Aktuelno

Šariću i članovima njegove grupe produžen pritvor od 30 dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/06/2022

-

16:47

Šariću i članovima njegove grupe produžen pritvor od 30 dana
Šariću i članovima njegove grupe produžen pritvor od 30 dana - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Strahinja Aćimović, E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni sud u Beogradu danas je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal produžio pritvor Darku Šariću i ostalim osumnjičenim članovima njegove organizovane kriminalne grupe koji su uhapšeni sredinom aprila. Njima je danas produžen pritvor za još 30 dana, navodi se u saopštenju suda.

Šariću i Urošu Radovanoviću je produžen pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi sakrili ili uništili dokaze i da ne bi uticali na svedoke, kao i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom roku.

Advokatu Dejanu Lazareviću je produžen pritvor da ne bi uticao na svedoke, sakrio, uništio ili izmenio dokaže i da ne bi ponovio kkrivično delo u kratkom vremenskom periodu. Dušku Mirkoviću je produžen pritvor da ne bi u kratkom vremenskom roku ponovio krivično delo.

Na ovo rešenje okrivljeni i njihovi branioci mogu da izjave žalbe krivičnom vanpretresnom veću u roku od tri dana.

Istragom tužilaštva obuhvaćeno je 12 osoba, od kojih je za sada uhapšeno sedam.

Osim šestorice koji su u pritvoru i jednog koji je uhapšen u Beranama po međunarodnoj poternici, ostali su trenutno u bekstvu i za njima se intenzivno traga.

Pored Šarića istraga srpskog tužilaštva obuhvata advokata Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikolu Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovaovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića (bivše prezime Mišić).

Oni se terete za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka

U međuvremenu Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) 31. maja donelo je naredbu o proširenju istrage prema Šariću i advokatu Lazareviću, Bojanu Stanojkoviću, Danilu Odoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Marku Vukiću, Urošu Radovanoviću i Milanu Vučiniću.

Šariću se proširenjem istrage na teret stavlja krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa dva krivična dela priprema teškog ubistva i to na štetu svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Danilo Stojković, inače policajac, uhapšen u Beranama po međunarodnoj poternici i čeka se odluka tamošnjih organa o njegovom izručenju Srbiji.

Ubistvo Milovca u Ekvadoru

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo nakon hapšenja da je Šarić organizovao i naložio ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru, koji je bio pripadnik njegove grupe za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike.

U Hrvatskoj se vodi postupak protiv dvojice pripadnika ove organizovane kriminalne grupe Petra Ćosića i Manuela Vulića.

Šarić je prvostepenom presudom suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina, dok je zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu osuđen na kaznu zatvora od 15 godina.

U oba slučaja se čeka pravosnažna presuda Apelacionog suda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija