Aktuelno

Tragovima uhapšenog "kralja kriptovaluta": Do Kvon se krio u stanu na Dedinju, otvorio firmu u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Blumberg Adria

21/04/2023

-

17:09

Tragovima uhapšenog "kralja kriptovaluta": Do Kvon se krio u stanu na Dedinju, otvorio firmu u Srbiji
Hapšenje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Južnokorejski kripto-begunac Do Kvon i bivši finansijski direktor njegovog propalog "Teraform Labsa" Han Čang-džun otvorili su firmu u Srbiji dok su se skrivali u Beogradu, nakon što je za Kvonom raspisana crvena Interpolova poternica, prenosi Blumberg Adria.

Njih dvojica su prošlog meseca uhapšeni u Crnoj Gori, a Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnelo je optužni predlog zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave. Iz Osnovnog suda u Podgorici saopšteno je danas da je Do Kvonu i Hon-Čand-junu produžen pritvor jer i dalje postoji opasnost od bekstva.

Prema javno dostupnim podacima Agencije za privredne registre (APR), njih dvojica su zavedeni kao direktori kompanije Codokoj22 d.o.o. Beograd, osnovane u prestoničkoj opštini Stari grad, 12. oktobra prošle godine. To je par nedelja pošto je Kvonova rodna Južna Koreja saopštila da je Interpol zatražio od organa širom sveta da ga lociraju i uhapse.

U bazi APR-a se kao delatnost kompanije navode konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, dok u odeljku o statusu stoji da je firma i dalje aktivna.

APR

 

Prijavu za registraciju podneo je Ognjen Colić, partner u advokatskoj kancelariji "Gecić Law" u Beogradu, odakle su za za "Blumberg Adriju" poručili da, poštujući Ustav, Zakon o advokaturi i druge prinudne propise, kao i evropske standarde, nikada ne iznose u javnost, ili drugde, detalje predmeta klijenata koje zastupaju.

"Prilikom prihvatanja svakog novog klijenta obavljaju se rigorozne i detaljne provere u skladu sa najvišim etičkim i poslovnim standardima u međunarodnoj advokaturi", dodali su iz ove advokatske kancelarije.

APR

 

Krio se u stanu na Dedinju

Krajem prošle godine BBC je pisao da južnokorejski tužioci veruju da se Do Kvon nalazi u Srbiji, a tužilaštvo južnog okruga Seula saopštilo je da vlasti Južne Koreje "nastoje da sarađuju sa srpskim vlastima kako bi locirali i pritvorili nekadašnjeg kriptomilijardera".

Istraga je utvrdila da se Južnokorejac, tokom ovdašnjeg boravka sa svojim saradnikom, krio u luksuznom stanu u beogradskom naselju Dedinje. Nekretninu vrednu dva miliona evra kupio je Čang-džun, a posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković naveo je da su srpske vlasti zaplenile taj stan.

Na pitanje "Blumberg Adrije" kada je nepokretnost konfiskovana, Stamenković nije bio direktan u odgovoru. On je naveo da je stan zaplenjen "tokom sprovođenja dokaznih radnji u okviru zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći Generalnog tužilaštva Republike Koreje".

Postoji sumnja da je stan u Beogradu kupljen novcem pribavljenim kroz krivična dela za koja se Kvon tereti u rodnoj zemlji. 

Uhapšen u Crnoj Gori

Uprkos saradnji srpskih i južnokorejskih vlasti, u Srbiji Do Kvon ipak nije uhapšen, ali zato jeste u komšiluku. Pre mesec dana su crnogorski mediji preneli da je policija uhapsila osobu "za koju se sumnjalo da je Do Kvon", koji stoji iza implozije kriptovaluta teraUSD i luna, što je nanelo štetu investitorima od oko 40 milijardi dolara.

Prinstscreen YouTube/Coinage

 

Malo nakon toga, crnogorski ministar pravde Marko Kovač potvrdio je da su uhapšeni i Do Kvon i njegov saradnik, kao i da im je određen pritvor. Njihovo izručenje tražila je, dodao je Kovač, Južna Koreja, a pre toga i SAD.

On je naveo da to kojoj državi će biti izručeni, zavisi od težine izvršenja krivičnog dela, mesta izvršenja, i redosleda dostavljanja zahteva za izručenje. Ukoliko državljani Južne Koreje budu pravosnažno osuđeni u Crnoj Gori, državama koje su tražile njihovo izručenje mogu biti izručeni tek nakon što izdrže kaznu na koju su osuđeni.

"Nekadašnji 'kralj kriptovaluta', koji stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu sa falsifikovanim dokumentima, a istog potražuju Južna Koreja, SAD i Singapur" saopštio je tada ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

Podgoričke Vijesti su prenele i da je avion privatne kompanije "Alliance Jet", spreman za let do Dubaija, čekao tog dana na podgoričkom aerodromu Do Kvona, ali da on nije prošao dalje od pasoške kontrole, jer se policajcu koji je proveravao njegova dokumenta upalila aplikacija "Find" sa upozorenjem - "uhapsiti".

Pregledom Kvonovog prtljaga, inspektori su pronašli i putne isprave Belgije i Južne Koreje, a proverama je utvrđeno da su i belgijske isprave falsifikovane. Kvon i njegov saradnik su potom i uhapšeni.

Šta se desilo sa "Teraform labsom"?

Priča o Kvonu počinje prošle godine, kada je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih kriptovaluta. Tužioci su u oktobru rekli da je on otišao u nepoznatu zemlju preko Dubaija nakon što je napustio Singapur, gde je bilo sedište "Teraforma". 

Južna Koreja ukinula je Kvonu pravo na pasoš u novembru, a Interpol je tada izdao crvenu poternicu na zahtev Seula.

Investitori koji su izgubili novac kada je propalo "kriptocarstvo" Kvona, pokrenuli su grupne tužbe protiv njega u Singapuru i SAD. Mada je Kvon negirao bilo kakvo kršenje zakona, izvinio se žrtvama kolapsa njegovog blokčejn sistema. On je tvrdio i da su optužbe protiv njega "nelegitimne" i da su "politički motivisane".

Glavni uzrok implozije Kvonovih kriptovaluta ostaje nepoznat, uprkos proširenoj istrazi korejskog tužioca. Traženo je i da se izda nalog za hapšenje Danijela Šina, suosnivača "Teraform Labsa", ali je taj zahtev južnokorejski sud odbio.

Stabilne kriptovalute ili "stabilni novčići" nazivaju se tako zbog toga što se njihova vrednost vezuje za neku stabilnu valutu, poput američkog dolara. Sve do maja prošle godine, jedan od najpopularnijih stabilnih novčića bio je upravo tera-luna, nastao u "Teraform Labsu".

Kvon i Daniel Šin osnovali su "Teraform Labs" 2018. godine, sa namerom da naprave stabilni novčić koji bi mogao da se koristi na Tera blokčejnu.

Međutim, nakon što je cena njihovog novčića iznosila čak oko 83 dolara 6. maja 2022, već 11. maja spala je na samo oko 9,5 dolara, a procenjeno je da su investitori izgubili oko 88 odsto svojih ulaganja.

U periodu od samo nedelju dana, ovaj novčić je od 80 dolara dospeo na vrednost manju od jednog dolara po komadu.

profimedia

 

Prema pisanju lista "Forbs", tera novčić imao je iza sebe sposobne developere, ali su postojale određene greške u samom algoritmu i ono što je izazvalo krah, a samim tim i nagli pad vrednosti, jeste sajber napad koji se desio 7. maja, za koji nije utvrđeno ko ga je izveo.

Za čitavu ujdurmu optužen je upravo Kvon jer, po navodima južnokorejskih vlasti, nije hteo da sarađuje u istrazi.

Mada se nije otkrio tačan mehanizam koji je Kvon koristio u slučaju prevare investitora, smatra se da je u pitanju određena vrsta "Poncijeve šeme" gde su investitori pozvani da ulažu nadajući se velikom dobitku, a zapravo samo par ljudi na vrhu "piramide" profitira.

 
 

 

 

Komentari (1)

Jakov

22.04.2023 01:16

Ali zašto kod nas da se krije?? I zašto ga mi nismouhapsilinego crnogorci!? Dobro oni su umreženi sad u nato, ali brate sve najluđe stvari u Srbiji, kategorija Paragvaj i Zimbabve!

Srbija