Aktuelno

Borba sa posledicama poplava: Napukao još jedan most u Adranima, stanje elementarne nepogode u 56 gradova i opština

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS, Tanjug

19/06/2023

-

15:42

Borba sa posledicama poplava: Napukao još jedan most u Adranima, stanje elementarne nepogode u 56 gradova i opština
Borba sa posledicama poplava: Napukao još jedan most u Adranima, stanje elementarne nepogode u 56 gradova i opština - Copyright Tanjug/Aleksandar Nićiforović, Marjan Vučetić, Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Zbog izlivanja reka i bujičnih potoka u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije i dalje je vanredno. Šteta koju poplave ostavljaju za sobom je sve veča, a napukao je još jedan most preko potoka Musača u Adranima, u Industrijskoj zoni, u blizini Kraljeva. U međuvremenu je Vlada Srbije usvojila Odluku o proglašenju elementarne nepogode u 56 gradova i opština.

Na sednici Vlade donet je i zaključak o formiranju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava i pripremi državnih programa pomoći i obnove nakon poplava koje su zadesile Republiku Srbiju, a kojim će biti precizirana potrebna finansijska sredstava za saniranje štete. 

Kako se navodi, radnom grupom predsedavaće predsednica Vlade Republike Srbija Ana Brnabić i ova radna grupa će, shodno zaključku, imati svakodnevne sastanke na kojima će se predstavljati trenutni presek stanja u ugroženim područjima.

"Vlada Republike Srbije će u najkraćem roku evidentirati nastalu štetu u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji i izraditi plan sanacije štete", navodi se u saopštenju sa sednice Vlade koje prenosi Tanjug i dodaje da svi građani, koji su na bilo koji način pogođeni poplavama, neće biti zaboravljeni i da će Vlada nastojati da svaku nastalu štetu nadoknadi na pravedan način.

Kako se navodi u saopštenju, u maju i junu 2023. godine poplavni talasi na vodotokovima bujičnog karaktera i vodotocima drugog reda, ređe na regulisanim i uređenim delovima vodotokova, izazvali su štetu i potencijalno ugrozili navedene teritorije.

Napukao još jedan most preko potoka

Prethodno je stigla vest da je napukao još jedan most preko potoka Musača u Adranima, u Industrijskoj zoni, u blizini Kraljeva. Reč je o nabujalom potoku koji je već odneo deo jednog mosta, zbog čega je u prekidu saobraćaj na Ibarskoj magistrali na delu puta između Kraljeva i Čačka, prenosi RTS.

Poplave su do sada napravile ogromne probleme - mnogi putevi, mostovi i kuće oštećeni su ili uništeni. Ekipe Sektora za vanredne situacije i dalje su na kritičnim tačkama, a do sada je evakuisano preko 300 ljudi, dok je vanredna situacija na snazi u 56 gradova i opština.

Situacija se može popraviti narednih dana pošto se u Srbiji očekuje toplo i sunčano vreme, mada, zbog prognoze koja predviđa nove nepogode tokom vikenda, izgleda da još uvek nije sasvim izvesno kada će opasnost od novih izlivanja reka i bujičnih potoka u potpunosti proći. 

Prestanak padavina, stagnacija i povlačenje pojedinih reka u svoja korita, ali i intervencije putara i svih nadležnih službi koje su uključene u sistem za odbranu od poplava, doprinele su boljoj prohodnosti puteva, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Upozoravaju da još uvek treba biti oprezan na deonicama koje su prethodnih dana bile pogođene vremenskim neprilikama i još uvek je na snazi preporuka da se u poplavljenim područjima zaobilaze lokalni putevi, kao i da se ljudi drže puteva prvog prioriteta. 

Situacija u Šumadiji koja je pretprela velike štete stabilna 

U Kragujevcu je u poplavama oštećeno oko sto domaćinstava, a evakuisano 14 osoba, među kojima je bilo i jedno dete. Poplava je napravila mnogobrojne probleme i na ulicama širom Kragujevca.

Načelnik uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović rekao je za RTS da je došlo do oštećenja stambenih objekata, poslovnih objekata, ali i do izlivanja reke Lepenice, zbog čega je proglašena vanredna situacija.

“Cilj proglašenja vanredne situacije je da se što pre otklone posledice koje su ove obilne padavine i voda nanela građanima grada Kragujevca”, rekao je Kočović.

Euronews/Nikola Bojčević

 

Podrumske prostorije hirurškog dela Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac takođe su bile poplavljene, a direktor ovog centra Slobodan Milisavljević danas je za Tanjug rekao kako se ustanova u najvećoj meri vratila redovnom režimu rada. 

"Odeljenje sterilizacije je najviše oštećeno prilikom plavljenja podrumskih prostorija. Mi smo uspeli vrlo brzo da sve očistimo, urađena je dezinfekcija od strane Instututa za javno zdravlje tako da sutra ili najkasnije u sredu čekamo da stigne potvrda o bakteriološkoj ispravnosti kako bi rad u bloku sterilizacije mogao nesmetano da bude nastavljen, a samim tim i redovan rad u operacionom bloku", rekao je Milisavljević.

Zbog obilne kiše u četvrtak i petak poplave je bilo u zgradi RX centra, Klinici za pedijatriju i zgradi ekonomsko-finansijske službe, zbog čega je uveden vanredni režim rada. 

Vanredna situacija, takođe je na snazi i u Aranđelovcu, Topoli i Rači.

"Na celoj teritoriji Šumadijskog upravnog okruga pripadnici Sektora za vanredne situacije su evakuisali i spasili 31 osobu sa teritorije grada Kragujevca i opštine Aranđelovca. Trenutna situacija u ovim opštinama je stabilna", rekao je Kočović. 

Vodostaji Velike i Južne Morave dostigle  granice redovne i vanredne odbrane od poplava

Vodostaj Velike Morave kod Ćuprije će u narednih 24 sata biti u manjem porastu i stagnaciji i kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava, piše RHMZ.

Oko 11 časova izmeren je vodostaj od 460 centimetara što je samo desetak centimetara ispod granice vanredne odbrane. Očekuje se da će do kraja dana i sutra vodostaj biti najpre u stagnaciji, a zatim i u opadanju.

Na Južnoj Moravi vodostaj u naredna 24 sata biće u stagnaciji i manjem opadanju i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od poplava.

Tanjug

Zapadna Morava se još nije povukla u Adranima, Grdici, Šumaricama

Na području Kraljeva mnoga domaćinstva su pretrpela štetu. Uništeni su plastenici, voda je ušla u kuće, a štete je bilo i na industrijskim objektima.

Danas treba da počne izmeštanje instalacija ispod srušenog mosta u Adranima, kako bi za desetak dana bio normalizovan saobraćaj na tom delu Ibarske magistrale, koji je za sada premešten na stari čačanski put. 

Radoica Kočović, član Gradskog veća, rekao je da su krenuli sa sanacijom štete, a da će na današnjoj sednici štaba odrediti komisije za procenu štete, a koje će obići sve lokacije gde se voda povukla. Kada je reč o Adranima, Grdici, Šuamricama, moraće da se sačeka da se Zapadna Morava povuče u svoje korito.

Kako piše RTS, trenutno je najteža situacija u Konarevskom polju, gde je Ibar odneo plodno zemljište i to je jedina lokacija gde se ne radi o plavljenju poljoprivrednog zemljišta već o odnošenju obale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija