Aktuelno

Na bezbedno prebačene dve ture od po 30 životinja: Sutra nastavak evakuacije konja i goveda sa Krčedinske ade

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

17:42

Na bezbedno prebačene dve ture od po 30 životinja: Sutra nastavak evakuacije konja i goveda sa Krčedinske ade
Na bezbedno prebačene dve ture od po 30 životinja: Sutra nastavak evakuacije konja i goveda sa Krčedinske ade - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Posle danas obavljene dve ture evakuacije sa Krčedinske ade, spasavanje životinja zarobljenjih na tom ostrvu zbog rasta vodostaja Dunava, biće nastavljeno sutra od 10 sati.

Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda. Njima su juče vatrogasci i vojska dopremali hranu.

Prilikom evakuacije došlo je do nekoliko problema: Prva skela nije imala ogradu, zatim se brod zaglavio, a na kraju i pokvario, te su na bezbedno prevezene samo dve ture od po 30 životinja.

Prema rečima vlasnika, stočara Milenka Plavšića, ima i uginulih životinja. 

"Moje životinje su gladne i smrznute, sad moram da ih hranim. Puno se naroda odazvalo i država, hvala vam. One životinje što su pobegle, njih ćemo isto skupljati da ne prave ljudima štetu", kazao je Plavšić.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Iz Javnog preduzeća "Vojvodinašume" najavili su oko 10 polazaka za evakuaciju, a tačan broj uginulih životinja nije poznat još uvek. 

Iz "Vojvodinašuma" su ranije naveli da su na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse.

Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, JP "Vojvodinašume", Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova, pronađen je način zahvaljujući kojem će JP "Vojvodinašume" obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje na bezbedan način, uz prisustvo Veterinarskih inspektora, u sredu biti prebačene na bezbedno, dodaje se u saopštenju.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija