Aktuelno

Pukovnik MUP: Softver za prepoznavanje nije nabavljen, biometrijski nadzor ne znači celodnevno praćenje

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

09:01

Pukovnik MUP: Softver za prepoznavanje nije nabavljen, biometrijski nadzor ne znači celodnevno praćenje
Pukovnik MUP: Softver za prepoznavanje nije nabavljen, biometrijski nadzor ne znači celodnevno praćenje - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Pukovnik policije Milan Andrić, komentarišući primedbe na Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, rekao je da MUP nema softver za prepoznavanje i da biometrijski nadzor ne znači dvadesetčetvoročasovno praćenje građana.

"Da bi mogao da se koristi taj sistem, pre nego što ga uopšte nabavite i obavestite gde će se nalaziti, morate da imate naredbu suda da tako nešto radite", naglasio je Andrić za RTS.

On je naveo da su uvažene zamerke koje su bile iznete na prošloj javnoj raspravi o Nacrtu zakona i da je bilo nekoliko sastanaka s predstavnicima udruženja građana, pre svega nevladinim organizacijama.

"Većinu zamerki smo prihvatili i izmenili i njih više nema u novom nacrtu. I po novom i po sadašnjem Zakoniku o krivičnom postupku, identični su uslovi. Sada po Nacrtu zakona, policija može da uđe u stan uz saglasnost držaoca stana, ako neko zove u pomoć, radi neposrednog hapšenja, radi izvršenja odluke suda i radi otklanjanja neposredne opasnosti po ljude i imovinu", objasnio je Andrić.

On je istakao da MUP nema softver za prepoznavanje i da je to utvrdio i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kada je bio u nadzoru 2021. godine. 

Andrić je dodao da biometrijski nadzor ne znači celodnevno praćenja građana i da se prepoznavanje biometrijskih karakteristika lika spada u policijsko ovlašćenje provere identiteta. 

"Da bi mogao da se koristi taj sistem, pre nego što ga uopšte nabavite i obavestite gde će se nalazi, morate da imate naredbu suda da tako nešto radite. U zakonu je jasno precizirano u kojim situacijama to može da se sprovodi, radi pronalaska učinioca krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, pronalaska osoba koje pripremaju najteža krivična dela, poput terorizma i nestalog lica za koje se sumnja da je žrtva krivičnog dela. Ovaj sistem neće funkcionisati bez naredbe suda. Sud može da nas kontroliše. Ako nekada budemo nabavili sistem, on može samo da nam koristi", objasnio je Andrić.

On je pozvao sve građane i stručnu javnost da im veruju i dodao kako MUP očekuje da mu stručna javnost pruži pomoć i da do 22. januara pošalje primedbe na Nacrt zakona.  

 

Komentari (0)

Srbija