i marku Miljkoviću odloženo je jer nije doneta odluka o zahtevu njihovog advokata Dejana Lazarevića za izuzeće tužioca i sudskog veća. Kako je advokat Lazarević rekao novinarima predsednica sudskog veća obavestila je braniove da odluka o traženim izuzećima još nije stigla, kao i da je odloženo i današnje i sutrašnje pripremno ročište.

Podsetimo, pripremno ročište je u utorak odloženo, jer je Belivukov branilac Dejan Lazarević zatražio izuzeće postupajućeg zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića, njegovog kolege Zorana Babića i glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, kao i predsednice sudskog veća Vinke Berahe.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Potvrđenom optužnicom ova grupa tereti se za pet ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, silovanje i otmicu. U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva. Osim njih, za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Najviše dokaza sa aplikacije Skaj, na optuženičkoj klupi 30 pripadnika Belivukovog klana

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima su audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći dokazi su iz Francuske dostavljeni pravosudnim organima Srbije.

Pored Belivuka i Miljkovića optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Ðurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Ðordevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Okrivlljeni saradnik Hrvatin, koji je ranije osuđivan za ubistvo navijača 2005. godine, detaljno je ispričao tužilaštvu kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on. O ubistvima je tužilaštvu ispričao sve i Spasojević.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević, koji nemaju status okrivljenih saradnika tužilaštva, ispričali su mu na koji je način grupa preprodavala drogu. Slađana Selukulić i Nikola Stefanović su u kućnom pritvoru i oni su došli bez pratnje sudske straže.

Terete se da su delovali pod velom navijačke grupe Principi

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru 2021. godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe Principi. Pripadnici grupe su, kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge za ubistva i rasparčavanje droge. Naloge su prenosili mahom preko aplikacije Skaj.

U oktobru prošle godine je pokrenuta istraga i za ubistvo Nikole Mitića protiv Senada Rešovića. On se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Mitića zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe. Rešović je uhapšen sredinom oktobra. Istovremeno, uhapšen je i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potiče od kriminalnih aktivnosti ove grupe. Protiv Belivuka, Miljkovića i pojedinih pripadnika ove grupe od januara se vodi istraga i za ubistvo Gorana Mihajlovoća.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija