Aktuelno

MUP poziva na predaju oružja, Brkić: Ćutanje vodi u tragedije, apelujemo da građani prijave saznanja o ilegalnom oružju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/05/2023

-

13:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon tragedija koje su zadesile Srbiju i odnele 17 života, od danas u Srbiji počinje jednomesečni rok za predaju nelegalnog oružja, koji će trajati do 8. juna. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova apelovali su na građane da predaju sve nelegalne komade oružja, bez obzira kako su došli u njihov posed, kako bi se smanjila mogućnost da se ponove slične nesreće.

Državni sekretar u MUP Željko Brkić rekao je za Euronews Srbija da policija očekuje dobar odziv, jer se "veruje da su ova dva tragična događaja bila dovoljan osnov za sve građane da shvate težinu posledica koje su moguće ukoliko se oružje drži nelegalno ili ono za koje postoji dozvola, drži na neobezbeđen način".

"Zato, očekujemo da će se građani u velikom broju odazvati i predati sve komade oružja koje drže u ilegalnom posedu, bez obzira na način na koji su došli do njih", istakao je Brkić i dodao:

"Želim da ukažem građanima da policijskoj stanici prijave ako imaju saznanja da bilo koje lice ilegalno drži oružje, jer vidimo kako nas ćutanje vodi u tragedije sa nesagledivim posledicama", dodao je on. 

Svi građani, pojašnjava, mogu od danas pa do 8. juna od 7-19 sati da predaju oružje i municiju u policijskoj stanici po mestu prebivališta, ili najbližoj policijskoj stanici, a posebno je istakao kako MUP želi da obezbedi potpunu anonimnost i tako dodatno motiviše građane da se odazovu apelu.

"Nikakve evidencije nećemo voditi, samo na zahtev građana koji želi potvrdu o predatom oružju, mi ćemo to uraditi. U svakom drugom slučaju, potpuno ćemo ispoštovati volju građana da ni na koji način ne uzmemo nijedan identifikacioni podatak za koji građanin nije saglasan", naglasio je Brkić.

Najavljena revizija postojećih dozvola

Najavljena je i revizija postojećih dozvola, a pošto se procenjuje da trenutno u Srbiji ima oko 700.000 komada oružja, procene su da bi u rukama vlasnika moglo ostati između 30.000 i 40.000.

Brkić pojašnjava da ovo znači da bi i oni koji imaju dozvole za držanje mogli ostati bez oružja.

"Kroz izmene i dopuna zakona ćemo drastično pooštriti kriterijume, odnosno uslove za izdavanje dozvola za držanje oružja, i tako sprovesti reviziju do sada izdatih dozvola, kako bismo imali pravni osnov da u određenim situacijama, za one vlasnike oružja koji ne budu ispunjavali uslove, to oružje se oduzme, ali svakako postoji i mogućnost otkupa od strane Republike Srbije", naveo je Brkić.

U pravilnicima gde se daju uputstva za držanje oružja, navedeno je da bi to trebalo činiti u sefu ili sličnim ormarima, ali postavlja se pitanje kako je to moguće bolje definisati.

"Kroz izmene propisa urediće se i ta pravna oblast, gde će se jasnije precizirati šta se misli pod 'bezbednim držanjem oružja'. Svakako, i dosadašnji propisi su uređivali ovu oblast, a najvažnije je reći da svaki prostor koji je obezbeđen i ne daje mogućnost nijednom neovlašćenom licu, a pogotovo maloletniku, da dođe u posed oružja, se smatra bezbednim", kaže Brkić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dodaje, međutim, da građani treba dodatno da razviju svest, "jer su ovi tragični događaji opomena za sve nas da oružju ne smemo pristupati olako, naročito njegovom držanju i rukovanju".

"Pogotovo ne manipulaciji i davanju u posed maloletnim licima na bilo koji način da se upoznaju sa karakteristikama oružja, i da kroz neko nesmotreno rukovanje ugroze svoj, i život okoline", dodao je Brkić.

Da u prethodnih nekoliko dana policija ima "pune ruke posla" kada je u pitanju ugrožavanje sigurnosti i izazivanje panike, pokazuje i izjava Brkića za RTS, u kojoj je rekao da je prethodnih dana u Srbiji registrovano 90 slučajeva ovih krivičnih dela, od toga 24 na internetu, a da je privedeno osam maloletnika.

Brkić je za RTS rekao da su na području Beograda registrovana 43 slučaja ugrožavanja sigurnosti i izazivanja panike, pet osoba je privedeno, a podnete su četiri krivične prijave - tri zbog ugrožavanja sigurnosti, a jedna zbog izazivanja panike i nereda. On je apelovao na nasavnike i roditelje da razgovraju sa decom i da im objasne da bilo koja objava koja im možda liči šaljivo.

Da li je "razoružavanje Srbije" mera koja odgovara svim građanima? 

Generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Srbije Duško Ilić smatra da je predaja nelegalnog oružja dobra mera i dobro rešenje i način da se skloni nelegalno oružje poput vojnog, automatskih puški, bomba, kao i eksplozivnih naprava. Takođe, dodaje da očekuje solidan odziv građana na poziv da se bez odgovornosti oslobode oružja koje ne bi smeli da poseduju. 

"Verovatno se neće odazvati ovakvom pozivu ljudi iz sfere kriminala, ali postoji dobar broj građana koji su takvo oružje doneli sa ratišta, iz straha da se ne ponove sukobi, jednostavno su ga zadržali. Od takvih možemo da očekujemo da to oružje predaju, naravno bilo je nekoliko legalizacija i dosta oružja je predato i stavljeno pod kontrolu ali ovo je prilika da se i preostalo stavi pod kontrolu", kaže Ilić.  

Što se tiče kontrole nakon 8. juna, Ilić naglašava da će ih policija sigurno sprovoditi, da za to ima zakonski osnov, čak i za nenajavljene kontrole, kao što su čuvanje i smeštaj oružja. Međutim, na udaru ovih mera naći će se i mnogi koji poštuju zakon, a procene da će broj dozvola pasti na svega 30.000 do 40.000 dozvola Ilić smatra drastičnom razlikom. 

Euronews

"Ne znam koliko je to dobra mera u ovom trenutku, s obzirom da je ovo što se desilo pre nekoliko dana učinjeno ilegalnim oružjem, moram da naglasim da su legalni vlasnici provereni, da imaju čist dosije, da imaju sve provere, po tom osnovu su dobili da mogu da poseduju oružje", kaže Ilić i dodaje: 

"Prosto ne znam, imamo neke druge primere kao u Švajcarskoj gde vojni obveznici imaju vojničko oružje kod kuće. U Češkoj je promenjen ustav kako bi se promenio Zakon o oružju i municiji, pa je u roku od dve godine izdato preko 300.000 dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost, tako da treba naći neku meru koja će odgovarati našim građanima i našoj državi", objašnjava Ilić. 

Kako bi neko dobio dozvolu za držanje oružja, bile su neophodne i psihološke i bezbednosne procene i provere. Najavljena revizija će značiti da će sve ovo morati da bude ponovljeno.

Na pitanje koliko će vremena biti potrebno da se izvrši kompletna revizija, Ilić kaže da zavisi od toga koliko kapaciteta ima policija, međutim, dodaje da će uz pojačano angažovanje policija "uspeti da ovo uradi u nekom roku, a da li će to uraditi za pet, tri ili za šest meseci, svakako će na kraju posao biti obavljen". 

Policija na oprezu i nakon 8. juna

Brkić je naglasio da se očekuje da ove mere daju svoje rezultate, ali da se mora računati i na nesavesne pojedince koji će nastaviti da drže oružje u ilegalnom posedu.

"U svakom slučaju, MUP i policija Srbije ima dovoljno kadrovskih i svakih drugih kapaciteta i mogućnosti, i dovoljno pravnih osnova... kao što smo i do sada radili, mi ćemo u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i mogućnostima prikupljati operativna i svaka druga saznanja, i u skladu sa tim, gde god se posumnja da neko lice ilegalno drži oružje, preduzimaće se dodatne operativno-taktičke mere i radnje kako bi se ta saznanja produbila, i da bi se od strane nadležnog organa dobila naredba za vršenje pretresa", istakao je Brkić.

On je još jednom apelovao na sve vlasnike koje drže oružje u legalnom posedu da dodatno obrate pažnju i preduzmu sve mere kako bi obezbedili da to oružje ne dođe u posed neovlašćenih lica.

Takođe, osvrnuo se i na one kojima je oružje ostalo od nekog preminulog lica.

"Apelujem i pozivam sve naše građane da, svi koji imaju u posedu oružje koje je ostalo od vlasnika koji je preminuo, a za koje je imao izdatu dozvolu za držanje, a po zakonu su bili u obavezi da u roku od 45 dana do kraja ostavinske rasprave ga predaju nadležnoj policijskoj stanici, ako to nisu učinili, da sada to učine, jer neće snositi nikakve zakonske posledice zbog toga što su prekoračili rok", zaključio je Brkić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija