Društvo

Na sedam javnih objekata na teritoriji AP Vojvodine počeli su radovi na energetskoj sanaciji

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

13:36

Na sedam javnih objekata na teritoriji AP Vojvodine počeli su radovi na energetskoj sanaciji
Na sedam javnih objekata na teritoriji AP Vojvodine počeli su radovi na energetskoj sanaciji - Copyright Tanjug/Andrej Pap

veličina teksta

Aa Aa

Na sedam javnih objekata na teritoriji AP Vojvodine, ukupne površine 11.500 kvadratnih metara, počeli su radovi na energetskoj sanaciji, za koje je obezbeđen novac iz pokrajinskog budžeta.

Time je počela realizacija velikog projekta sprovođenja mera energetske efikasnosti u javnim zgradama na teritoriji AP Vojvodine, koji će u narednoj godini obuhvatiti još 60 objekata.

Pokrajinska vlada je za realizaciju ovog projekta iz budžeta obezbedila ukupno 354 miliona dinara, dok će 1,5 milijardi dinara biti obezbeđeno iz donacije i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Projekat se realizuje na osnovu detaljnih energetskih pregleda koje je izradio Fakultet tehničkih nauka.

Energetska sanacija trenutno se izvodi na objektu Doma učenika srednjih škola "Nikola Vojvodić“ u Kikindi, Gerontološkog centra Vrbas, OŠ "Kiš Ferenc” u Svilojevu, OŠ "Desanka Maksimović" u Futogu, OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Kneževcu – Izdvojeno odeljenje u Đali, OŠ "Đuro Salaj" u Subotici (objekat na Bajskom putu) i na zgradi opštinske uprave u Apatinu, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Javne zgrade su posebno važne sa energetskog aspekta, s obzirom na visok potencijal za poboljšanje energetske efikasnosti i mogućnost znatnog smanjenja troškova grejanja. Većina javnih objekata koji će biti obuhvaćeni ovim projektom nalazi se u energetskom razredu F ili G, a plan je da nakon izvršenih radova budu u energetskom razredu C, što omogućava prosečnu uštedu energije za više od 60 odsto.

Radovi, između ostalog, obuhvataju izolaciju fasade, zamenu stolarije i druge radove, a posebno je važno istaći da se u Apatinu i Svilojevu vrši zamena energenata, te će se za zagrevanje, koristiti zemni gas.

 

Komentari (0)

Srbija