Aktuelno

Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić odgovara na pitanja optuženih: Optužio Miljkovića za ubistvo vlasnika Pink taksija

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

15:40

Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić odgovara na pitanja optuženih: Optužio Miljkovića za ubistvo vlasnika Pink taksija
Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić odgovara na pitanja optuženih: Optužio Miljkovića za ubistvo vlasnika Pink taksija - Copyright MUP Srbije, Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu okrivljeni-saradnik Srđan Lalić nastavio je danas da odgovara na pitanja optuženih u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužncom terete za sedam ubistava, nedozvoljeno nošenje i držanje oružja, trgovinu drogom, otmice i silovanje.

Marko Budmir je rekao da nema pitanja za Lalića, nakon čega je Nebojša Janković, bivši policajac, počeo da postavlja pitanja Laliću. 

Tokom svedočenja Lalić je optužio pripadnike klana da su odgovorni i za ubistvo vlasnika PInk taksija što mu je kako je rekao, isprišao Marko Miljković.

Lalić je kazao da mu je Miljković dao detaljan opisao kako je jednog od vlasnika tog taksija Miljković zajedno sa Mirkom Kojićem prvo ašovom udario u vrat, nakon čega ga je izbo lovačkim nožem. Okrivljeni-saradnik je rekao i da je poprilično siguran da je i drugog vlasnika Pink taksija ubio Miljković.

Vlasnik "Pink taksija" Teodor Gašeća ubijen je u maju 2015. godine, dok je suvlasnik tog taksija Miroslav Ranković nestao 2016. godine.

Lalić je ranije ispričao o otmici i ubistvu Mirka Kojića, a sad je dodao da je motiv njegove otmice bio novac, ističući da je Miljković za Kojića rekao "da mnogo zna  da je pomogao oko ubistva na šinama" , odnosno u ubistvu Vlastimira Miloševća 30. januara 2017. godine u Ulici 27. marta u Beogradu. Janković je negirao svaku optužbu koju mu je uputio Lalić.

Odgovarajući na pitanja optuženog, Lalić je rekao da je grupu finansirao Belivuk, kao i da je njemu isplatio prvi put 5.000 evra, a drugi put 10.000 evra. 

Takođe, Lalić je rekao da zna da je Janković za ubistvo u Crnoj Gori isplaćen 100.000 evra.

Janković je odgovarajući na Lalićevu prozivku da je plašljiv, rekao da je prošao četiri ratišta i da ne može padanje stalka za veš da ga uplaši.

Lalić je za Jankovića rekao da je "pedantan, precizan, mnogo hrabar i dobar ratnik", dodajući da je Janković jedini specifično funkcionisano, te da je bio samo četiri ili pet puta na stadionu, a da je svaki put nosio masku.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje u nošenje oružja, otmicu i  silovanje.

Juče je ispitivanje Lalića završio okrivljeni Miloš Budimir.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

 

Tokom ispitivanja Lalića često je dolazilo do prepirke, svađe i ružnih reči, zbog čega su advokati i sudija reagovali. 

Nakon svih ostalih opštuženih Lalića će ispitivati Belivuk, kako je i najavio po završetku iznošenja Lalićeve odbrane. 

Okrivljeni- svedok je pričao o ubistvima sa optuženice, ali i o onima koji se na njoj nisu našli.

Otkrio je da je ova kriminalna grupa, zajedno sa vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom, planirala nemire u Beogradu i atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lalić je otkrio i da su ulične priče da je advokata Dragoslava Miše Ognjanovića ubio Strahinja Stojanović, kojem je kasnije dva puta eksplodirala bomba koja je bila pod autom i drugi put je od zadobijenih povreda preminuo.

Govorio je i o trgovini drogom, oružju, otmicama, objašnjavajući kako je grupa funkcionisala. 

Lalić je pored ubistava sa optužnice, između ostalog pričao i o ubistvima Ljubomira Markovića Kiće, Ljubomira Lainovića, Vlastimira Miloševića, Mirka Kojića, Adisa Spahića, Damira Hodzića, Aleksandra Šarca, Mileta Radulovića "Kapetana", Mirka Kojića, Miloša Perunićića, Igora Dedovića, Stevana Stamatovića i drugih. 

Nakon Lalićevog iskaza, biće ispitivani i drugi okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Lalić se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal nagodio da za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločina nekadašnjih prijatelja, pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.  

Na suđenju u decembru sud je ukinuo pritvor  optuženom Mijatu Simeunoviću, dok je krajem oktobra pritvor ukinut Borisu Karapandziću, Milošu Lukiću Selaku, Vladu Georgijevu i Filipu Ivanovskim.   Sa slobode se brane i Vladimir Dimitrijević, Vojislav Đorđević, Slađana Sekulić i Nikola Stefanović, dok se ostali optuženi nalaze u pritvoru. 

Komentari (0)

Srbija