Društvo

Niš dobio Savetovalište za decu žrtve nasilja: Ko radi sa žrtvama, kako se dobija uput?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2024

-

19:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Niš je prvi grad u Srbiji koji je dobio savetovalište za decu žrtve nasilja. Ono radi u sklopu Sigurne kuće, a u planu je i otvaranje posebne SOS linije za žene i decu žrtve nasilja. 

Stručnu pomoć u Savetovalištu mogu da dobiju sva deca koja su doživela neki nasilja, a korisne savete i preporuke i njihovi roditelji. Sa njima rade iskusni terapeuti, koji su prošli dodatnu edukaciju. 

Prema podacima niškog Centra za socijalni rad, prošle godine u tom gradu bile su 84 prijave porodičnog nasilja, kada su u pitanju deca. Najčešće su žrtve nasilja devojčice, nasilje je obično psihičko.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu kaže da je Savetovalište počelo sa radom 8. septembra i da su do sada od Centra za socijalni rad imali uput za osmoro dece.

"To su deca koja već dolaze na terapije, seanse. Prvo obavljamo razgovor sa roditeljima, uzimamo podatke o kakvom se problemu radi, koji su simptomi, uzimamo podatke o porodici. Pravimo plan, određujemo ciljeve", objašnjava Šćekić za Euronews Srbija.

Koliko dugo će se raditi sa detetom zavisi od uzrasta deteta, težine traume koju je doživelo. Uglavnom je to 16 do 20 seansi. 

"Nakon doživljene traume važno je pomoći detetu, jer posledice mogu biti veoma teške", navela je ona.

Obavezno prisustvo roditelja

Osim dece na terapijama je obavezno u prisustvo roditelja. I njima se pruža psiho-edukativna podrška. Kada dete doživi neki oblik nasilja, roditelji često ne znaju kako da se postave. U prvoj fazi radi se na stabilizaciji deteta, a zatim da se dete vrati na aktivnosti koje je imalo pre traume.

"Bitno je da doživljena trauma ostane kod deteta kao događaj koji se dogodio, a ne nešto što će obeležiti njegov čitav život", navela je Šćekić.

Euronews

 

Deca će u Savetovalište moći da dođu isključivo sa uputom koji izdaje Centar za socijalni rad. Naravno, mogu i druge institucije da sugerišu da je potreban sa rad detetom koje je pretrpelo nasilje, ali put za Savetovalištu daje samo Centar za socijalni rad.

Dodatni vid podrške biće i SOS linije za decu i mlade do 18 godiina. Linija će početi sa radom čim se završi zimski raspust- 23. januara. Obezbeđena je i donacija od Telekoma Srbija, tako da će linija biti besplatna.

"Svaki poziv će biti anoniman. Mogu nam se javiti deca sa različitim problemima. Oni, kao i odrasli, mogu imati različite probleme. Probleme sa usamljenošću, socijalnim funkcionisanjem, učenjem, porodične probleme. Razgovore sa njima će voditi edukovani, dečji savetnici. Radiće se sa decom na njihovim osećanjima. Zajedno će pronalaziti sve opcije za rešavanje problema", pojasnila je ona.

Važan preventivni rad

Kako bi se sprečilo nasilje nad decom važan je preventivni rad. Šćekić navodi da su već krenuli  sa predavanjima i radionicama u niškim osnovnim i srednjim školama. Dodaje da su krajem decembra održali sastanak sa svim psiholozima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Nišavskog okruga. Predložili su im da svaka škola ima određeni broj dece koja će proći njihovu edukaciju, a zatim biti vršnjački edukatori u školi. 

Euronews

 

"Već početkom drugog polugodišta krenućemo sa tim edukacijama. U planu je i održavanje različitih predavanja za stručne radnike i roditelje. Već smo uspostavili saradnju sa relevantnim institucijama koje se bave zaštitom dece- policija, centar za socijalni rad, dom zdravlja, NVO. Svi zajedno ćemo raditi na rešavanju ovog problema. Važno je da svako dete ima srećno detinjstvo.

Kroz Sigurnu kuću u Nišu godišnje prođe stotinak žena. Dobro je što su se žene ohrabrile i osnažile da prijavljuju nasilje. Zakon sada omogućava da se nasilnik udalji iz kuće.

Ženama se u Sigurnoj kući pruža dodatna edukacija, da mogu ekonomski da se osamostale i da počnu da rade.  

Komentari (0)

Srbija