Aktuelno

Pritvor za pet osoba koje se terete za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja: Pronađeno oružje i gas maske

Komentari

Autor: Tanjug

18/02/2023

-

14:42

Pritvor za pet osoba koje se terete za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja: Pronađeno oružje i gas maske
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti načelnika UKP Ninoslav Cmolić potvrdio je da je određen pritvor za petoro ljudi, koji se terete za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja, za nedozvoljeno držanje oružja, eksplozivnih materija i za tešku krađu.

"Koordinisanom akcijom MUP-a, BIA, Viših tužilaštava u Novom Sadu i Beogradu više od 20 osoba je dovedeno na informativni razgovor, a za pet lica je određen jednomesečni pritvor. Kod njih je pronađeno oružje, odnosno jedna puška sa optikom, više komada puščane municije, a pronađeno je prilikom pretresa i 30 vojnih gas maski", rekao je Cmolić za Tanjug.

Kako je rekao, uvidom u njihovu komunikaciju, ustanovljeno je da su nameravali da na proteste (ispred Predsedništva) nose gas maske, kao i da su imali nameru da nose oružje.

Na pitanje da li je izjava na protestu jednog od učesnika "ko potpiše njega ubiše" pretnja, Cmolić je ocenio da je to direktna i ozbiljna pretnja upućena predsedniku Aleksandru Vučiću, posebno ako se uzme u obzir da je to izgovorio organizator skupa na samom skupu.

"Bezbednosne strukture to shvataju ozbiljno i rade u skladu sa zakonom", rekao je Cmolić i podsetio da nije prvi put da članovi "Narodne patrole" izvršavaju takva dela.

Kako je rekao, oni su 2021. godine učestvovali i nasilnom upadanju u Dom Narodne skupštine.

"Mi ovo shvatamo kao ozbiljnu i direktnu pretnju predsedniku", rekao je Cmolić.

Knežević i Zlatanović negirali izvršenje krivičnog dela

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u petak su saslušani Damnjan K. (34) i Dejan Z. zbog sumnje da su pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Republike Srbije, navedeno je u saopštenju Tužilaštva. Kako se dodaje, osumnjičeni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela.

Oni su uhapšeni nakon skupa koji je u sredu održan u Beogradu, a u pitanju su Dejan Zlatanović sa portala "Srbin info" i Damnjan Knežević što je potvrđeno na ovom sajtu.

Tužilaštvo je nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor osumnjičenima da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu, piše u saopštenju. Tanjug saznaje da je njima određen pritvor do 30 dana. 

Kako se navodi, krivičnom prijavom osumnjičenima se stavlja na teret da su učinili krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

"Sumnja se da su Damjan K. i Dejan Z. od 1. do 15. februara 2023. godine u više navrata putem svog političko-propagandnog i ideološkog delovanja na javnoj grupi 'Narodne patrole' na kanalu 'Telegram', kao i putem društvenih mreža Facebook i Instagram, pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno svrgavanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije"; stoji u saopštenju Tužilaštva.

Kako se dodaje, sumnja se da su kao datum realizacije svoje namere, osumnjičeni označili obeležavanje Dana državnosti na Sretenje 15. februara ove godine, za kada je prijavljeno javno okupljanje ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu.

"Takođe su tokom januara i februara promovisali navedeno javno okupljanje i putem tribina, snimanja i učešća u emisijama u kojima su ukazivali na ciljeve pomenutog okupljanja, kao i drugim propagandnim aktivnostima, čiji je cilj bilo omasovljenje skupa radi lakše realizacije postavljenih ciljeva", navelo je Tužilaštvo.

Navodi se da je "tokom obraćanja na skupu okupljenim građanima, pored ostalog, Damjan K. izjavio 'ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću', 'kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede'', i drugo".

"U uvodnom obraćanju okupljenima prethodno je izrazio nezadovoljstvo zbog lišenja slobode Dejana B, pripadnika neformalnog pokreta "Narodne patrole", kod kojeg je prilikom dolaska na skup policija pronašla pušku marke "Crvena zastava" sa 4 metka", ističe Tužilaštvo. 

U saopštenju piše i da je Dejan Z. tokom svog obraćanja okupljenim građanima rekao: "Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše", "ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više“, "ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi“ , "oni ili mi, trećeg nema" i drugo. 

"Nakon završetka obraćanja, osumnjičeni Damjan K. i Dejan Z. su se na čelu okupljenih građana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu i pokušali da nasilno uđu u zgradu, ali su ih u nameri sprečili policijski službenici, a potom ih lišili slobode", ističe se u saopštenju Tužilaštva. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija