Aktuelno

(VIDEO) Incident u centru Beograda: Policija privela 40 osoba zbog nasilnog upada u zgradu RTS-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/03/2022

-

18:46

FoNet

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova priveli su 40 osoba zbog nasilnog upada u zgradu RTS-a u Takovskoj ulici u centru Beograda, javili su beogrdsi mediji.

Kako prenose mediji, u pitanju su članovi organizacije "Dostojni Srbije" koji su nezadovoljni radom Javnog servisa.

Da je došlo do incidenta u zgradi RTS i intervencije policije potvrđeno je za Euronews Srbija u MUP. O incidentu je obavešteno Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i, kako navode, provere su u toku.

Okupljeni su pružali pasivan otpor i nisu hteli da napuste zgradu. Policija ih je bez problema izvela iz zgrade i sprovela u policijsku stanicu na dalje postupanje, prenosi RTS.

Na terenu je bilo najmanje pet patrolnih automobila i sedam "marica", javio je reporter FoNeta, navodeći da je policija pojedine pripadnike organizacije tokom privođenja bukvalno iznosila iz zgrade. Policija još nije objavila saopštenje o incidentu i privođenju.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je nadležnim policijskim stanicama da uzmu izjave od svih koji su popodne upali u zgradu RTS-a, a veruje se da su u pitanju članovi organizacije "Dostojni Srbije".

Policija nakon toga treba da dostavi detaljan izveštaj sa svim izjavama i eventualno snimcima, na dalju ocenu tužilaštvu, kažu u tom tužilaštvu za Euronews Srbija.

Ministarstvo kulture i informisanja: Niko nema pravo da napada novinare

Ministarstvo kulture i informisanja večeras je najoštrije osudilo nasilni upad pripadnika organizacije "Dostojni Srbije" u zgradu javnog servisa RTS i ocenilo da "niko nema pravo da napada, ponižava i ugrožava rad i život novinara i zaposlenih u RTS".

"Sloboda izražavanja i različitost mišljenja su temeljne vrednosti našeg društva koje svi treba da uvažavamo i poštujemo. Ministarstvo kulture i informisanja pozdravlja brzu reakciju organa javnog reda kako bi se obezbedilo pravo novinara RTS-a da rade svoj posao bez pritiska", naglašeno je u saopštenju. 

Ministarstvo je pozvalo sve građane, organizacije i druge aktere "da se suzdrže od verbalnih i fizičkih pretnji prema novinarima i podseća da niko nema prava da ugrožava bezbednost medijskih radnika sa čijom se uređivačkom politikom ne slažu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija