Društvo

Nastavlja se evakuacija životinja sa Krčedinske ade: Baržom se prevoze krave, za divlje konje i dalje neizvesno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2024

-

12:08

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Εvakuacija goveda, koja su zarobljena na tom ostrvu zbog rasta vodostaja Dunava sa Krčedinske ade, nastavlja se i danas. Juče je evakuisano oko 60 krava, a one su na sigurno prevezene baržom JP "Vojvodinašume". 

Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda. Njima su u ponedeljak vatrogasci i vojska dopremali hranu.

Na Krčedinskoj adi ostala su zarobljena "podolska goveda" i divlji konji. Veterinarski inspektori su  konstatovali da "podolska goveda" nisu u tako u lošem stanju i da bi uz hranu još neko vreme mogla da borave na adi, bez obzira na hladnoću. 

Radnici "Vojvodinašuma" juče su se suočavali sa brojnim problemima tokom evakuacije. Na bezbedno prevezene samo dve ture od po 30 životinja.

Prema rečima vlasnika, stočara Milenka Plavšića, ima i uginulih životinja. 

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

"Moje životinje su gladne i smrznute, sad moram da ih hranim. Puno se naroda odazvalo da pomognu i država, hvala vam. One životinje što su pobegle, njih ćemo isto skupljati da ne prave ljudima štetu, kazao je Plavšić. 

Skela može da plovi samo danju

Iz Javnog preduzeća "Vojvodinašume" najavili su oko 10 polazaka za evakuaciju, a tačan broj uginulih životinja nije poznat još uvek. 

Direktor JP "Vojvodinašuma“ Roland Kokai rekao je da skela kojom se evakuiše stoka može da plovi samo tokom dana, te su juče u šest ujutro krenuli ka Krčedinskoj adi, a stigla je oko jedan sat popodne. Tada je počela evakuacija stoke.

On je naveo da su na Krčedinskoj adi i drugi stočari imali goveda, ali da su ih na vreme evakuisali. 

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

"Postavlja se pitanje da li je to trebalo ranije da se pokrene, ali mi smo tek prekjuče dobili zvaničan zahtev", rekao je on.

Upitan u kakvom su stanju goveda, on je rekao da su dve krave u lošem stanju i da će uginuti.

Da li će sa Krčedinske ade danas biti evakuisane sve krave ostaje da se vidi. Međutim, ono što je veći problem su divlji konji. Oni ne mogu lako da se ukrcaju na skelu. Za sada niko od nadležnih nema odgovor da li će se i oni biti evakuisani.

Barža VS nema zaštitnu ogradu

Bilo je reči da će evakuaciju obavljati Vojska Srbije, ali se od toga odustalo jer njihova barža nema zaštitnu ogradu.

Iz "Vojvodinašuma" su ranije naveli da su na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, JP "Vojvodinašume", Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova, pronađen je način zahvaljujući kojem će JP "Vojvodinašume" obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje na bezbedan način, uz prisustvo Veterinarskih inspektora, danas biti prebačene na bezbedno.

 

 

Komentari (0)

Srbija