Društvo

Smena sunca i oblaka: Najviša dnevna do 20 stepeni, kiša već od sutra u pojedinim delovima zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2023

-

07:21

Smena sunca i oblaka: Najviša dnevna do 20 stepeni, kiša već od sutra u pojedinim delovima zemlje
Knez Mihailova ulica - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Priliv hladne vazdušne mase sa severa Evrope juče nam je doneo promenu vremena i zahlađenje. Oblake i kišu danas će zameniti smena sunca i oblaka i uglavnom suvo vreme, a temperatura neće prelaziti 20 stepeni. Naglo razvedravanje posledica je porasta vazdušnog pritiska iznad Balkanskog poluostrva koje nam donosi privremenu stabilizaciju vremena, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Prema njenim rečima, minimalna temperatura se ovog jutra kretala od tri stepena u Sjenici, pa do 14 u Negotinu, što je malo iznad proseka za početak novembra.

"Slično će biti i sa dnevnom temperaturom, dakle samo malo iznad proseka. U najtoplijem delu dana živa u termometru će se kretati od 15 do 20 stepeni. Zbog slabog vetra na suncu će se čini da je toplije od izmerenih vrednosti, te se danas obucite slojevito", navodi Gojković.

Novi kišonosni oblaci, istakla je Gojković, zahvatiće južne predele naše zemlje već u četvrtak ujutro.

"Nestabilnost nam stiže sa toplim i vlažnim jugozapadnim vetrom, koji će usloviti razvoj oblaka u brdsko - planinskim predelima Srbije. Severno od Kragujevca ostaje suvo, ali promenljivo oblačno, a priliv tople vazdušne mase donosi nam i porast temperature", kaže Gjoković.

Drugu polovinu nedelje obeležiće toplo, ali promenljivo i nestabilno vreme. Za petak se prognozira prolazak još jednog hladnog fronta i novi talas intenzivnih kišonosnih oblaka. Osim oblaka i kiše u petak počinje da duva košava, koja će, dodaje Gojkoivć, povremeno dostizati orkansku brzinu, pre svega u Banatu i Pomoravlju.

"Dugoročni prognostički modeli najavljuju da je pred nama topao i kišovit novembar. Temperatura će se kretati i do pet stepeni iznad proseka, ali nas krajem meseca očekuje zahlađenje i nešto stabilnija atmosferska situacija", zaključila je Gojković.

Komentari (0)

Srbija