Aktuelno

Na Gradini sprečeno krijumčarenje: Pokušali da prenesu sedam vrednih pravoslavnih ikona iz 18. i 19. veka

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

11:33

Na Gradini sprečeno krijumčarenje: Pokušali da prenesu sedam vrednih pravoslavnih ikona iz 18. i 19. veka
Na Gradini sprečeno krijumčarenje: Pokušali da prenesu sedam vrednih pravoslavnih ikona iz 18. i 19. veka - Copyright Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su 18. septembra 2023. godine na graničnom prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj dvojice putnika da među ličnim prtljagom prokrijumčare sedam vrednih pravoslavnih ikona. 

Slučaj je otkriven kada je na red za redovnu kontrolu na ulazu u Republiku Srbiju pristigao automobil stranih registarskih oznaka, kojim su iz Grčke ka Nemačkoj putovala dvojica muškaraca, saopštila je Uprava carina. 

Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

 

Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave za carinsku kontrolu, vozač i njegov saputnik rekli su da sa sobom nose samo lični prtljag. Međutim, tokom detaljnog pregleda, u gepeku vozila je pronađen i veliki kofer sa sedam starih ikona uvijenih u belo platno.

Nakon angažovanja stručnjaka potvrđeno je da su u pitanju ikone velike materijalne, istorijske i umetničke vrednosti, nastale najverovatnije krajem 18. i početkom 19. veka.

Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

 

Ekspertiza je takođe pokazala da su ikone slikane na drvetu rukom istog ikonopisca, jajčanom tehnikom sa pozlatom u podlozi. Daljom analizom će biti utvrđena precizna starost, vrednost i poreklo zaplenjenih ikona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija