Društvo

Ministarstvo prosvete prosledilo školama stručno uputstvo: Kako prepoznati i podržati učenike sa posebnim sposobnostima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

14:56

Ministarstvo prosvete prosledilo školama stručno uputstvo: Kako prepoznati i podržati učenike sa posebnim sposobnostima
Nastavnica matematike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete uputilo je danas školama Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja i vaspitanja učenika i učenica sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima. Uputstvom su prvi put na jednom mestu objedinjuju svi procesi identifikacije, različiti oblici podrške koji su na raspolaganju, kao i načini praćenje uspeha učenika sa posebnim sposobnostima. 

"Stručno uputstvo se donosi u cilju podrške školama u identifikaciji, praćenju i podsticanju učenika sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima kako bi se obezbedili jednakost i dostupnost obrazovanja svoj deci, raznovrsni oblici učenja, nastave i ocenjivanja kojima se izlazi u susret različitim potrebama deteta i učenika, ali i razvila motivacija za učenje i podigao kvalitet obrazovnih postignuća talentovanih i darovitih učenika", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Dodaju da je u Uputstvu sistematizovane i predstavljene ključne oblasti celokupnog procesa prepoznavanja nadarenih učenika i rada sa njima.

"Ono ukazuje na oblasti i načine ispoljavanja izuzetnih, odnosno posebnih sposobnosti, posebne obrazovne i vaspitne potrebe koje proizlaze iz izuzetnih sposobnosti, na svrhu i principe njihovog valjanog prepoznavanja, kao i na načine pružanja podrške učenicima sa izuzetnim sposobnostima u redovnoj nastavi, ali u vanškolskom kontekstu", ističu.

Utvrđen je način vođenja evidencija i izrade plana tranzicije za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i načini pružanja podrške nastavnicima i roditeljima i praćenja efekata prepoznavanja i podrške učenicima sa izuzetnim sposobnostima u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ministarstvo prosvete

 

Stručno uputstvo je namenjeno nastavnicima, stručnim saradnicima, učenicima, roditeljima, odnosno drugim zakonskim zastupnicima učenika, prosvetnim savetnicima i ostalim zaposlenim u Ministarstvu prosvete, kao i drugim organizacijama i licima koja su zainteresovana za navedena pitanja, a ono sadrži i grafički prikaz celokupnog procesa.

Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja i vaspitanja učenika i učenica sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima aktivnost je predviđena Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine, kao i Akcionim planom 2023-2026. godine.

Izrada Stručnog uputstva deo je aktivnosti kojima se unapređuje sistem prepoznavanja i usmeravanja učenika sa izuzetnim sposobnostima kako bi im se omogućilo da dostignu svoje maksimalne kapacitete i budu uspešni članovi društva,  obezbedi jednakost i dostupnost svoj deci, kao i raznovrsne oblike učenja, nastave i ocenjivanja kojima se izlazi u susret različitim potrebama deteta i učenika, razvija motivacija za učenje i podiže kvalitet obrazovnih postignuća.

Veoma je važno da se posebna pažnja posveti identifikaciji, praćenju i podsticanju učenika sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima (talentovani i daroviti), da im se omogućilo da dostignu svoje maksimalne kapacitete i budu uspešni članovi društva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija