Aktuelno

Pritvor za ženu koja je hranila pse u Velikoj Ivanči: Isti psi koji su usmrtili novinara ranije su napali i devojčicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/01/2023

-

15:59

Pritvor za ženu koja je hranila pse u Velikoj Ivanči: Isti psi koji su usmrtili novinara ranije su napali i devojčicu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žena, koja je povremeno hranila pse koji su napali i usmrtili muškarca u Velikoj Ivanči je uhapšena, saopštio je MUP. Ona se sumnjiči da je počinila krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Njoj je određeno zadržavanje do 48 sati, saopštilo je Tužilaštvo. Dodaje se i da su isti psi u novembru prošle godine napali devojčicu.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, V. M. je bila zadužena da u Velikoj Ivanči, u dvorištu kuće M.S., koja boravi u inostranstvu, hrani tri psa. MUP ističe da se sumnja da ona juče nije obezbedila kavez u kojem su bili psi koji su izašli iz dvorišta. 

"Pomenuti psi su, kako se sumnja, 3. januara napali V.R. (62) i izujedali ga. V.R. je od posledica ujeda preminuo, a ujede je zadobila i njegova supruga koja je pokušala da ga odbrani", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se takođe i da je vlasnik pomenutih pasa A.S. u zatvoru od septembra, a da su psi povereni na čuvanje M.S.

Tanjug/video

 

"Inače, protiv M.S. je već u toku krivični postupak pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Mladenovcu zbog sumnje da je izvršila krivično delo Izazivanje opšte opasnosti, odnosno jer su isti psi napali devojčicu i naneli joj lake telesne povrede 1. novembra 2022, u selu Nemenikuće u Sopotu", navelo je Tužilaštvo.

Kako je došlo do napada pasa na novinara?

Na Kosmaju je juče stradao novinar Vladan Radosavljević nakon što su ga izujedali psi, a u incidentu je povređena njegova supruga. Psi su bili vlasnički i živeli su u dvorištu gde su imali svoje kućice, rekao je direktor  Javno-komunalnog preduzeća "Veterina Beograd" Budimir Grubić.

"Imali su ogrlice sa pločicama na kojima je ispisan broj telefona vlasnika kao i ime psa, a kako se dogodilo da oni izađu iz dvorišta i da se desi ovakav tragičan i nesvakidašnji slučaj, znaćemo nakon izveštaja MUP-a koji je sproveo detaljnu istragu", rekao je Grubić i naveo da je jedan od pasa staford, drugi mešavina staforda i pit bula a treći mešanac nejasnog porekla. 

Dodao je da su ekipe Veterine Beograd juče iznele pse iz dvorišta i da se oni trenutno nalaze u karantinu Veterine, da će tu ostati najmanje tri nedelje te da će njihovu dalju sudbinu odrediti sud i nadležni organi.

Govoreći o neodgovornom ponašanju vlasnika pasa Budimir Grubić je naveo da je u prethodnom mnogo dosta urađeno na rešavanju ovog problema. 

"U samom širem centru grada, nevlasničkih pasa praktično više i nema i krenuli smo u borbu protiv neodgovornog vlasništva u najširem krugu Grada Beograda i u celoj Srbiji. Dajemo sve od sebe da do ovakvih incidenata i ovakvih neverovatnih događaja ne dođe", istakao je Grubić. 

Naveo je da je predložena i nacionalna strategija rešavanja ovakve vrste problema i da se nada da će predložena rešenja biti inkorporirana i u zakon i u svest ljudi kako se tragedije poput one jučerašnje u Velikoj Ivanči ne bi nikada ponovile. 

Međunarodni kinološki sudija za rad školovanih službenih pasa Nenad Milojević za Tanjug je rekao da već četiri do pet decenija u Srbiji postoji ekspanzija broja pasa, koji u društvenoj otuđenosti nadoknadjuju mnoge stvari. "Bojimo se da ekspanziju nismo ispratili sistemski. Kontrola je ozbiljno zakazala društveno. Kao i edukacija", ocenio je on. 

Komentarišući detalj oko kapije u tragičnom slučaju on kaže da u pravilnicima postoji propisan svaki detalj i oko ograda i drugog obezbeđenja, te da odgovorno vlasništvo podrazumeva da se preduzmu sve te mere. 

Prinskrin/Youtube/PG Mreža

 

"Tragedija koja se dogodila u ovom trenutnku treba da bude velika opomena vlasnicima pasa, da se odgovorno ponašaju, da izvučemo pouke. A da se ne srećemo svaki put posle nesreće, jer to nije dovoljno i stvara određeni odijum kod javnosti",  poručio je on. 

Instruktor za rad i obuku sa psima i vlasnicima pasa Srđan Vidanović kaže da ne raspolaže podacima koliko često vlasnički psi ovako reaguju. Ističe značaj edukacije vlasnika pasa kako bi znali da upravljaju svojim psima, i njima upravljaju kada su u pitanju pešaci. 

Komentari (3)

Leon_e

05.01.2023 17:37

Dva dana je bilo potrebno da bar nesto saznamo o vlasniku pasa ili njihovim hraniteljima, a ubijen je NOVINAR, kolega onih od kojih ova vest treba da bude saopstena! SRAMOTA nad sramotama! Da je kojim slucajem nastradao pas, za dva sata bi celokupna javnost sve znala o coveku koji je likvidirao psa i o celoj njegovoj familiji do sedmog kolena. SRAMOTA!

Vladimir

05.01.2023 18:35

O psima bez povoca, napadima jednih pasa na druge zbog nemarnosti vlasnika i napadima pasa na ljude sam lično pisao nadležnim organima u svojoj Opštini u Beogradu. Na žalost, sve je to prošlo bez ikakvog odgovora. Bitno je da se uvek reaguje posledično.

Srbija