Društvo

Srbija kupila Direktivu broj 25 - dokument čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

29/11/2023

-

18:36

Srbija kupila Direktivu broj 25 - dokument čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji
Srbija kupila Direktivu broj 25 - dokument čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji - Copyright Tanjug/STR, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je danas, posle nedavne kupovine dela Paje Jovanovića pod nazivom "Odmor bašibozuka", kupila je na aukciji direktivu broj 25 od 27. marta 1941. godine, kojom je nemački kancelar Adolf Hitler izdao naređenje za napad na Jugoslaviju i Grčku, saopštila je Vlada.

Na osnovu inicijative koju je Muzej žrtava genocida uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsednika, Vlada je obezbedila neophodna sredstva kako bi bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.

Direktivu broj 25, koju je potpisao Adolf Hitler, sačinjena je u 13 primeraka, od kojih je jedan od njih od danas u vlasništvu Srbije.

Taj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom Austro-Ugarske o objavi rata Kraljevini Srbiji 28. jula 1914. godine.

Tanjug/STR

 

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, nemački kancelar Adolf Hitler tim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih borbi i stradanja civilnog stanovništva, a naročito pripadnika srpskog naroda.

Osim toga, taj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će "političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji".

Sadržaj te direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, navela je Vlada u saopštenju. 

"Otkupljen jedan od najznačajnijih dokumenata u čitavoj istoriji srpskog naroda"

Dikrektor Muzeja genocida Dejan Ristić ocenio je danas da je Direktiva br. 25 Adolfa Hitlera, koju je Srbija otkupila na međunarodnoj aukciji, i pored velikog interesovanja više od deset zainteresovanih strana, jedan od najznačajnijih dokumenata u čitavoj istoriji srpskog naroda i ovog regiona.

"Radi se o direktivi br. 25 Adolfa Hitlera, izdatoj i potpisanoj 27. marta 1941. godine o iznenadnom napadu na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku. To je faktički dokument koji je označio početak Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije, četvorogodišnje borbe, bezbrojna stradanja našeg naroda na čitavoj teritoriji Jugoslavije, posebno na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, gde smo mi Srbi preživeli genocid, ali takođe označava početak četvorogodišnje junačke i herojske borbe za slobodu", rekao je Ristić za Tanjug.

Ristić je naglasio da je reč o jednom od najznačajnijih dokumenata u čitavoj nacionalnoj istoriji.

"Ovo je zaista veliko, veliko otkriće i činjenica da je Republika Srbija u posedu tog dokumenta od tog velikog značaja", naglasio je Ristić i dodao da je bilo više od deset zainteresovanih strana za otkup tog dokumenta.

Prema njegovim rečima, taj dokument se može uporediti sa izuzetno malim brojem istorijskih izvora.

"Ukoliko bismo ga upoređivali, to je svakako austrougarska objava rata Kraljevini Srbiji od 28. jula 1914. godine", rekao je on i naglasio da je to dokument od međunarodnog značaja.

Prema njegovim rečima, ono što je važno i što želi da naglasi u ime čitavog Muzeja žrtava genocida, podrška koju su dobili od predsednika Republike, kome smo uputili ovu inicijativu da se obezbede sredstva i da se pronađe način za kupovinu tog istorijskog izvora vlade Republike Srbije i premijerke, Ane Brnabić.

Komentari (0)

Srbija