Društvo

Kiša i dalje pada u Šidu, 11.000 korisnika još nema struju, u EMS-u očekuju normalizaciju snabdevanja tokom popodneva

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Petar Alimpijević

25/09/2023

-

11:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog oštećenja nekoliko dalekovoda i prekida redovnog snabdevanja električnom energijom izazvanih vremenskim nepogodama koje su zahvatile područje Srema, približno 11.000 ljudi i dalje nema struju u pograničnom delu sa Hrvatskom. U subotu uveče pala su tri dalekovoda između sela Bačinci i Gibarac koja se nalaze nekoliko kilometara od Šida. Iz Elektromreža Srbije su za Euronews Srbija potvrdili da je postavljen i treći havarični stub i da će građani Šida danas posle podne dobiti struju. 

Iz tog preduzeća su saopštili da su radovi na podizanju havarijskih stubova završeni, a da su u toku elektromontažni radovi koji su se sprovodili i tokom prethodne noći.

Zbog jake kiše radovi su bili obustavljeni oko 2 sata iza ponoći, ali nastavljeni su nakon par sati, odnosno rano jutros.

Na terenu je situacija takva da pada kiša, veliko je blato, ali ekipe tog preduzeća rade.

"Očekujemo da, ukoliko se ne dese neke nepreviđene vremenske okolnosti, radovi budu završeni danas tokom dana, nakon čega bi bio pušten napon ka distributivnoj trafostanici. Nakon toga, Distribuciji takođe treba određeno vreme da izvrši manipulacije i napoji svoje potrošače", kažu u EMS-u.

Reporter Euronews Srbija Petar Alimpijević, koji se javio iz sela gde su pali dalekovidi, preneo je da je još neizvesno kada bi građani opštine Šid mogli da dobiju struju. 

Veliki broj vozila Elektromreža Srbije je na terenu i ekipe i dalje rade u tri smene, saopšteno je iz tog preduzeća. Teren je prilično nepristupačan, a kiša i dalje pada u Šidu. 

Kako su rekli građani Šida, nisu sva sela ugrožena jer se pojedina snabdevaju strujom iz drugih dalekovoda, ali najveći deo opštine i dalje nema struju. 

U subotu uveče kada je pao dalekovod usled nevremena, opštinu Šid je posetio i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić i on je tom prilikom rekao da će pripadnici MUP-a agregatima obezbeđivati korisnike Šida kako bi bar neki imali struju. 

Građani Šida su rekli da je juče mahom uži centar Šida dobio struju uz pomoć agregata i da se uglavnom električnom energijom snabdevaju javne ustanove. 

Zbog oštećenja nekoliko dalekovoda na graničnim prelazima Batrovci i Šid na izlazu iz Srbije otežano je odvijanje saobraćaja za teretna motorna vozila, a reporter Euronews Srbija je preneo da se teretni saobraćaj zbog toga usmerava na alternativne pravce.

Kada će da prestane kiša

Ovu nedelju započinjemo uz oblake i jesenju kišu. Meterološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković rekla je da i dalje u većem delu Srbije pada slaba do umerena kiša, a da je ponegde bilo i grmljavine. 

 
Ona je prenela da se očekuje da će kiša do kraja dana prestati da pada u svim predelima Srbije. 

Kako je najavljeno, očekuje se razvedravanje tokom dana i malo sunčanih intervala. 

Premeštanje sredozemnog ciklona upalilo je u istočnoj i zapadnoj Srbiji kao i na Kosovu i Metohiji žuti meteoalarm. 

Ova boja je tu da najavi nešto već količinu kiše. 

Naime, tokom jutra i prepodneva na ovom području može pasti oko 20 litara kiše po metru kvadratnom.

Takođe, očekuju se i udari groma.

Umerena do jaka kiša danas će padati južnije i istočnije od Beograda.

U Vojvodini i glavnom gradu danas mirno, uz postepeno razvedravanje sa severozapada. Do kraja dana ovi krajevi će imati i sunčane periode.

Premeštanje cikona prati severoistočni vetar koji će duvati slabim do umerenim intezitetom.

Oblaci, vetar i kiša sve to zajedno utiče na temperaturu. Danas u najtoplijem delu dana od 20 do 27 stepeni

Narednih dana toplije i sunčanije. Imaćemo i nekoliko suvih dana, tačnije do vikenda ne očekujemo kišu, rekla je meterološkinja Euronews Srbija. 

Dani će biti umereno topli a noći sveže, na planinama i prohladne, ispod 10 stepeni, baš kao što i priliči jeseni.

 

 

Komentari (0)

Srbija